Premier: a Rittal új szekrénye Hannoverben debütált

 

 

 

 

 

 

 

Ötéves fejlesztési időszak után a Rittal a 2018-as Hannoveri Vásáron ünnepelte új sorolható szekrényrendszere premierjét. A vállalat bemutatta az első olyan szekrénycsaládot, amelynek fejlesztése teljes egészében az Ipar 4.0 valamint a berendezésgyártás emelt termelékenységi követelményei mentén történt. Több mint 25 bejelentett oltalmi jog igazolja a magas fokú innovációt, amelyet a fejlesztés közben szerzett tapasztalatok és az ügyfelekkel folytatott intenzív párbeszéd tett lehetővé.

 

INNOVATÍV EGYÜTTMŰKÖDÉS

Az új szekrényrendszer fejlesztésénél a Rittal számára az ügyfelekkel folytatott intenzív párbeszéd játszotta a fő szerepet. Egy nagyon alapos, németországi, egyesült államokbeli és kínai berendezésgyártók körében elvégzett, tudományosan megalapozott használhatósági tanulmányból 150 konkrét követelmény fogalmazódott meg a jövő kapcsolószekrényével szemben. Ezeket kiegészítették a szintén bevont ügyfél-tanácsadási kerekasztal tanulságaival. Ennek a fejlesztésnek az eredményét a Rittal a 2018-as Hannoveri Vásáron mutatta be. Az új szekrénnyel sikerült megtartani az eddigi, világszerte standardként alkalmazott TS 8 rendszer összes fontos és a piacon már jól bevált tulajdonságát, és számos új funkciót, illetve ügyfélhasznot integrálni. „Újdonság, hogy még soha nem fejlesztettek ennyire konzekvensen és szisztematikusan a maximális ügyfélhaszon érdekében kapcsolószekrény-rendszert. A VX25 úgy áll össze, ahogy a berendezésgyártó gondolkodik és cselekszik: funkciókból és folyamatokból.” – fejti ki Dr. Steffen, a Rittal kutatás-fejlesztési igazgatója. Az új sorolható szekrény legfontosabb jellemzői a maximális adatminőség és az adatok átjárhatósága, a komplexitás csökkentése, valamint a rövidebb szerelési idő és nagyobb biztonság. Az univerzális, egységes 25 mm-es vázraszter és a teljes szimmetria kifejlesztésével a Rittal új fejezetet nyit a szekrényépítésben. Mivel az új profil most a keret vízszintes részeiben is ki van alakítva, a kapcsolószekrény kiépítése a szekrényhatárokon túl is különösen rugalmas.

 

A VX25 sorolható szekrényrendszer legtöbb javított funkciója az új szekrényprofilon alapul. Többek között a kapcsolószekrény mind a négy oldaláról hozzáférhetővé vált.

 

A berendezésgyártók rengeteg időt megspórolhatnak 180°-os zsanér felszerelése esetén. Az új 180°-os zsanér gyorsan és egyszerűen, fúrás nélkül felszerelhető a szekrényre.

 

40%-KAL KEVESEBB RENDSZERSÍN ÉS SÍN

A függőleges vázrészek kiépítési komponensei most a kapcsolószekrény tető- és fenékrészébe is illenek. A sorolt szekrényeknél is folytatódik a 25 mm-es raszter a szomszédos szekrényben, így például a sínek több szekrényen átnyúlva is beszerelhetők. Ezek, és más szerelési feladatok emiatt most 40%-kal kevesebb rendszersín-tartozékmennyiséggel megvalósíthatók. Ezáltal jelentős megtakarítások lehetségesek a raktárkészletben és a logisztikai tennivalókban. Ugyanakkor az új profillal 20 mm-rel nagyobb beépítési mélység, így több hely jön létre a szekrényben, amely a komponensek beépítéséhez rendelkezésre áll. Az alkalmazástól és a felhasznált komponensektől függően ezáltal a kapcsolóberendezés kisebb is lehet, ami szintén alacsonyabb költségeket eredményez.

 

EGYSZERŰBB SOROLÁS, ÚJ LÁBAZAT

A kapcsolószekrények sorolásánál is több innovációt megvalósítottak. A soroláshoz lényegesen kevesebb alkatrészre van szükség. Mivel minden csavart a sorolás irányába kell felszerelni, a szerelés még egyszerűsödik is. Az új, egyszerűen felhelyezhető sorolótömítés gondoskodik arról, hogy a kapcsolószekrény védettsége a sorolásnál megmaradjon. A fejlesztés egy további eredménye az új lábazati rendszer, amely a korábbi TS 8 és Flex Block lábazati rendszerek összes előnyét egy megoldásban egyesíti. Jelentősen egyszerűsíti a lábazat szerelését, és további funkciókat is magába foglal, például a kábelek biztonságos rögzítését standard rendszersínekkel.

