Automatizálás a gyártótól: a VERTICO design

 

 

 

 

Egyetlen forrásból: jövőorientált termelési irány szabványosított és egyedi automatizálási megoldásokkal egyenesen a gyártótól.

 

AUTOMATIZÁLT BERENDEZÉSEK A DIGITÁLIS KORSZAK GYÁRAIBAN

• DMG MORI HEITEC: Egy közös vállalkozás a szabványos és a testreszabott automatizálási megoldások támogatásához
• Digital Twin: Mérnöki folyamatokat támogató virtuális ikermodellek
• A szerszámgép és az automatizálási megoldás intelligens kombinációja
• Automatizálási lehetőségek minden DMG MORI berendezéshez
• A gyáregység egyetlen forrásból biztosítja a gépet és az automatizált rendszert
• Hardver és szoftver – tökéletes koordináció
• A szolgáltatások a szabványostól a vevőspecifikus automatizáláson keresztül, egészen a kulcsrakész megoldásokig terjednek
• Már több mint 2000 berendezés automatizálva
• Látványos fejlődés a költséghatékonyság, a minőség és a rugalmasság tekintetében

Az automatizált berendezések a digitális korszak gyárainak elengedhetetlen elemei, ezáltal az Ipar 4.0 szerves részei is. A szerszámgép konstrukciók digitalizálásában úttörőnek számító DMG MORI a fejlődés központi témájának az automatizálás kérdését tartja. A jövőorientált automatizálási megoldások fejlesztésének megerősítése érdekében az innovációt vezető vállalat egy régi partnerével együttműködve összpontosítja tudását, aminek eredménye a „DMG MORI HEITEC”, a DMG MORI AKTIENGESELLSCHAFT és a HEITEC AG közös vállalkozása. Jelenleg az új DMG MORI gépek 25%-kát már valamilyen automatizálási megoldással kínálják, azonban a jövőben minden berendezés egy moduláris automatizált rendszerrel lesz felszerelve. Az egymással kompatibilis modulokból álló megoldásokkal a DMG MORI HEITEC egy integrált automatizálási koncepciót kínál ügyfeleinek. A VERTICO termékskála tartalmazza a már jól bevált PH 150 palettakezelő rendszert, az RS 3 forgó palettás tárolót, valamint a WH 3 munkadarab kezelő rendszert és az újonnan kifejlesztett, rugalmas GX portál adagolót is. A portfóliót tovább szélesíti a Robo2Go mobilis automatizálási rendszer, ami már nagyszámú esztergagépen elérhető.

 

 

INTEGRÁLT AUTOMATIZÁLÁSI KONCEPCIÓ A DMG MORI HEITEC-TŐL

A gépeket, üzemeket, különböző robotalkalmazásokat és anyagáramokat virtuálisan modellező, szoftver alapon történő mérnöki folyamat-támogatás mára már kulcsfontosságú tényezővé vált. Ennek segítségével a költségek csökkentésével egy időben a megfelelő termelékenység-növekedés is elérhetővé válik. Az erlangeni bázisú DMG MORI HEITEC GmbH ezért a virtuális reprezentáció fejlesztését tűzte ki céljául, amit röviden „Digital Twin”-nek keresztelt el. A digitális eszközöknek köszönhetően a projekt főidők nagyjából 20%-kal, a helyszíni üzembe helyezési idők pedig még jelentősebb mértékben, akár 80%-kal csökkenthetők. Jövőbeli kiegészítések és változtatások tervezhetők és tesztelhetők a „Digital Twin” segítségével a normál üzemállapot megállítása nélkül, azzal párhuzamosan. „Ebben a közös vállalkozásban egyenlő partnerekként erősítjük automatizálási tudásbázisunkat, ezért a „Digital Twin” fejlesztése kulcsfontosságú jelentőséggel bír: egyszerre gyorsítja és stabilizálja vevőink minden folyamatát a fejlesztési szakasztól, az üzemebe helyezésen át egészen a szerviz fázisig – és biztosítja a rugalmas, stabil eljárásokat.” – mondta Christian Thönes, a DMG MORI AKTIENGESELLSCHAFT igazgatótanácsának elnöke.

 

JÖVŐÁLLÓ AUTOMATIZÁLÁS A GYÁRTÓTÓL, EGYETLEN FORRÁSBÓL

Az automatizált szerszámgépek, mint a jövőorientált gyártás eszközei garantálják a magasfokú versenyképességet a felhasználók számára. Pontosan ezért nyújt segítséget a DMG MORI a vásárlóinak abban, hogy a lehető legjobb automatizálási megoldást alkossák meg minden alkalmazáshoz. A költséghatékonyság, a rugalmasság és a megbízhatóság csak három példa az elérhető számtalan előny közül. Egy megfelelő automatizált megoldás magasabb ismétlési pontossággal rendelkezik, mint bármelyik kézi munkadarab kezelési művelet, azonban egy ilyen alkalmazás bevezetése az előzetes igényfelmérést követően kimerítő tervezést követel meg, amit a jövőben a DMG MORI-nál erre specializálódott szakemberek fognak végezni a megrendelő üzem területén.

