Új Blue e+ chillerek

Új Blue e+ chillerek a Rittaltól

Precíz vezérlés, hatékony hűtés

A gépekhez vezetett hűtőközeg hőmérsékletének mindenkor a legtökéletesebbnek kell lennie, hogy biztosítsa a magas pontosságú megmunkálást. A hűtőrendszerektől ezen túl energiahatékonyságot, rugalmasságot, megbízhatóságot és könnyű karbantartást várnak el. A Rittal összegyúrta ezeket a kívánalmakat egy eszközbe és megalkotta a vadonatúj generációs Blue e+ chillereket. Az eredmény egy olyan folyadékhűtési megoldás a feldolgozó- és gépiparnak, amely új piaci sztenderdeket alkot.

Egy gép energiafogyasztásából mintegy 15%-ot tesz ki a hűtés. Azért ilyen magas ez az érték, mert a hűtőközeg hőmérsékletét nagyon precízen kell beszabályozni, a megengedett maximális hiszterézis mindössze 0,5 K. Ennél nagyobb hőmérsékleti ingadozás a megmunkált darabnál pontatlanságokat okozna, a megmunkálásban részt vevő komponensek hőtágulása miatt.

A Rittal új Blue e+ folyadékhűtője nem csak megfelel ezeknek a magas elvárásoknak, de túl is teljesíti azokat. Az energiahatékonyság terén szokásos mérőszám, az EER (Energy Efficiency Ratio, energiahatékonysági együttható) megmutatja a hűtőteljesítmény és a felhasznált energia hányadosát. A hagyományos, forró gáz bypass szelepes chillerek esetén az EER érték 1 körül van, míg az új Blue e+ folyadékhűtőknél az EER akár 3 is lehet. Ennek a kiemelkedő hatékonyságnak az egyik kulcsa a sebességszabályozott kompresszor. Ahelyett, hogy mindig teljes kapacitáson üzemelne a kompresszor, és így a hűtőteljesítmény nagy része veszendőbe menne, mint a forró gáz bypass rendszerek esetén, az inverteres szabályozású DC hűtőkompresszor mindenkor pontosan a kívánt teljesítményt szolgáltatja. Ez minimalizálja a hiszterézist anélkül, hogy hűtőteljesítmény menne kárba.

Akár 70% energiamegtakarítás

A kompresszor meghajtására a Rittal egyenáramú szinkron motorokat használ, amelyek számos alkalmazási területen jóval hatékonyabbak a váltóáramú aszinkron motoroknál. Az egyenáramú radiálventilátorokkal együtt az inverter és az elektronikus expanziós szelep lehetővé teszi ezeknek a motoroknak a nagy precizitású sebességszabályozását. Ez azt jeletni, hogy a Blue e+ chiller mindig optimális sebességen üzemel. Ez az innovatív meghajtó- és vezérlőtechnológia eredményezi az akár 70% energiamegtakarítást, a hagyományos folyadékhűtőkhöz képest. Mivel a vezérlés a motorokat nagyon ritkán kapcsolja ki és be, így a szerviz élettartam is hosszabbodik.

További innováció, hogy a Rittal mikrocsatornás technológiát használ a hőcserélőben. A nagyobb felület, illetve a hőcseréhez szükséges hűtőközeg és a hideg víz aránya lehetővé teszi, hogy a hűtőközeg mennyiségét 55%-kal csökkentsék.

Három rugalmas teljesítményosztály

Az új chillerek három teljesítménykategóriában kaphatók: 2,5, 4 és 6 kW (beállítható 20% és 100% között). Rugalmasan használhatók -5°C és 50°C közötti környezeti hőmérséklettartományban. Számos előkonfigurált opciós csomag elérhető, például erősebb vagy inverteres szivattyúval, kültéri használatra (-20°C-ig), olajhűtéssel, beépített szabadhűtéssel (hibrid üzemmód) vagy beépített fűtéssel a hűtőközeg hőmérsékletének előbeállítására.

Intelligens vezérlés

A rendszer üzeneteit érintőképenyő jeleníti meg szövegként. A Blue e+ klímákkal megismert telefonos alkalmazás, amely NFC-n keresztül kommunikál az eszközzel, a chillerekhez is használható. Ez vezeték nélküli információátadást tesz lehetővé, és sokkal könnyebbé teszi például több chiller egymás utáni konfigurálását. A RiDiag III paraméterező és diagnosztikai szoftver is használható a folyadékhűtőkkel. Ez a szoftver USB-n keresztül kommunikál az eszközzel, és a közeli jövőben számos más hálózati protokollon keresztül is tud majd kommunikálni, modulok segítségével. A kulcspiacokon előírt többféle tanúsítvány, így a cULus Listed, EAC, CCC és GS teszi a folyadékhűtő használatát még könnyebbé.

A precíz hőmérséklet előállítása, valamint a magas energiahatékonyság igényét szem előtt tartva alkotta meg a Rittal az új Blue e+ folyadékhűtőket – egy új generációt, amely óriási előrelépés az energiahatékonyság terén.

A korábbi Blue e+ klímaberendezésekről már ismert NFC kapcsolattal és a Blue e+ app segítségével vezérelhető a berendezés, és minden státusz adat is kiolvasható egyúttal

Az új folyadékhűtő úttörő az energiahatékonyságban: számos olyan műszaki megoldást építettek bele, például a DC inverteres technológiát és az elektronikus expanziós szelepet, amelyekkel nagyságrendekkel növelhető a hatékonyság.

http://www.rittal.com/hu-hu/content/hu/start/