Veszélyes anyagok tárolása A Langenthal-i Avesco AG-nél

 

Thomas Hänggi, az Avesco illetékes projektvezetője:

„A Suva (Svájci Balesetbiztosító) robbanásvédelmi ellenőrzése kapcsán üzemi helyiségeinkben 10-15 olyan hiányosságot tártak fel, amelyek nem feleltek meg a robbanásvédelmi előírásoknak. Ez motivált engem arra, hogy egy csapásra orvosoljam az összes problémát.“

 

A fontos változások néha közvetetten és aktív cselekvés nélkül történnek. Így volt ez a svájci Langenthalban található Avesco AG esetében is. Az építőipari gépek, építéstechnika és energiarendszerek kereskedőjeként és szerviz-partnereként tevékenykedő cég telephelyén lakkozási munkálatokat is folytatnak. A svájci Suva biztosítótársaság az üzemi helyiségek rutinszerű robbanásvédelmi ellenőrzése során megállapította, hogy az üzemeltető nem tart be maradéktalanul minden előírást. Különösen problémás volt a tűzveszélyes folyadékok épületen belüli tárolása.Az önmagát is feltörekvőnek tekintő cég megragadta az alkalmat, hogy alapvetően újra gondolja az üzembiztonságot és olyan új munkakörnyezetet teremtsen, amelyben megoldható az összes szükséges anyag tárolása. Ezen túlmenően az is elvárás volt, hogy ebben az újonnan kialakítandó helyiségben elvégezhetőek legyenek a keverési és tisztítási munkálatok is.

 

 


TÁROLÁS ÉS MUNKAVÉGZÉS EGY RENDSZERBEN

Az Avesco helyiségei csak korlátozottan alkalmasak lakkozási munkálatokra, többek között az olyan alapvető biztonságtechnikai felszerelés is hiányzik, mint a szellőzés. A meglévő építmény vagy új helyiségek szanálásába történő befektetés az Avesco számára nem jöhetett szóba. Az új megoldást tehát a már fennálló infrastruktúrától függetlenül kellett megvalósítani. Egy olyan cég bevonására volt szükség, amely komoly tapasztalatokkal rendelkezik a veszélyes anyagok tárolásának területén. Ipari nagyvállalatok évek óta eredményes partnereként a DENIOS már számos hasonló projektre tekinthet vissza.

 

 

Így az Avesco számára pár beszélgetést követően világossá vált, hogy a DENIOS közreműködésével minden projekt-követelmény egy megoldásban realizálható. Egy erre a célra kialakított betonalapzaton egy tűzvédelmi konténert állítottunk fel. Az alkalmazott rendszer technikai kényszerszellőzést és légkeveréses fűtést is kapott, így azt optimálisan felkészítve a tűzveszélyes folyadékok befogadására. Minden berendezést robbanásvédett kivitelben szereltünk be. 16 m2 raktárfelületen elegendő hely áll rendelkezésre a lakkok és festékek tárolására, valamint a tisztítóberendezések és a számítógép-vezérelt festékkeverő-állomás kialakítására.

 

AZ ÜGYFÉL BENYOMÁSA: MARADANDÓ

A külső partner megoldása révén az Avesco mindennapjai jelentős változáson mentek keresztül. A meglévő épületekben a korábban raktározásra használt hely felszabadult. Az újonnan kialakított raktár közvetlenül a fennálló épületek mellé került, amely rövid utakat eredményez. Ezzel egyidejűleg az ügyféltérben minimálisra csökkent a kockázat mértéke, ami természetesen pozitív hatással volt a légkörre. Az Avesco eladóterében egyébként is jelentős volt az ügyfélforgalom.

 

 

A nitrohigítós kádból felszálló kipárolgások és szagok az ügyfeleknek gyakran feltűnt és azokat szóvá is tették. Mindez ma már a múlté. Továbbá a lakkozó műhely is sokkal pozitívabb munkahely benyomását kelti és nem kelti egy szükségmegoldás benyomását. Ez érezhető hatással van a munkatársak motiváltságára is, akik jól érzik magukat az új konténer-munkahelyen és értékelik azokat az intézkedéseket, amelyeket a védelmükért valósítottak meg. Ezt megerősíti a Suva véleménye is. A követelmények 99 %-ban megvalósultak. Szinte tökéletes megoldás született a fennálló problémákra. Így az Avesco a DENIOS konténer-megoldásával éveken át a „biztonságos oldalon” lesz.

 

https://www.denios.hu/