Szupergyors lézervágás, szinte önműködően

 

Legyen szó akár vékony, akár vastag lemezekről, a Bystronic csúcskategóriás, optikai szálas lézervágó rendszerével, a ByStar Fiberrel minden fajta fémből magas minőségben és minden eddiginél nagyobb sebességgel állíthatók elő a kívánt alkatrészek. Ráadásul az intelligens automatizálási megoldás, a ByTrans Cross az anyagáramlást is felgyorsítja.

A Bystronic ismét kitolta a határokat: a svájci szerszámgép specialista merőben új gépkoncepciójával újradefiniálja az optikai szálas lézervágást és ezzel bővíti a technológia felhasználási területét. A ByStar Fiber azokat a felhasználókat célozza, akik a fiber lézertechnológiára alapoznak, tehát akik a jövőben megbízásaik teljes spektrumát szállézer gépekkel szeretnék teljesíteni, a nemesfémtől az alumíniumon és a szerkezeti acélon át egészen a színesfémekig, mint a réz vagy a sárgaréz. Mindezt a vékonytól a vastag lemezekig, egyformán magas minőségben.

A ByStar Fiber Fiber 10000 jelenleg a legnagyobb teljesítményű lézervágógép a piacon

A ByStar Fiberben rejlő újdonság nem más, mint az a következetesség, amellyel a Bystronic ezt a berendezést fejlesztette, ugyanis a legapróbb részletekig a fiber technológiára optimalizálták. Az újfajta gépfelépítés fontos eleme például a rövidebb híd, amely jóval nagyobb vágási dinamikát tesz lehetővé komplex körvonalak esetén is. De része az új gépkoncepciónak egyebek mellett az automatizálási megoldások problémamentes hozzákapcsolása, az intelligens szenzorok és a modern szoftverrendszerekbe történő integrálás is.

Nagy sebességű vágás 10 kilowatt teljesítménnyel

A Bystronic ismét magasabb fokozatba kapcsolt. Azoknak, akik az optikai szálas lézervágás élvonalába akarnak tartozni, 10 kW-os lézerrel felszerelve kínálja a ByStar Fibert, amely a piacon jelenleg elérhető legnagyobb teljesítményű lézervágó berendezés. A technológiai ugrás az eddigi 4 és 6 kilowattos gépekhez képest óriási. A 10 kW-os ByStar Fiber vágósebessége ugyanis négyszerese a 4 kW-os gépekének. Vagyis ugyanannyi idő alatt négyszer több darabot tud kivágni mint a legtöbb versenytársa. A legnagyobb különbség a 0,8 és 12 mm közötti lemezvastagságnál mutatkozik meg, de ennél vastagabb, akár 30 mm-es anyagok esetében is rendkívül jó eredményeket ér el a 10 kW-os ByStar Fiber. Ez pedig kiemeli használóit a piaci versenyben.

Intelligens automatizáció a gyors anyagáramlásért

A gyorsaság azonban önmagában nem elég. Aki nagy sebességű vágógéppel dolgozik, annak képesnek lennie, hogy az anyagellátást is a vágási folyamat magas frekvenciájához igazítsa. Hiszen Egy 10 kW-os ByStar Fiber tekintélyes mennyiségű nyersanyagot képes rövid idő alatt feldolgozni. Ez pedig automatizált megoldásért kiált. Ezért a Bystronic egy tökéletesen automata be- és kirakodó rendszert fejlesztett ki a ByStar Fiberhez: ez a ByTrans Cross. Ennek az automatizálási megoldásnak a különlegessége a szabadság, amit a felhasználónak kínál. A ByTrans Cross áthidalja azt az akadályt, amely a hagyományos automatizálási megoldások számára mindig a határt jelentette, mert választani kellett a nagy darabszámú gyártás és a kis volumenű munkák között. A ByTransszal egyikől sem kell lemondani. Egyszerre alkalmas magas darabszámú szériagyártásra és kisebb, alkalmi megbízások kivitelezésére, akár azonnal, átalakítás és átállási idő nélkül. A ByTrans Cross moduláris felépítésének köszönhetően ugyanis többféleképpen használható.

Egyrészt akár közvetlenül összeköthetjük a nyersanyagraktárral, így teljes mértékben a raktár és a vágógép közé integrált be- és kitöltési rendszert hozunk létre.

Másrészt a berendezés raktárösszeköttetés nélkül, önállóan is tud működni. Az alapmodell két kazettával rendelkezik, amelyek úgy is funkcionálhatnak, mint egy anyagraktár. De akár használhatjuk az egyik kazettát nyersanyagraktárként, a másikat pedig a késztermék tárolására is.

Végül a harmadik forgatókönyv: bármikor, amikor a felhasználó szeretné megszakítani az automatikus anyagáramlást, hogy egy alkalmi munkát iktasson közbe, a ByTrans Cross elegendő helyet biztosít a lemezek manuális vagy daruval történő behelyezéséhez és a kész darabok eltávolításához is, hiszen a rendszer keskeny kivitelű és a lézervágó berendezés vágóasztala mellett helyezkedik el, lehetővé téve akár a targoncával történő betöltést is. További fontos szempont lehet a lézervágás gördülékeny összekapcsolása az előtte és utána következő, változó ritmusú munkafolyamatokkal, amit a ByTrans Cross optimálisan megold. Ennek előfelétele az automatizáció vezérlésének beépítése a ByStar Fiber kezelőfelületébe. Így a felhasználó a vágási folyamatot és az automatizált anyagáramlást is a lézervágó berendezés érintőképernyőjéről indíthatja el, néhány kattintással. Erre fejlesztette ki a Bystronic a „ByVision Cutting“ vezérlőszoftvert, amely már sikerrel vette az akadályokat a Bystronic fiber lézerek legújabb generációjánál. A ByVision Cutting képes számos vágási folyamat és a hozzájuk kapcsolt automatizálás integrálására. Így a mindennapi termelésben zökkenőmentesen összeköthető a lézervágás a nyersanyag automatikus ki- és betöltési folyamatával. Ma már egy felhasználó sem veszíthet időt azzal, hogy hosszú utakat kelljen megtennie és felesleges kezelési lépéseket végrehajtania azért, mert a lézervágó gépet és a hozzá kapcsolt automatizációt külön terminálról kell kezelnie. Így az automatizáció a gép kezelője számára is kényelmet jelent.

A ByStar Fiber igény szerint különböző automata nyersanyagbetöltő rendszerekkel egészíthető ki. A ByTrans Cross például rengeteg mozásteret biztosít az automatizált anyagkezelésben.

 

Még több információ

www.bystronic.hu