Valós idejű termelés monitorozás, szerszám és gépkövetés

   

     Az ipar bármely területén gyorsan rendszerbe állítható rendszer, amely segítségével azonnal kiértékelhetővé válnak gyártósorok, szerelőcellák, egyedi megmunkálógépek termelékenységi paraméterei. A rendszer a megadott műszakrend alapján műszakokra lebontva tárolja az adatokat adatbázisban. Az információk gyűjtésére számos végponti egység került kifejlesztésre. Amely lehet PC alapú és mikrovezérlővel ellátott hardver egység. Az dolgozói azonosítás történhet a legtöbb vállalatnál alkalmazott személyes belépőkártya egy RFID olvasóval, vagy hagyományos kézi szkennerrel. Általánosságban minden gyártósor / gyártóeszköz rendelkezik olyan fizikai jellel, amely jelzi egy alkatrész v. termék legyártását. A gyártósorok esetében általában egy tesztelő berendezés vagy egyéb ciklikus jel amelyből lehet következtetni egy Jó darab és Rossz darab legyártására. A gyártóeszközök ( Présgépek, Fröccsöntőgépek, stb.) általában rendelkeznek munkadarab számlálóval. A rendszer alapszintű működéséhez szükség van Jó / Rossz darab számlálójelre. A FactoryScope rendszer azonban nem csak a végpontok hatékonyságát képes valós időben kiértékelni, a rendszer segítségével automatizálható a végpontokon alkalmazott szerszámok karbantartásának automatizálása valamint a minőségellenőrzési feladatok automatizálása is.A végponton dolgozók hívhatnak karbantartót, minőségellenőrt, mérnököt. A hívás időpontja rögzítésre kerül, ezáltal mérhető a reakció idő amely alatt a kívánt képzettséggel rendelkező egyén kiérkezik és bejelentkezik a végpont.

Karbantartás:

A gépek és szerszámok karbantartásánál megadhatóak üzemórák, tisztítási ciklusok, egyéb karbantartási ciklusok, amelyet a rendszer folyamatosan ellenőriz és szükség esetén riasztást küld, igény szerint a gyártást is blokkolja. A végpontokon elvégzett karbantartási, beállítási feladatok időtartama regisztrálásra kerül. Az elvégzett feladatokról munkalap is készíthető, amelyeken további kiegészítő információk is megadhatóak ( meghibásodás fajtája, javításra felhasznált alkatrészek, egyéb megjegyzések ). A rendszer segítségével kielemezhetőek a leggyakoribb hibák amelyek állást okoznak, a karbantartók kihasználtsága egyénre, gépre lebontva, a reakció idők nagysága.

Minőségellenőrzés:

A modul segítségével kiválthatóak a papír alapú vizsgálatok. Beállíthatóak a Termelés megkezdését követő időablak, amelyben a termelést szükséges engedélyezni egy minőségellenőr képzettséggel rendelkező személynek, ellenkező esetben a termelés blokkolása is lehetséges. A műszakon belüli vizsgálatok elvégzése történhet automatikusan termék követéses rendszer esetén, ahol minden legyártott termék rendelkezik egyedi azonosítóval.

Termelési Naplózás:

Valós időben látható a végpontok aktuális állapota. Látható, hogy folyik-e termelés, milyen munkalap / termék gyártása folyik. Elérhetőek a műszakban történt veszteségidők, ezáltal megjeleníthető a végpont műszakkihasználtsága. Megjeleníthető az aktuálisan a végponton dolgozók létszáma, több dolgozó esetén személyre lebontva az adott műszakban elért hatékonysága és műszakkihasználtsága. A végpont összesített hatékonysága, OEE mutatója.

A dolgozók esetében a műszak közbeni áthelyezés esetén is képes az alkalmazás a teljes műszak súlyozott átlagát valós időben megjeleníteni. A gyárvezetők, művezetők, gyártástervezők a saját számítógépükön megjeleníthetik a végpontok aktuális állapotát és gyorsabb beavatkozásra képesek. Ezt segíti elő a riasztási lánc konfigurálhatósága is, amely a megadott állásidők elérése után riasztást küld a megadott egyéneknek. A visszamenőleges statisztika lehetőségével pedig kiértékelhetőek adott végpontok, dolgozók teljesítményének alakulásai.

 

 Képzettségi Mátrix:

A rendszerben felvett dolgozók / termékek / gyártósorok v. gépek mátrixa könnyen és vizuálisan szerkeszthető. A végponti bejelentkezésnél a program nem lépteti be munkára azokat a személyeket akiknek nincs meg a megfelelő képzettségük az adott feladatra. Valamint nem lehetséges olyan szerszámokat regisztrálni adott gyártóeszközre, amelyhez nincs hozzárendelési jog. Ezzel a védelemmel számos probléma kiszűrhető még a termelés megkezdése előtt!

 Gyártástervezés:

A gyártástervező modul képes fogadni a rendelésállományt egyéb vállalatirányítási rendszerből. A felvett termékek és végpontokra lehet elvégezni a gyártástervezést. A tervezés módja lehet kézi és automatikus rendszerű. Mindkét esetben a tervezésnél a képzettségi mátrix alapján történhet a tervezés. Természetesen az automatikus tervezésnél a helyi igényeknek megfelelően kell finomhangolni a tervezési algoritmusokat.

 

Kompatibilitás:

A FactoryScope programcsomag képes az általa gyűjtött információt továbbítani egyéb vállalatirányítási rendszernek és onnan adatok fogadására is van lehetőség.

Kommunikáció:

A végpontok az információcserét helyi hálózaton keresztül valósítják meg. A működtetéshez szükséges egy SQL szerver amelyen minden fontos információ tárolásra kerül.

 

PKN Defense & Industrial Kft

www.pknd.eu

roland.nagy@pknc.com
Telefon: 70 317 8646