SMC-vel a Globális felmelegedés ellen

 

 

 

 

Ha azt gondolod, hogy a környezet kevésbé fontos, mint a gazdaság, akkor próbáld visszatartani a lélegzeted, amíg a pénzed számolod” Guy McPherson

 

Az emberiség mára felismerte, hogy a legnagyobb globális problémánk a felmelegedés, mely szoros kapcsolatban áll a levegő szennyezésével. A légszennyezés főként az emberiség által nagymértékben használt fosszilis energiaforrások végtermékéből, és az üvegházhatást keltő gázok kibocsátásából ered. A világ iparosodásával, sajnos nem egy időben jelent meg környezetünk nagyobb fokú védelme, így mára már olyan méreteket ölt a szennyezettség, és az ebből adódó következmények, hogy drasztikus változtatásokra van szükségünk. Amennyiben a következő nemzedékek számára is élhető világot szeretnénk fenntartani az ökológiai lábnyomunk csökkentésére van szükség. Szerencsére ezt a tudósok felismerték és bizonyították, így mára számos rendelet, kezdeményezés jelent meg a globális felmelegedés szabályozására.

 

Annak érdekében, hogy nagy változásokat érjünk el azon túl, hogy civilként változtatunk az életkörülményeinken, szokásainkon, elengedhetetlen a nagy CO2 kibocsátású egységek globális szintű szabályozása. A Kiotói Egyezmény az első globális szintű kezdeményezés, melyben a résztvevő iparosodott államok kötelezik magukat, hogy az 1990-es szinthez képest csökkentik CO2 kibocsátásukat. Azonban ahhoz, hogy ezeket a célokat elérjük elengedhetetlen, hogy szemléletmódot váltsunk, és a gyártó egységek is elkötelezzék magukat bolygónk élhetőbbé tétele mellett.

 

 

 

Az SMC mint világvezető pneumatika gyártó elhivatott a környezetvédelem, és a hatékonyság mellett, különösen nagy hangsúlyt fektetve a CO2 kibocsátás csökkentésére. Nagy figyelmet fordít arra, hogy minimalizálja a környezetre gyakorolt hatását, melyet már a termékek tervezése során is számba vesz, ezáltal vevőit is segíti ugyanezen cél elérése érdekében. A tervezési fázisban két fő szempontot határozhatunk meg. Az egyik szempont a termékeket illetően, hogy a könnyű, kompakt kivitelezésre fókuszál, így azok energiafelhasználása csökken, ezáltal a végfelhasználó már egy energiatakarékos terméket kap, mely használata által csökken CO2 kibocsátása és energia fogyasztása. A másik fő szempont, hogy a termékek kivitelezése során saját folyamatait is szabályozza. A gyártási folyamatok során a nyersanyag felhasználásának csökkentése, valamint a gyártási folyamatokon belül a feldolgozási idő redukálása a cél. Ezek által csökken az ipari hulladék termelése, valamint a kompresszorok is kevesebb energiát fogyasztanak, kevesebb ideig dolgoznak így a Co2 kibocsátás is csökken.  A fentieket nézzük meg egy-két példán levezetve.

 

A gyártás szempontjából az egyik legszemléletesebb példa a vezeték nélküli szeleptechnológia. Ebben az esetben nincs szükség a PP, PE, PVC és PUR anyagok legyártásához a kommunikációs kábelekhez, így csökken a CO2 kibocsátás a gyártás során. Másrészt a végfelhasználók szempontjából is fontos, hogy az általuk használt szelepszigetek minél kevesebb bekötést, helyet vegyenek igénybe. Az SMC folyamatosan monitorozta a termékek gyártása közben felhasznált energiát, így pontos számításokkal rendelkezünk. A vezeték nélküli technológia gyártása során 52%-kal tudtuk csökkenteni a CO2 kibocsátást ezen termékkörhöz kapcsolódóan. Egy hagyományos és egy kompakt henger összehasonlítása esetében 32%-os csökkenést tudtunk elérni annak függvényében, hogy ugyanaz a hengerfurat és löket mellett, a tömeg, térfogat és a henger teljes hossza jelentősen csökkent.

 

A következőkben nézzük meg, hogy az SMC által forgalmazott energiatakarékos termékek, hogyan járulnak hozzá a végfelhasználó energiafogyasztásának, CO2 kibocsátásának csökkentéséhez. A gyártási folyamatok során a sűrített levegő előállítása az energiaköltségek 20%-át teszi ki. A szivárgások 40%-a jellemzően a lefúvatásokból, 14%-a a hengerek szivárgásából, valamint 9%-a vákuumtechnológiából ered. Annak érdekében, hogy ezen az értékek csökkenjenek az SMC széles termékpalettával áll ügyfelei rendelkezésére. A vákuumtechnológiát illetően a ZK2 –es sorozat használata által akár 90%-os levegő megtakarítást érhetünk el. A ZK2 esetében a vákuumejektor egy vezérlőszeleppel van egybeépítve, így amennyiben az általunk meghatározott vákuumértéket elértük, egy visszacsapó szelep lezár a vákuumejektorban ezáltal a folyamatos levegőelszívás megszűnik. A szelep csak abban az esetben nyit újra amennyiben a vákuumérték csökken. A lefúvatásokra többek között energiatakarékos lefúvató pisztolyok – VMG sorozat, energiatakarékos fúvókák- KNH sorozat, légáramfokozók- ZH-X185, impulzus szelep –AXTS nyújtanak megoldást. A pisztolyok és fúvókák esetében csökken a nyomásszükséglet, és 10- 50%-os energiamegtakarítás érhető el általuk. Ez a termékek kialakításának köszönhető, melyek úgy lettek megtervezve, hogy a Bernoulli elvet alkalmazva külső levegőt szívjon a kifújt levegőhöz. A légáramfokozók a Coanda effektust kihasználva akár 70%-os levegőmegtakarítást is elérnek.

 

 

A fent röviden ismertetett termékeken kívül természetesen még számos olyan termék megtalálható a portfóliónkban mely elősegíti ügyfeleink energiafelhasználásának csökkentését. Annak érdekében, hogy minden végfelhasználó megtalálja a technológiája számára legmegfelelőbb megoldást az SMC munkatársai készséggel állnak rendelkezésükre. Termékeken kívül szolgáltatásokkal is támogatjuk ügyfeleinket. Energiamegtakarítással kapcsolatos szolgáltatásaink közé tartozik a szivárgásmérés, levegőrendszer felmérése, harmatpontmérés, gépek fogyasztásának felmérése, vizesedési problémák megoldása. A szolgáltatások pontos mérési eredményeket, számításokat tartalmazó jegyzőkönyvek bemutatásával, és a problémákra szolgáltatott megoldási javaslatokat tartalmaznak.

 

Sokan szkeptikusan állnak hozzá, hogy van még esélyünk a CO2 kibocsátás globális szintű csökkentésére, ezáltal a globális felmelegedés lassítására, azonban úgy gondolom, ha egy világvezető pneumatikával és automatizálással foglalkozó cég, mint az SMC ilyen átfogó módon tud alkalmazkodni, ugyanakkor segíteni ügyfeleinek, akkor ez nem lehetetlen küldetés. Változtassunk szemléletmódunkon, vegyük igénybe a szolgáltatásokat, termékeket melyek csökkentik a gyárak, eszközök CO2 kibocsátását. Ezáltal nem csak a bolygónknak, de saját magunknak is kedvezve, hiszen megszűnik a pazarlás, a felesleges energiatermelés, melynek pozitív következménye, hogy közösen elérhetjük, hogy újra fellélegezzen a Föld.

 

 

 

www.smc.hu