Okos érzékelés a berendezések nagyobb teljesítményéért

 

A nagy teljesítményű okos érzékelés és a multifunkcionális megoldások a teljes eszközhatékonyság (OEE) növelésének az előfeltételei. A Balluff Okos Automatizálási és Ellenőrzési Rendszere (Smart Automation and Monitoring System) teljes gyártósorok automatizálásában segítséget nyújt.

 

A gyártási folyamatok minőségét és gazdaságosságát különböző tényezők befolyásolják. Rövidebb gyártási ciklusok, kisebb tételnagyságok és különböző méretek és méretrészek – ezzel egyidejűleg az ipari automatizálás iránti igények is nőnek. Cél a teljes eszközhatékonyság (OEE) növelése. Ehhez csökkenteni kell a költségeket, és optimalizálni a gépek és berendezése teljesítményét és rendelkezésre állását.   

 


A Balluff Engineering Tool eszköz lehetővé teszi az IO-Link eszközök gyártókon átívelő konfigurációját.

 

Általános kezelési koncepció

A gépekkel és berendezésekkel folytatott munkavégzéssel szemben támasztott gyakran változó követelmények a hibák leggyakoribb forrásai, és emiatt kihívást jelent a hatékony termelés. Ezért egy általános, a használatba vételt leegyszerűsítő, és a megváltozott követelmények esetén is gyorsan és egyszerűen testre szabható konfigurációs-, kezelési- és kijelzési koncepció a teljes gyártási folyamatban segítséget jelent. A „Take one” elv szerint a Smart Automation and Monitoring Systems hardver és szoftver komponenseivel lehetséges egy okos üzem létrehozása. Integrált szabvány interfészek és protokollok alkalmazásával a meglévő berendezések is felszerelhetők az okos komponensekkel. Az alkalmazási területtől függően a Smart Automation and Monitoring System komponensei egyedileg kombinálhatók: a különböző optoelektronikai, induktív vagy kapacitív érzékelők, azonosítási rendszerek, E/A modulok, valamint szoftverek méretre szabott rendszert nyújtanak teljes gyártósorok okos automatizálásához.


A digitális helyzet-kijelző lehetővé teszi a félig automatizált méretállítást intuitív kezelő-kiszolgálással.

 

Méretállítás egyszerűen

A termékek sokfélesége és a kis tételek a gépek gyakori be- és átállítását igénylik. A valóságban ezek költséges és hibával járó folyamatok, melyek termeléskiesést és nagyszámú selejtet okoznak, valamint képzési és betanítási költségeket igényelnek. A digitális helyzet-kijelző BDG félautomatikusan támogatja a méret átállítását. Ezáltal a tervezett méretállítás egy helyzet-kijelző segítségével egyszerűen és biztonságosan elvégezhető, amely az elérendő kívánt értéket mutatja. A fénysor és a digitális kijelző egyértelmű segítséget nyújt a kezelőnek, és gondoskodik a méret biztonságos beállításáról. A megfelelő és helyes méret beállítása a BDG digitális helyzet-kijelzővel gyerekjáték – ezzel együtt lerövidül a futási idő és a gép állásideje.

 

Különösen hatékony

Az okos kiegészítő funkciók különösen akkor jelenteken előnyt, ha a gyártósorok rendkívüli rugalmasságot követelnek. A legkülönbözőbb alkalmazásokban az induktív csatlakozó rendszerek nélkül a folyamatok ma már elképzelhetetlenek – hiszen érintésmentesen gondoskodnak az energiaátvitelről, gyors adatátvitelt tesznek lehetővé, a legjobb esetben pedig az állapot felügyeletéhez is kínálnak funkciókat. A BIC M30 induktív csatlakozók akár 1,5 amperes állandó kimenő áram átvitelét is lehetővé teszik érintésmentesen – ez több, mint amire más hasonló modellek képesek. Egyedülálló a második IO-Link-csatorna is, amelyet az állapot ellenőrzéséhez használható. Ezen keresztül az induktív csatlakozók egyébként láthatatlan alap és távegységeinek folyamat- és diagnosztikai adatai is átvihetők, és ezáltal felügyelhető az állapotuk.

 


A Smart Automation and Monitoring System rendszer lehetővé teszi teljes gyártósorok automatizálását.
Az okos érzékelők és szoftver eszközök biztosítják az üzemi technológia és az IT közötti ideális kapcsolatot.

 

A berendezés megfelelő állapota szem előtt

Az Ipari Dolgok Internetje (IIoT) értelémben megvalósuló okos üzem elengedhetetlenné teszi a gyártás összeolvasását az informatikával. A komponensek elsődleges feladatához tartozik például a mérés, felismerés, azonosítás és az ellenőrzés. A folyamat- és állapotadatok mellett a komponensek értékes diagnosztikai adatokat is szállítanak a részletes elemzéshez és diagnosztikához. A kinyert adatokat összefüggésekbe helyezik, ezáltal lehetővé válik az előre tervezhető karbantartás (Predictive Maintenance), és következtetni lehet a gép állapotára. Ezáltal felismerhetők az eltérések és a trendek, optimálisan tervezhető a csere és a karbantartás, és elkerülhetők a leállások. A komponensek már most sok fontos funkcióval rendelkeznek az okos állapotfelügyelethez, például rezgési- és dőlési felismeréssel, páratartalom-méréssel vagy hőmérséklet-felügyelettel. Minden információ egységesen és közvetlenül a rendelkezésre áll – jelzéseken keresztül közvetlenül az eszközön vagy műszerfalakon (dashboard) megjelenítve a további elemzéshez. Nagy teljesítményű hálózati technológia és felhőalapú számítástechnika gondoskodik a gyártási szintek és az IT zökkenőmentes kapcsolatáról – például Edge Gateway modullal. A Smart Automation and Monitoring System rendszer nem csak a berendezés megbízható vezérlését garantálja, hanem a berendezés megfelelő állapotát is biztosítja.

 

https://www.balluff.com/hu-hu