 

Az új fejlesztésnél sikerült az átfogó, univerzális 25 mm-es raszterrel és teljes szimmetriával jelentősen csökkenteni a kapcsolószekrény-építés komplexitását.

 

SZERELŐLAPOK MÉG KÖNNYEBB BEÉPÍTÉSE

Az új csúszó elemek további kényelmet nyújtanak a szerelés során. A nagyon nehéz szerelőlapok beszerelése mindeddig gyakran okozott nehézséget. A darus emelés, majd ezt követően a beépítés a kapcsolószekrénybe gyakran nagyon bonyodalmas volt. A VX25 esetében csúszó elemek gondoskodnak arról, hogy a szerelőlap a daruval történt lehelyezést követően problémamentesen a helyes pozícióba kerüljön, és ott lecsavarozható legyen.

 

KIEGÉSZÍTŐ SZERELŐSÍK

A belső kiépítés szerelésekor az új vázprofil további előnyökkel szolgál. Mivel minden oldalról hozzáférhető, egy kiegészítő szerelősík jön létre. A válasz- és légzáró falak, valamint érintésvédelmi takarólemezek leszerelt oldal- vagy hátfal esetén közvetlenül kívülről felszerelhetők a vázprofilra. Ilyen módon a kapcsolószekrényben több hely marad, amely az elektrotechnikai komponensek beépítésére használható.

 

SZERSZÁM NÉLKÜLI BESZERELÉS

Az új rápattintható ajtófogantyú-rendszer révén a fogantyúcsere kétszer olyan gyorsan elintézhető, mint korábban. Míg korábban pl. a komfortfogantyúkat előbb ki kellett csavarozni, majd később újra visszacsavarozni, addig most csak rá kell helyezni, nincs szükség szerszámra. Ezzel a szereléshez szükséges idő mintegy 50 százaléka megtakarítható, hiszen csak fel kell pattintani az ajtóra. A berendezésgyártók teljesen elhagyhatják az ajtó mechanikus megmunkálását a 180°-os zsanér felszerelése esetén. Az új 180°-os zsanér gyorsan és egyszerűen, fúrás nélkül felszerelhető a szekrényre. Az új VX25 esetében az ajtó felszerelése gyerekjáték. Az ajtók éppen olyan egyszerűen ki- és beakaszthatók, mint egy szobaajtó, de zárt állapotban automatikusan biztosítva vannak.

 

A komplexitás lényeges csökkenése vonatkozik az ajtók fel-, ill. leszerelésére is. Ez ugyanis most már teljesen szerszám nélkül, egyszemélyes szereléssel lehetséges.

 

TÖBB MINT 30 ROBOT A VX25 SOROZATGYÁRTÁSÁHOZ

A 2018 végén a kizárólagos gyártást megkezdő haigeri üzem zöldmezős beruházás keretében újonnan épül, a rittershauseni üzemben a digitalizált és automatizált folyamatokat célzó átépítés működő üzemben zajlik. A VX25 első berendezéseit, úgymint a szerelőlapok gyártására szolgáló, teljesen automatizált síkalkatrész-gépsorokat, profilozó és hegesztő berendezéseket már telepítették. A 2020-ra tervezett végső kiépítésre az új gyártás három, egyenként 70 méter hosszú profilozó berendezéssel fog történni. Ezekkel az új VX25 sorolható szekrényrendszer vízszintes és függőleges vázprofiljai egy folyamaton belül fognak készülni. A sorozatgyártó-sorok teljesen automata hegesztő berendezésekkel is rendelkeznek. A hegesztőközpontban 31 hegesztő és kezelőrobot biztosítja az automatikus szállítási és hegesztési folyamatokat. Ezek garantálják az új VX25 szekrényrendszer megszokott Rittal minőségét.

 

Az új lábazat egyetlen megoldásban egyesíti a TS lábazat és a Flex Block lábazati rendszer összes funkcióját – és most már sokkal többre is képes. A lábazatba a szokásos szekrénytartozékok is kompatibilis módon beépíthetők.

 

A soroláshoz lényegesen kevesebb alkatrészre van szükség.

 

www.rittal.hu