Multifunkcionális rendszerek IO-Linkkel

 

A Murrelektronik megteremti az infrastuktúrát az adatátvitelhez

 

Az IO-Link szabványként a gyártók közös nyelve a világszerte használható rugalmas megoldásokhoz. Mindegy, hogy a digitalizálás első lépéseiről, univerzális telepítési rendszerről vagy jövőbiztos IIoT-koncepcióról van szó. A Murrelektronik biztosítja a decentralizált automatizálási technológia fejlesztését és gyártását, és ezáltal a tökéletes kommunikációt az érzékelőtől a felhőig.

 

 

Miért az IO-Link?

Az IO-Link lerövidíti az üzembe helyezés idejét. Az intelligens érzékelők vagy működtetők konfigurációs adatai közvetlenül a vezérlőrendszerből érkeznek, és nem kell őket kézzel paraméterezni, ami felgyorsítja a beállítást.

Az IO-Link emellett a könnyű telepítéssel is pontszerző. Az összedugható csatlakozók következetes alkalmazása, és hogy nem kell külön analóg kábeleket vezetni, lehetővé teszik az érzékelők és működtetők univerzális és rugalmas csatlakoztatását és cseréjét. Az IO-Link pont-pont csatlakozásának köszönhetően ráadásul nincs szükség további címzésre.

Az IO-Link emellett folyamatos diagnosztikai lehetőségeket nyit meg egészen az érzékelőig / működtetőig. Így a hibaforrások vagy a cserére szoruló alkatrészek gyorsan lokalizálhatók. A folyamatadatok felügyeletének köszönhetően az IO-Link lehetővé teszi a megelőző karbantartást (Predictive Maintenance). Szükség esetén a készüléket újraparaméterezés nélkül ki lehet cserélni, mivel az összes paramétert a master tárolja.

Az IO-Link szabványosított gépkoncepciókat hoz létre és csökkenti a költségeket. Ennek oka, hogy az érzékelők és működtetők szükséges sokfélesége néhány, konfigurálható eszközváltozatra csökkenthető – egyúttal kibővített funkcionalitással. Ezenkívül a konfigurálható master és a többfunkciós portokkal rendelkező hubok csökkentik az alkatrészek számát. Ezenkívül az IO-Link véget vet a drága árnyékolt kábelek és analóg jelek használatának. Az IO-Link zavarmentes, digitális jelátvitelt biztosít, és költséghatékony, árnyékolatlan M8/M12 szabványos kábelekre támaszkodik.

 

Egy rendszer mindenkinek

A Murrelektronik IO-Link rendszere beszéli az összes szenzor nyelvét. Legyen szó digitális, analóg vagy IO-Link jelekről – a tökéletesen illeszkedő komponensek egyszerű plug & play megoldásokat kínálnak minden jelhez. Az előre paraméterezett eszközök, például a hubok, konverterek és lámpatestek megkönnyítik az IO-Link-berendezésekre való átállást. Azonnal működnek – nincs szükség semmilyen paraméterezésre.

 

IO-Link Master modulok

A Murrelektronik az MVK Pro és IMPACT67 Pro IP67-es terepibusz modulokkal megnövelte IO-Link termékkínálatát. A teljesen új fejlesztésű modulok nyolc multifunkciós master-porttal rendelkeznek, az L-kódolt M12 csatlakozóknak köszönhetően nagy áramerrőséget is átengednek. A PROFINET, ETHERNET/IP és ETHERCAT mellett olyan IIoT protokollokat is támogatnak, mint az OPC UA, a JSON REST API és az MQTT. A paraméter-, folyamat- és diagnosztikai adatok így az alkalmazott terepibuszprotokolltól függetlenül használhatók. Lehetővé teszik az időtakarékos on-board diagnosztikát, és a robusztus IP67-es háznak köszönhetően az érzékelőkhöz/működtető egységekhez közel telepíthetők.

 

Praktikus kiegészítő

A központok, átalakítók és IO-Link eszközök e masterek körül biztosítják a vezérlő intelligens és decentralizált hálózatba kapcsolását az érzékelő-működtető szintekkel. A Murrelektronik a gyors üzembe helyezéshez előre paraméterezett plug & play változatokban, illetve a rugalmas használathoz kibővített paramétertartományú multifunkciós változatokban kínál csomópontokat és átalakítókat. Az IO-Link analóg konverterek bármely hagyományos analóg jelet (áram, feszültség, ellenállás és hőmérséklet) IO-Linkké alakítanak.

További előnyökkel jár az integrált IO-Link interfész, amely kiterjedt és átlátható kommunikációt, valamint távkonfigurálást és távfelügyeletet tesz lehetővé, és a tápellátást a vezérlőszekrényből a terepre helyezi át. Még az IP67 védelemmel biztosított területen alkalmazni kívánt Emparro67 Hybrid kapcsoló-tápegységek is vezérelhetők IO-Linken keresztül.

Ezenkívül más tartozékok, például Fast Ethernet és Gigabit Ethernet switchek, IO-Link interfésszel rendelkező jelátviteli routerek és M12 gombok vagy adapterek is integrálhatók a rendszerbe. A Murrelektronik IO-Link rendszere multifunkcionális automatizálási telepítési megoldásként mutatja meg az erősségeit.

 

IO-Link | Murrelektronik