A FANUC és a Sewts betöltik az automatizálási rést

 

Intelligens robotok a kereskedelmi mosodák számára

 

Az ipari mosodai ágazatban az automatizálás lehetővé tette, hogy naponta akár 100 tonna textíliát is feldolgozzanak, szinte teljesen emberi beavatkozás nélkül. A közelmúltig azonban a törülközők vagy ágyneműk mosodai hajtogatógépekbe való bepakolása még mindig kézzel történt. Ebben a kézi folyamatban látott fejlődési lehetőséget a müncheni székhelyű Sewts start-up cég új robotrendszerével, a VELUM-mal, amely ezt a feladatot képes úgy elvégezni, hogy az eredmény teljesen gyűrődésmentes legyen.

 

 

„A piaci potenciál jelentős” – magyarázza Till Rickert, a Sewts társalapítója. Becslései szerint világszerte mintegy 25 000 mosodai vállalkozás profitálhatna a technológiából. Az első VELUM-rendszereket már telepítették, a bajorországi Wolfratshausenben működő Greif Textile Mietsysteme ügyfele 2022 novembere óta használja a rendszert. A robotrendszer óránként átlagosan 500-600 textíliát dolgoz fel, automatizálva a korábban kézzel végzett feladatot.

 

Jelenleg a VELUM rendszer teljesítménye az emberi kezelő teljesítményéhez hasonló, de a folyamatos, vezeték nélküli szoftverfrissítésekkel folyamatosan bővül a rendszer funkcióköre, javítva ezzel a hatékonyságot. Rickert szerint a munkaterheléstől függően a VELUM másfél-két és fél év után megtérül.

 

 

„Az egyik kezdeti kihívás a szűk szerelési hely volt, ahol nagyon gyors mozgásokat kell végrehajtani” – magyarázza Rickert. A Sewts két szimulációs eszközt használt a fejlesztés során. A FANUC ROBOGUIDE szoftvert a robotmozgások és a helyigény elemzésére, valamint egy fejlett anyagszimulációs szoftvert a különböző típusú textíliák viselkedésének szimulálására. A Wolfratshausenben telepített rendszer két FANUC M-10iD robotot használ, amelyek 12 kg hasznos teherbírásúak és 1400 mm hatótávolságúak.

A VELUM rendszer központi eleme az intelligens szoftver, amely képes elemezni a deformálható anyagokat és megjósolni azok viselkedését a megfogáskor. Egy FANUC robot és egy 3D-s kamerarendszerrel kombinálva a szoftver képes azonosítani az egyes textíliák textúráit, varratait és sarkait, lokalizálni azokat a térben, és létrehozni a vezérlőparancsokat, így a robot valós időben képes a textíliát az ideális ponton megragadni.

 

 

A Sewts azt tervezi, hogy fokozatosan növeli a VELUM rendszerek számát és teljesítményét. A start-up már dolgozik a következő újításokon, a nagy online kereskedők számára a jövőben a textilvisszavételeket feldolgozó, látórendszerrel ellátott robotokon. A munkaerőhiány miatt az ilyen visszaküldéseket gyakran távoli országokban dolgozzák fel, ami hosszú szállítási útvonalakat és elvesztegetett árut eredményez. „A jövőben az automatizálásnak köszönhetően az ilyen folyamatok a vásárló közelében történhetnek” – reméli Rickert.

 

www.fanuc.eu