Szerszámgépek – felkészülve a digitális jövőre

         

 

UNITED GRINDING Group bemutatja a C.O.R.E.-t : Customer Oriented REvolution (Ügyfélorientált forradalom)

 

A jövő ipari termelése hálózatba van kötve. A gépi kapcsolódás a varázsszó. Ahhoz, hogy ez a hálózatépítés lehetővé váljon, és használni lehessen, különböző előfeltételeknek kell teljesülniük. Az UNITED GRINDING C.O.R.E. – Customer Oriented REvolution biztosítja ezeket az előfeltételeket. „A digitális jövő a C.O.R.E.-vel kezdődik” – hangsúlyozza Stephan Nell vezérigazgató. A csoport szakemberei által kifejlesztett és a milánói EMO 2021 kiállításon bemutatott úttörő új hardver- és szoftverarchitektúra lehetőséget teremt a termelési folyamatok hálózatba kapcsolására, vezérlésére és felügyeletére, és ezáltal a folyamatok optimalizálására is. Sőt: a C.O.R.E. a szolgáltatók felhasználói élményét hozza el az okostelefon-generáció világába.

Néhány évvel ezelőtt, amikor a negyedik ipari forradalomról, az Ipar 4.0-ról szóló nyilvános vita egyre hangosabbá vált, az UNITED GRINDING csoport úgy döntött, hogy csoportként közösen többet fektet a digitális jövőbe – nemcsak a csoport jövőjébe, hanem mindenekelőtt az ügyfelek jövőjébe. A C.O.R.E. fejlesztése megkezdődött. A fejlesztés célja és lényege a növekvő összekapcsolhatóság, azaz az emberek, gépek és a termelési környezet közötti adatcsere biztosítása, valamint a modern IoT-alkalmazások működésének megalapozása volt. Ezenkívül intuitív kezelést kellett lehetővé tenni, ami megkönnyíti a beállító, a gépkezelő és a karbantartó személyzet munkáját. A C.O.R.E.-vel ez az elképzelés valósággá vált – forradalmi módon.

 

 

Intuitív működés

Egy gigantikus okostelefonra emlékeztet: az új C.O.R.E. technológiával felszerelt, következő generációs szerszámgépek a 24 hüvelykes full HD multi-touch kijelzőn láthatók. Ez nem csak az okostelefonokhoz hasonló navigációt teszi lehetővé „érintéssel” és „húzással”. Az ügyfelek a felhasználói felületet egyéni igényeik szerint is konfigurálhatják, és a legfontosabb funkciókat és kezelői kijelzőket személyes preferenciáik szerint rendezhetik – hasonlóan az okostelefonok kezdőképernyőjének alkalmazás-áttekintéséhez. Az új beléptető rendszernek köszönhetően, amely egy személyre szabott RFID-chip segítségével működik, az egyéni felhasználói profil automatikusan betöltődik. Ez nemcsak egyszerűbbé, hanem sokkal biztonságosabbá is teszi a gépbe való be- és kijelentkezést. További előnye, hogy az összes felhasználó számára tárolt szerepprofil lehetővé teszi, hogy csak a számukra releváns információkat jelenítse meg. Ez csökkenti a bonyolultságot és ezáltal a hibaérzékenységet is.

A bonyolultság csökkentése érdekében az új C.O.R.E. panel a lehető legnagyobb mértékben nélkülözi a gombokat. Szembetűnő funkció az előtolási sebesség felülbírálásának forgókapcsolója, amellyel a tengelyek előtolási sebessége egyszerűen forgatással szabályozható. A C.O.R.E. panel egységes használata minden márkánál leegyszerűsíti a gépek kezelését és megkönnyíti az ismerkedést – aki egy UNITED GRINDING gépet tud kezelni, az az összeset tudja kezelni.

