Energiahatékonyság: felerősíti a 4 bar-on végzett működés előnyeit

Bár a legtöbb pneumatikus gép és berendezés 7 bar nyomáson működik, tapasztalatból tudom, hogy a rendszer üzemi nyomásának 4 bar-ra csökkentése növelheti az energiahatékonyságot, költségmegtakarítást és környezetvédelmi ajánlásokat. Elvégre általában minden cég meg akar menteni valamit, legyen az pénz, levegő, CO2 vagy akár a bolygó. Sajnos az estek többségében a nagy megtakarítás nem egyik napról a másikra történik. Csak az apró fejlesztések lépésről lépésre történő végrehajtásával érhető el a kívánt átfogó nyereség. Itt az SMC-nél van egy egyszerű, de rendkívül hatékony termékünk, amely az egyik lépés lehet.

 

 

 

A japán mérnökök mindig hatékonyabb alternatívákat keresnek az energiafogyasztás csökkentése és az OEM-gyártók fenntarthatóbb megoldások építése érdekében. Úgy vélik, hogy a kompakt és könnyebb megoldások jelentik az utat a nagy hatékonyságú megoldásokat keresők számára. A kevesebb anyag könnyebb gépeket és alacsonyabb szállítási költségeket jelent. A kisebb termékek végső soron kisebb géplábnyomot eredményeznek. Több gyártósor telepíthető a gyárban, ami növeli a termelékenységet. Bár a könnyebb és kisebb termékek nem feltétlenül jelentenek kevesebb levegőfogyasztást, a gép mozgó részein való elhelyezésük alacsonyabb energiafogyasztást eredményezhet.

 

 

Az ZH-X185 áramlás sokszorozó négyszeresére fokozza a légfúvást, illetve háromszorosára a szívást. Ennek eredményeként akár 70%-ot is megtakaríthat a levegőfogyasztásban a bementi nyomás csökkentésén keresztül, mindenféle kompromisszum nélkül. Valójában a ZH-X185 felülmúlja más európai beszállítók alternatív termékeit, jellemzően 20% körül. Az áramlás sokszorozóknak számos felhasználási területe van, mint például gépi forgácsok és vízcseppek lefújása. Szívó alkalmazásoknál a műgyanta alkatrészek jelölése során a készülék összegyűjtheti a szemetet/port, és az anyagmozgatási feladatok során laza tárgyakat, például pelletet szállítanak át vagy helyeznek át. A mi ZH-X185 eszközünk karbantartásmentes, könnyen és biztonságosan használható.

Fontos, hogy egy áramlás sokszorozó megoldást nyújthat számos mindennapi üzemi kihívásra, például, ha egy meglévő eszköz nem rendelkezik elegendő fúvással, ha a nagy levegő fogyasztás költségesnek bizonyul, vagy ahol túl lassú a levegő áramlása. Ilyen esetekben tudom, hogy nagy a kísértés, hogy egyszerűen csak növeljük a nyomást, de ennek természetesen ára van. A valóság az, hogy létezik egy költséghatékony megoldás, ott, ahol nagyobb kimeneti teljesítményre van szüksége: az áramlás sokszorozó. Bár ezt a megoldást gyakran nem veszik figyelembe, pedig kellene, mert jelentős megtakarításokat hozhat.

 

 

Azt érdemes kiemelni, hogy a ZH-X185 szintén jó megoldás potenciálisan robbanásveszélyes (ATEX) környezetben való használatra, mivel a termék teljes egészében levegő meghajtású (nincs szükség elektromos áramra). Valójában az egyetlen olyan alkalmazási típus, amelyre nem használható az áramlás sokszorozó, az az, ahol rendkívül tiszta levegőre van szükség; mivel a készülék a környezeti levegőt használja fel a sokszorozáshoz.

Az energiaköltségek csökkentésére gyakorolt hatásukkal kapcsolatban örülni fog annak, hogy az áramlás sokszorozók nem drága eszközök, amint azt egy nagy kelet-európai sörfőzde is bizonyítja. A sörfőzde palackozó sora képtelen volt a nedves üveg miatt egyenletesen ragasztani a címkéket. A ZH-X185-ös készülékünk alkalmazásával azonban sikerült a palackokat kellőképpen megszárítani, hogy a címkék megfelelően tapadjanak. Egy jelentősen továbbfejlesztett folyamat mellet beszámolhatok arról, hogy a ROI (return on investment – beruházás megtérülése) mindössze hét és fél hónap alatt megtérült, köszönhetően a levegőfogyasztás éves megtakarításának. A sörfőzde együtt élvezheti a biztonság javulását és az karbantartás egyszerűsödését is.

 

 

 

Valószínűleg tisztában lesz azzal, hogy egy másik megoldás egy közös levegőfúvóka használata, ami néha megfelelő lehet olyan alkalmazásokban, ahol nagy csúcsnyomásra van szükség. Egy áramlás sokszorozóval a kimeneti nyomás alacsonyabb, de a levegő mennyisége nagyobb, így érve el hasonló eredményt. A legfontosabb, hogy egy áramlás sokszorozónak kisebb nyomásra van szüksége ugyanazon levegő áramlás eléréséhez, így csökkentheti a levegőfogyasztást és élvezheti az energiamegtakarítást, amely a kevesebb sűrített levegő előállításával jár.

 

 

Energia megtakarítás

Az első és legfontosabb, hogy minden elemnek megfelelő méretűnek kell lennie (nincsenek túlméretezett alkatrészek), és az SMC szakértői kiváló tanácsokat adnak ezzel kapcsolatban. Mi vagyunk az egyetlen olyan beszállító a piacon, amely köztes méretválasztékot is kínál, hogy minden alkalmazáshoz a legjobb megoldást kínálhassuk. Ezenkívül tanácsot adunk az alacsony energiafogyasztású alkatrészek, például energiatakarékos pneumatikus áramkörök, nyomáscsökkentő elemek és kapcsolószelepek használatának lehetőségéről. Az SMC-nek van egy energiahatékonysággal foglalkozó külön csapata. A csapat segítségével folyamatosan javíthatja hatékonyságát, és támogatást kaphat az elemzési fázistól egészen a végső megvalósításig. Szakképzett csapatunk rendelkezik a sűrítettlevegő-rendszer nyomásának kockázatmentes csökkentéséhez szükséges tudással és tapasztalattal. Az ipari vállalatoknak most kell cselekedniük szénlábnyomuk csökkentése és az energiahatékonyság megvalósítása érdekében.

 

www.smc.eu