Digitális hálózat, ügyfélkapu és intelligens asszisztensek erősítik a rugalmasságot

Mire van szükségük a fröccsöntő vállalatoknak ahhoz, hogy energia- és termelési szempontból hatékonyan működjenek, és hosszú távon erősítsék a rugalmasságukat? A legfontosabb tényezők a gépek és rendszerek hálózatba kapcsolása, a digitális folyamatok, valamint a digitális termékek és szolgáltatások használata.
Az Arburg gépei, automatizálása és házon belüli informatikai megoldásai olyan rugalmas termelési rendszert alkotnak, amely komplex feladatok megoldására is alkalmas.

 

A teljes értéklánc mentén történő hálózatépítés révén a termeléssel kapcsolatos információk bármikor és bárhol aktívan rendelkezésre állnak. A hálózatba kapcsolt fröccsöntéses gyártás előfeltétele a gépek összekapcsolása egy Manufacturing Execution System (MES) rendszerrel.

 


Az Arburg ALS vezérszámítógép rendszer hatékony és átlátható termelésirányítást és ezáltal a rendelkezésre álló erőforrások optimális kihasználását teszi lehetővé.

 

IIoT átjáró az átfogó hálózatépítéshez

Minden Allrounder fröccsöntő gép alapfelszereltségként „alapcsatlakozással” rendelkezik, azaz IIoT-átjáróval van felszerelve, így könnyen bővíthető OPC UA vezérszámítógéppel vagy Euromap 77 interfésszel. Ilyen módon a különböző gyártási, minőségi vagy szervizelési adatok a felsőbb szintű szoftveres eszközök és platformok rendelkezésére bocsáthatók. Az ALS interfészek széles választékát kínálja mindenféle gyártmányú fröccsöntő gépek csatlakoztatásához. Az újonnan kifejlesztett, nyílt interfészek (REST és MQTT) optimálisan kiegészítik a már rendelkezésre álló interfészeket, és így még nagyobb integrációt tesznek lehetővé a meglévő informatikai és rendszerkörnyezetbe.

 

A termelés digitális tervezése és ellenőrzése

Az Arburg az Arburg vezérszámítógép rendszert (ALS) fejlesztette ki központi elemként az ügyfelei számára, amellyel a gyártás digitálisan tervezhető, ellenőrizhető, dokumentálható és optimalizálható. Ez a kifejezetten a műanyag alkatrészek gyártásához tervezett MES a hatékony és átlátható termelés- és erőforrás-menedzsment alapját képezi. Egy átlagos, 20 géppel rendelkező fröccsöntő üzem esetében a moduláris termelésirányítási eszköz használata évente mintegy 1500 munkaórát és 500 gépórát takaríthat meg.

 


Az Arburg folyamatosan új alkalmazásokkal és funkciókkal bővíti nemzetközileg elérhető „arburgXworld” ügyfélportálját.

 

Papír helyett táblagép

Az ALS lehetővé teszi a gépadatok biztonságos dokumentálását és központosított kezelését manuális munka nélkül. A megrendelés előrehaladása, a gépek állapota, a folyamatparaméterek és a vészjelzési üzenetek online kerülnek rögzítésre. A mobil ALS funkciók lehetővé teszik az erőforrás-takarékos, papírmentes gyártást. Ez nemcsak a papírfelhasználást csökkenti jelentősen, hanem rengeteg időt is megtakarít, és átláthatóságot teremt: az egyes modulok segítségével megtekinthető a folyamat állapota és a termelés előrehaladása, valamint az aktuális jelzőszámok. Az energiafelhasználásuk a vezérszámítógép rendszeren keresztül megjeleníthető és elemezhető.

 

Új ügyfélportál funkciók

Az „arburgXworld” ügyfélportál alapváltozata ingyenes, és már több mint 10 000 felhasználó használja világszerte, a tendencia pedig növekedést mutat. Az Arburg átfogó technikai tudása digitális szolgáltatásaiban és termékeiben érhető tetten. Az ügyfélkapu mostantól okostelefonokra és táblagépekre is elérhető alkalmazásként. A nemrégiben hozzáadott új funkciók még könnyebbé teszik a mindennapi fröccsöntés elsajátítását.

 


Digitális funkciók a gyors segítségért a mindennapi fröccsöntésben: A „SelfService” ügyfélportál alkalmazás támogatást nyújta a fröccsdarab hibák azonosításában és javításában.