 

 

 

EGY MEGOLDÁS MINDEN ALKALMAZÁSRA

A szerszámgépgyártó már közel jár céljához, hogy minden egyes DMG MORI berendezést felszereljen egy automatizált paletta vagy munkadarab kezelő megoldással. A cég kiterjedt és új, VERTICO színekbe öltöztetett termék portfólióját a 2017-es EMO kiállításon mutatta be az érdeklődőknek. A már jól bevált szabványos automatizált megoldások közé tartozik a PH 150 palettakezelő rendszer, az RS 3 forgó palettás tároló, valamint a WH 3 munkadarabkezelő rendszer. A kínálat nemrég tovább szélesedett a CLX széria összes modelljével kompatibilis GX 6 portál adagolóval, amit a DMG MORI a már bevált NLX szériához tartozó portál rendszerek alapján fejlesztett ki. A berendezés képes akár 6 kg tömegű munkadarabok kezelésére. A termékskála másik új tagja az iLoading, egy automatikus rendszer nagy mennyiségű és kis – max. 5 kg – tömegű alkatrészek kezelésére. A Robo2Go-val kiegészülve a DMG MORI termékpaletta egy olyan munkadarab kezelési megoldással bővül, ami rugalmasan használható nagyszámú egyetemes esztergagépen, valamint jelentős megtakarítás érhető el vele a CELOS-szal történő könnyű programozásnak köszönhetően. A DMG MORI lineáris palettatárolók (Linear Palett Pools – LPP) és robotokkal automatizált rendszerek segítségével több berendezésből álló nagy gyártócellákat alkot. A vállalat a szabványos automatizálási rendszerek széles skáláját alkalmazásspecifikus megoldásokkal egészíti ki, amelyek robotok segítségével az ügyfelek igényei szerint személyre szabhatók. „Ezek olyan kulcsrakész ajánlatok, amelyek nagyszámú gépet képesek összekapcsolni a hozzájuk tartozó folyamat-támogató lépésekkel. A szolgáltatások skálája a tervezéstől kezdve a szimuláción át egészen a kulcsrakész rendszer teljes és végleges átadásáig terjed.”

 

EGYSÉGES VERTICO DESIGN AZ ÖSSZES AUTOMATIZÁLÁSI MEGOLDÁS SZÁMÁRA

A DMG MORI új VERTICO designja nevét a függőlegesen igazított perforált lemezekről kapta. Az összetéveszthetetlen és egyedi, kikészített háromszög-lemezminta mindegyik automatizálási megoldáshoz használható: alkalmazható mind a premium, mind pedig a stealth modelleken. A DMG MORI AUTOMATION felirattal ellátott CI szalag tökéletesen jelzi, hogy a berendezés és az automatizálási rendszer mindig a DMG MORI egy kerek egész megoldása a vásárló részére.

 

EGYETLEN KAPCSOLATTARTÓ AZ ELEJÉTŐL A VÉGÉIG

Az ügyfelek számára jelentős előnyökkel jár, hogy az automatizálási megoldásokat a jövőben az ellátó üzemekben fogják megtervezni és bevezetni. Az automatizált rendszereket a DMG MORI biztosítja egyetlen forrásból, azaz minden egyes gyárban jelen lesz egy automatizálási specialista, aki a vevő által meghatározott projektért felel majd, annak kezdetétől a befejezéséig. Az ügyfél igényeinek bejelentését követő néhány napon belül a specialista jelentkezik egy szakértő csapat által összeállított vevőspecifikus megoldással, majd az ezt követő lépéseket is koordinálja, mint a megrendelő egyetlen kapcsolattartója. A széleskörű vevői támogatás az automatizálási rendszer vásárlása során az ideális termék kiválasztásán és telepítésén kívül magába foglalja még a 24 hónapos garanciával és a szervizzel kapcsolatos ügyintézést is. Az egész projekt egyetlen, automatizálási szakember által történő lebonyolítása csökkenti a felesleges kontaktfelületeket és költségeket is.

 

AZ IPAR 4.0 KULCSFONTOSSÁGÚ ELEME

A Digitalizáció útjával a DMG MORI a szerszámgépkonstrukciók digitalizációját folytatja. Ennek egyik legfontosabb eleme a szerszámgépek automatizálása, vagyis a CNC technológia közvetlenül egy hálózati termelési környezetbe való integrálása. Egy ilyen rendszerben az operátoroknak csak felügyelniük és kezelniük kell a műveleteket, míg a berendezés függetlenül hajtja végre a feladatokat az általuk meghatározott prioritások alapján. Christian Thönes szerint pontosan ez az a tulajdonság, ami egy digitális gyárat jellemez: „A szükséges összetevők teljes mértékben gépesítettek – automatikusak és gombnyomásra működnek.”

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Kíván hozzászólni?
Nyugodtan tegye meg most!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .