Ki látott már olyan célgép versenyt, ahol minden pályázó nyer?

2023-ban a Magyar Ipari Célgép Nagydíj fókuszában a vegyipar áll. Az általános ipari célgépek mellett külön kategóriában nevezhetnek vegyipari célgépek, berendezések, alkalmazások gyártói is.

Harmadik alkalommal nyitotta meg nevezési felületét az ország legnagyobb ipari célgép versenye, amelyre az egyszerű géptől a korszerű technológiákon át az Ipar 4.0 szempontjainak megfelelő célgépekkel már lehet nevezni. A pályaműveket szakmai zsűri rangsorolja, majd az értékelés alapján megnevezi a meghirdetett 6 kategória első helyezettjeit. Külön bíráló bizottság fogadja az általános ipari célgépeket és az idei tematika fókuszában álló vegyipari célgépeket. Ez utóbbi kategória győztese számára 2023-ban egy 7. díjat adnak át. A Nagydíj nyerteseit a Gépész Szalonban hirdetik ki 2023. június 28-án, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj díjátadóján.

 

 

A Nagydíj célja, hogy a hazai termelő és szolgáltató vállalatok megismerjék a hazai gépgyártás kiváló, egyedi felhasználási célra készülő gépeit és 2023-tól évről évre más ipari területet helyezzen fókuszba, amellyel párhuzamosan további szakmaspecifikus előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel és programokkal készülnek a szervezők, a Gépipari Tudományos Egyesület, a Chemplex Kft. és 2023 vegyipari együttműködő partnereként a Magyar Vegyipari Szövetség.

“A Gépipari Tudományos Egyesület (GTE), mint a gépipar szereplőit és szakmai ágait összefogó és összekötő szervezet, az idei évben is nagy örömmel vállalta – a Chemplex Kft-vel közösen – a Magyar Ipari Célgép Nagydíj szervezésében és lebonyolításában való részvételt. Az elmúlt évek sikere bizonyítja, hogy jó úton járunk. Egyesületünk egyik legfontosabb küldetése a kapcsolatépítés, a tudástranszfer közhasznú segítése, egyfajta integrátori szerep betöltése. Az Ipari Célgép Nagydíj teret ad ennek a küldetésnek, hiszen lehetőséget kínál kapcsolatot teremteni az ipari szereplők, döntéshozók, cégvezetők között.” – mondta el Dr. Bárdos Krisztina, a Gépipari Tudományos Egyesület ügyvezető igazgatója, a Nagydíj társszervezőjeként.

Metál Attila a Magyar Ipari Célgép Nagydíj zsűrielnöke a kezdetek óta. Ő az, aki a pályaműveket teljes tartalmukban megismerheti, hiszen a know-how és a szakmai adatok titokként vannak kezelve. “Bizony sok-sok aranyszemcsét találtunk az arányosan, gondosan megmunkált, hűségesen kivitelezett remekműveken. Az egyetemi professzorokból és szakemberekből is álló zsűri egy előre definiált szempontrendszer szerint hozta meg egyöntetű döntését a nyerteseket illetően. Úgy vélem, nem csak a serlegek tulajdonosai, hanem mindenki győztes, aki alkotott, és megmutatta alkotását. Gyerekként még olyan jók vagyunk ebben – azonnal megmutatjuk, amit rajzoltunk vagy építettünk, büszkék vagyunk rá, és bezsebeljük a dicséretet. – Jó lenne, ha felnőttként is megmaradna ez a tulajdonságunk, hiszen, ha valami nagyot alkottunk, érdemes megmutatni annak az értékét, még akkor is, ha nem leszünk díjazottak.” – mondja el Metál Attila, a zsűri elnöke, aki a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Budapest kutatás-fejlesztési részlegvezetője és a Gépipari Tudományos Egyesület Konstrukciós Szakosztályának titkára. 

Szabó Csaba, a Magyar Vegyipari Szövetség igazgatója a 2023 évi versenyhez csatlakozott szakmai támogatóként és szakmai partnerként, azzal a céllal, hogy a vegyipari célgépgyártók kiemelt fókuszba kerülhessenek az idei versenyen. “A vegyipar fontos és jelentős ágazata a hazai iparnak és nagy kihívások és egyben nagy fejlesztések előtt áll. Előbb-utóbb a teljes vegyipari gyártásnak meg kell újulnia és előtérbe helyezni a megújuló energiaforrások használatát, amely számos fejlesztést igényel a technológia minden területén. A szemünk előtt újul meg ez az iparág, amelyben kulcsszereplők lesznek a célgép-, eszköz-, berendezés gyártók, azaz azok a beszállítók, akik támogatni fogják a vegyipari vállalatokat céljaikban, hogy a klímasemlegességi céloknak, gyártási elveknek megfeleljenek. Minden vegyipari vállalatnál felmerülhet az igény átalakításokra, automatizálásra, digitalizációra, adat monitorozásra, felügyeleti eszközre. Ezek lesznek a fejlesztések középpontjában, továbbá előtérbe kerülnek a megújuló energiákat integráló rendszerek, amelyek a jövő termelésének a sarokkövei. Ahogy más ipar, úgy a vegyipar sincs célgépek nélkül, így biztatom a vegyipari célgépgyártókat a nevezésre és izgalommal várom a verseny pályaműveit és majd a díjátadó rendezvényt.” – vélekedik a MAVESZ igazgatója. 

Az immár két szakmai zsűri által értékelt 6+1 kategória mellett a pályaművek tervezői leleményességét is értékelik és megválasztják a pályázók közül az év tervezőjét, továbbá a közönség is kiválaszthatja a kedvenc célgépét az összes nevezett célgép közül, amelynek tervezője és építője “Az év célgépe 2023” címet és az 1.000.000 Ft-os hajtástechnikai eszközbeszerzési keretet nyeri majd el, az ötletgazda Chemplex Kft. felajánlásaként.

“A mérnök szakma egyike a legizgalmasabb és a legfontosabb szakmáknak” – vallja Sipos Sándor, az ország legnagyobb ipari célgép versenyének ötletgazdája, aki kiemelte, büszkeség számára, hogy már az egymást követő harmadik évben nyílik alkalom az ágazat újdonságainak bemutatására.

A 2021-ben indított program két éve alatt összesen 135 pályaművet ismerhetett meg a közönség. A korábbi pályázók célgépei továbbra is megtekinthetők a gepedvanhozza.hu oldalon, ahol a nevezési felület is elérhető.

 

2023-ban 6+1 kategóriában várják tehát a nevezéseket:

  • gyártáselőkészítés gépei: alapanyag- és nyersanyagfeldolgozás
  • gyártógépek, azaz a rész- vagy készterméket előállító gépek
  • termék kiadagolás, beadagolás vagy csomagolás gépei
  • teljes gyártósorok, üzemi-, kisüzemi technológiák
  • kísérleti, laboratóriumi berendezések, mérőeszközök tesztpadok, tesztberendezések
  • anyagmozgatás, anyagtárolás gépei
  • vegyipari célgépek

Pályázni 2023. április 14-ig lehet, a verseny hivatalos honlapján, a gepedvanhozza.hu weboldalon.