 

A megfelelő gép gyors megtalálása

Az „arburgXworld” új berendezés-összehasonlítási lehetősége segít gyorsan és hatékonyan megtalálni az aktuális fröccsöntési folyamathoz legmegfelelőbb gépet a gyártástervezés során. Bővült a „Ready2Go” alkalmazás is, amely az Arburgtól rövid időn belül elérhető Allroundereket lehet megnézni. A „Shop” menüpontban van egy további megjegyzés a „Más vásárlók ezt is megvásárolták…” címszó alatt. Ez hasznos segítséget nyújthat a további vásárlásokhoz a legutóbb beérkezett rendelések alapján.

 

Adatrekordok összehasonlítása

Egy másik jellemző az „arburgXworld” „Premium” és „Premium Connect” felszereltségi csomagjaihoz kapcsolódik. A „DataDecoder” segítségével a gépi adatrekordokat, azaz a fröccsöntő gép beállítási adtait táblázatos formában lehet olvasni és összehasonlítani, megkülönböztetve a törzs- és a kezelői adatrekordokat. Egy kényelmes összehasonlító funkcióval legfeljebb öt adatrekordot lehet ily módon összehasonlítani. Ezáltal az eltérések könnyen észrevehetők, és mielőtt például hibás adatrekordot töltenének be, egyértelműen megállapítható, hogy hol vannak programozási hibák.

 

Állapotok megjelenítése

Az „AnalyticsCenter 2.0”-ban nemcsak az összes online gép jeleníthető meg a gépek áttekintő oldalán, hanem azok állapota is az elmúlt két órára vonatkozóan. Az áttekintés tartalmazza a gyártott rossz darabszámot, a megrendelés adatait és az eseményeket. Gépenként az áttekintendő időablak akár a legutóbbi két hét bármely időszakára is beállítható. Ezek az információk segítenek például az indulási programnál és a szerszámmintavételezésnél, valamint a folyamat validálásánál és a minőségelemzésnél.

 

Energiaoptimalizálás

A „MachineCenter” ügyfélportál alkalmazásban újdonságként jelennek meg az energiacímkék: minden fröccsöntő gép három energiahatékonysági osztály egyikébe van besorolva. Az egyes Allrounderek gyártási fázisának CO2-lábnyoma is megjelenik. Az ügyfélkapu a géptől függően egyedi javaslatokat tesz az energiaoptimalizálásra, például utólagos átalakítások révén.

 

A fröccsdarab hibák felismerése

A „SelfService” célja, hogy a fröccsdarab hibákat felismerhetővé és javíthatóvá tegye. Erre a célra egy adatbázis szolgál, amely most már a gépek problémái mellett a technológiai hibákat is elemezni tudja. Ez a műszaki alkalmazástechnikai ismeret magyarázatok és képenkénti utasítások formájában áll rendelkezésre. Az ügyfelek leírják problémáikat, az adatbázis pedig megjeleníti a lehetséges okokat.

 

A belső folyamatok optimalizálása

A belső folyamatok és munkafolyamatok támogatása és optimalizálása is nagyobb hangsúlyt kapott, ami azt jelenti, hogy az ügyfelek mostantól a „ServiceCenter” alkalmazásban kezelhetik saját jegyeiket és üzeneteiket, és ezeket vizuálisan megjeleníthetik az „aXw Shopfloor Board”-on a stand-up megbeszélésekhez.

 

Az ellenőrző asszisztensek aktív támogatást nyújtanak

A Gestica vezérlés intelligens segítő funkciói aktívan támogatják a kezelőt, így a kevésbé képzett személyzet is biztonságosan beállíthatja és működtetheti a gépeket és rendszereket. Ez különösen azokban az időkben érdekes, amikor hiány van fiatal tehetségekből.

 

A fröccsöntési folyamat szabályozása Pilot funkciókkal

A gépvezérlő rendszer számos Pilot funkcióval felszerelhető. Az újrahasznosított csomag használatának kiindulópontja az „aXw Control ScrewPilot”, amely kompenzálja a töltési folyamat zavarait, és stabilan tartja a szerszámtöltést. Az új „aXw Control RecyclatePilot” adaptív folyamatszabályozást alkalmaz a stabil lövési súly biztosítása érdekében, míg az „aXw Control PressurePilot” bionikusan optimalizált nyomásszabályozást biztosít. Egy másik segítő funkció, az „aXw Control ReferencePilot” a pontos utónyomásról és az állandó lövési súlyokról gondoskodik.

 

Kommunikáció 5G-n keresztül

Az Arburg 2022 júniusa óta a Deutsche Telekom kísérleti partnere az új 5G ipari frekvenciájú campus hálózati megoldásban. Az ügyfélközpont összes gépe hálózatba van kötve, és 5G kapcsolaton át kommunikál. A digitalizáció központi szerepet játszik a működő körforgásos gazdaságban is – például a műanyaghulladék típusonkénti szétválasztásában.

 

www.arburg.com