Az elektromos fröccsöntőgépek is profitálnak az NSK új golyósorsóiból

 

Az NSK bemutatta a dinamikus terhelésű hajtástechnikai alkalmazásokhoz kifejlesztett nagy sebességű, hőálló HTF-SRM golyósorsó-sorozatát. Az innovatív terméksorozat ideális olyan elektromos fröccsöntőgépekhez, amelyek vékonyfalú termékeket gyártanak rövid ciklusidővel, nagy sorozatokban. A HTF-SRM golyósorsó az NSK újonnan kifejlesztett „RM Recirkulációs Rendszerének”, valamint a hőálló anyagoknak és alkatrészeknek köszönhetően az iparág legmagasabb sebesség- és hőállósági szintjét éri el.

 

A műanyagok iránti kereslet a globális népesség növekedéséből és a feltörekvő gazdaságok életszínvonalának emelkedéséből fakad. Az elektromos fröccsöntőgépeknek a termelékenység növeléséhez és a műanyag termékek iránti növekvő igények kielégítéséhez nagy teljesítményre van szükségük ezernyi cikluson át. A gépeknek vékonyfalú alkatrészeket kell gyártaniuk hogy csökkentsék a műanyagfogyasztást és csökkentsék az iparág környezeti lábnyomát az ENSZ Fenntartható Fejlesztési Céljaival (SDG-k) és szén-dioxid-semleges kezdeményezéseivel összhangban.

A megatrendek tehát olyan elektromos fröccsöntőgépeket feltételeznek, amelyek nagy terhelésű golyósorsói lerövidítik a ciklusokat és a vékonyfalú termékek legyártását teszik lehetővé. A rövid ciklusidő azonban gyorsabb működési sebességet jelent, ami viszont az ezzel járó hőtermelés kezelését teszi szükségessé.

Az NSK az SRM (Smooth Return Metal coupling) recirkulációs rendszere segít a kihívás leküzdésében. A nagyobb sebességgel együtt járó egyik műszaki kihívás a golyó- visszavezetés megnövekedett ütközőereje, ami a recirkulációs alkatrészek és a golyósorsó tengelyének károsodását eredményezheti. Az NSK a digitális ikerpár technológiát alkalmazta a a golyó-visszavezetési útvonal    optimalizálására.

Az így létrejött SRM recirkulációs rendszer zökkenőmentes golyó-visszavezetést és megnövelt hőállóságot tesz lehetővé, a hagyományos műanyagokra vonatkozó korlátokat áttörve. Az innovációt a golyósorsók tömítéseihez és a műgyanta alkatrészekhez használt hőálló anyagok használata tette lehetővé.

Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően a megengedett d-n érték (tengelyátmérő × forgási sebesség) 200 000-re nőtt, ami 40%-os előrelépést jelent az NSK hagyományos, nagy sebességű HTF-SRC golyósorsóihoz képest. A maximális üzemi hőmérséklet 90, a pillanatnyi maximális csúcshőmérséklet pedig 100°C lehet, ami mindkét esetben 20°C-kal magasabb, mint az NSK hagyományos termékeihez tartozó értékek. Fontos, hogy a csavar és az anya külső méretei megegyeznek a HTF-SRC golyósorsóéval, így egymással felcserélhetők, így utólagos felszerelés esetén sem kell módosítani a fröccsöntőgép szerkezetét.

 


Az NSK új, nagy sebességű, hőálló HTF-SRM golyósorsói ideálisak a dinamikus terhelésű hajtástechnikai alkalmazásokhoz

 

Az NSK Europe cégről

Az NSK Europe Ltd. a tokiói székhelyű, 1916-ban Japánban alapított és ma világszerte közel 30 000 munkatársat foglalkoztató NSK csapágygyártó európai szervezete. Az ipari és autóipari beszállító termékei és megoldásai bárhol megtalálhatók, ahol mozgásra van szükség. Szinte minden típusú gördülőcsapágyon kívül a cég portfóliójában szerepelnek a szerelt csapágyegységek, a lineáris technológia, a kerékcsapágyegységek, a sebességváltó- és motorcsapágyak. A cég minden üzleti tevékenységében a tökéletességre törekszik. Célja a minőségi vezető szerep elérése saját területén, amit folyamatos fejlesztési munkával, kiváló termékfejlesztéssel, optimalizált gyártási folyamatokkal és ügyfélközpontú szolgáltatási folyamatokkal kíván elérni. A 2022-as pénzügyi évben az NSK Europe Ltd. több mint 4 030 alkalmazottja, 893 millió euró árbevételt ért el.

www.nskeurope.com