Új Sisma SWA mobil lézerhegesztő rendszer fiber lézerforrással

 

A SISMA neve mára már ismertté vált a hazai szakemberek körében is, ugyanis 7 évvel ezelőtti magyarországi bevezetése óta számos üzemben tesznek jó szolgálatot lézerhegesztő és lézerjelölő rendszerei.

 

Egy fontos lépést tett a szerszámkészítés világában: bemutatta a kínálatot kiegészítő új modellt, az abszolút újdonságot, mely már elérhető.

 

SWA 450F

 

Az SWA sorozatot kifejezetten a fröccsöntő- és hidegalakító szerszámok megváltoztatásához és a használat vagy kopás miatt javításához tervezték.

A lézerek használata – anyagok hozzáadásával – alapvetően változtatta meg a szerszámok hagyományos hegesztési technikáit, a javításokhoz nincs szükség előmelegítésre. Ez kiiktatja a hagyományos hegesztés általi olyan elváltozásokat az anyagban, mint a geometriai módosulások, szélek leégése, széntartalom csökkenése, stb.

A lézersugár tulajdonságainak köszönhetően olyan összetett területek is hegeszthetők, mint keskeny és mély hornyok, belső vagy külső élek. A hegesztési varrat metallurgiai minősége megfelel a legmagasabb szabványoknak minden acél, rézötvözet és alumínium esetében is. A hegesztési rétegek keménysége igen magas értékeket érhet el további hőkezelés nélkül. Az egyszerű használat és a hozaganyag sztereomikroszkópon keresztüli tökéletes vizuális követése mindenki számára elérhetővé teszi a technológiát anélkül, hogy magasan képzett technikus személyzetre lenne szükség.

Az SWA egy új generációs lézerforrással van szerelve, ami nagyobb energiahatékonyságot és magas termelékenységet tesz lehetővé. Kétféle teljesítménnyel érhető el új lézerforrással szerelt gép. Az erősebb, 450 Wattos változattal akár 1,2 mm-es acél hozaganyaggal is dolgozhatunk, 2,5 mm/s sebességgel. A kisebbik, 300 Wattos testvér 1,0 mm-es acél hozaganyagot 1,6 mm/s sebességgel rak fel.

 

  • Termelékenység

Az új SWA még stabilabb folyamatot és magas minőségű lézersugarat kínál. Ezek az előnyök növelik a termelékenységi rátát, az állandó, hibamentes folyamat garanciája mellett.

  • Karbantartás-mentes

Az új SWA nem tartalmaz semmilyen fogyóeszközt, így karbantartás-mentesnek tekinthető. Tervező csapatunk kitolta az energiahatékonyság határait, megalkotva a valaha készült leghatékonyabb SWA gépet.

  • Fejlett szoftver funkciók (KÖVETETT ÚTVONALAK)

 

A hegesztési paramétereket szoftver vezérli, a kezelőszemély praktikusan és intuitívan végezhet fejlett hegesztési műveleteket. Ilyen a szoftverfunkció a kör-alakú útvonalak, ferde sík, feltöltés és átlapolás, amelyek révén extrém szabályos hegesztési varrat hozható létre.

 

Széles rugalmasság a pozícionálásban

A száloptikás energiatovábbításnak köszönhetően igen kisméretű a hegesztőfej. A számos kézi állítási lehetőség révén nagyfokú rugalmasság érhető el a ferde felületek vagy nehezen elérhető részek hegesztésekor.

A készülék kiegészíthető egy további csuklóval, melynek segítségével a lézerfej közel a talajhoz, 300 mm magasságig lehúzható. Ezáltal nem szükséges a nehezebb szerszámokat felemelni a normál hegesztési magasságba.

 

Fókuszban a szoftverfunkciók

Az SWA által kínált funkciókhoz tartozik a szoftver szintjén működő folyamat-optimalizálás. Úgy fejlesztették, hogy kiválóan kövesse és segítse a hegesztési folyamatot. Mindezen funkciók a SISMA által nyújtott SWA csomag részét képezik, a készülék mellett a szoftver is jár a géphez.

A PULZUSFORMÁZÁS a lézerhegesztés közben történik. optimalizálja a kvalitatív és funkcionális teljesítményt, különösen két érzékeny helyen: a varrat elején és a végén. Hegesztési pulzus közben a PULZUSFORMÁZÁS képes szabályozni a lézersugár által lejuttatott teljesítményt, különösen ezen a két részen, így elkerülhetővé válik a porózusság, az élek levágása vagy a vonalban megjelenő felületi behúzódások, ez biztosítja a melegedés, olvadás és hűlés megfelelő hőciklusát. A fentebb említett kihívások megelőzésén túl ez lehetővé teszi, hogy akár magas széntartalmú acélt, repedésre hajlamos anyagokat és fémeket különböző hegesztési pontokon is tudjunk hegeszteni.

Az OKOS PULZUS emellett az olyan hegesztéseket vezérli, melyek nagyon alacsony lézerteljesítményt igényelnek. Általában a fiber lézerforrások nem teszik lehetővé az alacsony teljesítmény-értékeket (0,3 mm-nél kisebb átmérőjű hozaganyagok használatakor), gyakran okoznak túlzott beolvadást vagy levágási hibákat éleken. Az OKOS PULZUSnak köszönhetően lehetséges a lejuttatott teljesítményt igen alacsony értékre csökkenteni, ami garantálja a hiba nélküli felrakást.

 


Szerszám felrakása a továbbfejlesztett “KÖVETETT ÚTVONALAK” szoftverfunkciók “feltöltés” funkciójával

 

 


Szerszám felrakása a továbbfejlesztett “KÖVETETT ÚTVONALAK” szoftverfunkciók “körív” funkciójával

 

Ipar 4.0, a jövő gyártása ma

A SISMA lézertermékek nagy része már ma az “Ipar 4.0” része, ide értve az SWA-t is. Ezen gépek képesek olyan nyitott és dokumentált protokollokon keresztül egymáshoz csatlakozni integrálódni, melyeket modern termelésirányítórendszerek és vezérlőrendszerek támogatnak. Fordulópont a jövő felé, az Ipar 4.0 technológia segíti vezérelni és optimalizálni a folyamat minden fázisát, hozzáférést adva az adatokhoz valós időben, és megadva a gyors döntéshozatal lehetőségét a hatékonyság és profitabilitás érdekében.

A SISMA az új SWA családdal felülmúlta a méltán sikeres SWA diódalézeres termékeit. Akinek számít a termelékenység és a gyakorlatilag fogyóeszköz-mentes üzemelés, netán ki tudják használni a félautomata funkciókat, annak mindenképp érdemes közelebbről is megismernie az új lézerhegesztő gépeket.

 

www.helvet.hu