 

A C.O.R.E. több mint egy innovatív vezérlőpanel

A szenzációs új kezelőpanel természetesen csak a külső megkülönböztető jegye az új C.O.R.E. technológiával felszerelt gépeknek. „A gépburkolat mögött is jelentős innovatív fejlesztések történtek” – hangsúlyozza Christoph Plüss, a UNITED GRINDING csoport műszaki igazgatója. A C.O.R.E. OS univerzális operációs rendszer egy nagy teljesítményű ipari PC-re, a C.O.R.E. IPC-re van telepítve. Ez IoT-átjáróként működik, és itt található az összes szoftveralkalmazás. A C.O.R.E. OS kompatibilis az UNITED GRINDING-nél használt összes CNC vezérléssel. Ezen túlmenően rengeteg lehetőséget nyit meg a csatlakoztathatóság terén. Nemcsak a UNITED GRINDING Group összes C.O.R.E. technológiával ellátott gépe, hanem a harmadik féltől származó rendszerek is hálózatba kapcsolhatók az olyan megvalósított interfészeken keresztül, mint például az umati. Ez közvetlen hozzáférést biztosít a UNITED GRINDING Digital SolutionsTM szolgáltatásaihoz a gépen – a távszerviztől a szervizmonitoron át a termelési monitorig. Például a Csoport ügyfélszolgálati csapatától közvetlenül a C.O.R.E. panelen lehet támogatást kérni. A csevegőfunkciók gyors és egyszerű támogatást biztosítanak, a beépített elülső kamera pedig még videohívásokat is lehetővé tesz.

 


Christoph Plüss, a UNITED GRINDING csoport műszaki igazgatója

 

A végső mérce: felhasználói élmény

A C.O.R.E. több éven át tartó fejlesztési folyamata során a UNITED GRINDING csoport valamennyi márkájának szoftver- és folyamatszakértői egyesítették kompetenciáikat, és egy példátlan szoftverarchitektúrát terveztek. „A felhasználói élmény, azaz a felhasználók közvetlen élménye mindig is a legfontosabb volt számunkra” – magyarázza Plüss műszaki igazgató. A C.O.R.E. rövidítés nem véletlenül áll a Customer Oriented REvolution (Ügyfélorientált forradalom) rövidítéssel.

A szerszámgépek operációs rendszerei és szoftverarchitektúrái terén a C.O.R.E. kvantumugrást jelent, hangsúlyozza Stephan Nell, a vállalat vezetője. „Ez teszi gépeinket alkalmassá a digitális jövőre.” Ugyanakkor a milánói EMO 2021 kiállításon először bemutatott C.O.R.E. technológia nem jelenti a fejlesztés végét. „Ez egy olyan alap, amelyre építkezni fogunk” – magyarázza Plüss. „A fejlesztés folyamatosan zajlik. A szoftverarchitektúra rugalmas, moduláris felépítésének köszönhetően folyamatosan új funkciókkal és alkalmazásokkal bővülünk. Csoportunk koncentrált szoftverfejlesztési erejét ügyfeleink javára fogjuk fordítani.” A cél az, hogy rendszeresen új C.O.R.E. szoftverkiadásokkal inspiráljuk az ügyfeleket, és így aktívan alakítsuk a digitális jövőt. Így a csoport hű marad elsődleges céljához, hogy ügyfelei még sikeresebbek legyenek.

 


Stephan Nell, a vállalat vezetője

 

a C.O.R.E. áttekintése:

Alaprendszer

  • gép operációs rendszere
  • Nagy teljesítményű ipari PC
  • Ethernet kapcsolat
  • Különböző interfészek és protokollok
  • Adatbiztonság

Ember-gép interfész (Human Machine Interface)

  • Modern 24” multitouch kijelző
  • Felhasználó-specifikusan konfigurálható felület
  • Egységes, intuitív működés

A UNITED GRINDING csoportról

A UNITED GRINDING Group a világ egyik vezető  precíziós köszörű-, erodáló-, lézer-, mérő- és kombinált megmunkálógépek gyártója. A több mint 20 gyártási, szerviz- és értékesítési helyszínen mintegy 2500 alkalmazottal a vállalatcsoport közel van ügyfeleihez és rendkívül hatékony.

A UNITED GRINDING a MÄGERLE, BLOHM, JUNG, STUDER, SCHAUDT, MIKROSA, WALTER és EWAG márkáival, valamint az amerikai és ázsiai kompetencia központjaival széleskörű alkalmazási ismereteket, széles termékportfóliót és szolgáltatási palettát kínál a sík- és profilcsiszolás, a hengeres köszörülés és a szerszám-gyártás területén. Emellett az IRPD márkanév alatt egy additív gyártással foglalkozó kompetenciaközpontja is működik.

 

 

www.grinding.ch