Ősszel az AMB lesz a világpiac vezetőinek innovációs platformja

A forgácsoló fémmegmunkálás szakértőinek találkozási pontja / Innováció és jövőbe mutató trendek vezető vállalatoktól

A stuttgarti AMB 2016. szeptember 13–17  közötti új kiadásában is minden határterülettel foglalkozik. A 2014-es előzetes rendezvény szervezője, a Messe Stuttgart is rekordmennyiségekről számolhatott be. Ehhez az eredményhez hozzájárultak az ötletgazdák: a Németországi Szerszámgépgyárak Szövetsége (VDW) és a Németországi Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége (VDWA), a Precíziós Szerszámok és Szoftverek Szakmai Testületével együtt. Hasonlóképpen a Blue Competence, a Handwerk International, a Darmstadti Műszaki Egyetem Gyártásmenedzsment, Technológia és Szerszámgépek Intézete (PTW – Institut für Produktionsmanagement, Technologie und Werkzeugmaschinen), a német Környezet-, Éghajlat- és Energiagazdálkodási Minisztérium, a VDW Nachwuchsstiftung, a stuttgarti régió gazdaságfejlesztése (Wirtschaftsförderung Region Stuttgart) és a WorldSkills Germany vállalat. A Messe Stuttgart 105 000 m2 bruttó kiállítási területét, és további szabadtéri kiállítótereket is elfoglaltak. Összesen 1 357 kiállító érkezett 28 országból, hogy bemutassa innovációit és továbbfejlesztett megoldásait a kiállítóhelyeken. Az AMB Stuttgart ezzel hangsúlyozza saját jelentőségét Európa vezető fémmegmunkálási vásáraként a páros években.

AMB_kicsi

2016-ra is már minden rendelkezésre álló kiállítási területet elfoglaltak. A terület növelésére csak 2018-ban van kilátás, amikor a kiállítási terület nyugati részén álló új Paul Horn-csarnok (10-es csarnok) üzembe lesz helyezhető. A csarnok további 15 000 m2-rel növeli meg a bruttó kiállítási területet, így a jövőben összesen 120 000 m2 áll majd rendelkezésre. Addig azonban csak függőleges irányban van lehetőség a bővítésre. Így sok kiállító kétszintes standot épít, vagy akár egy harmadik szintet is kialakít.

Az AMB Stuttgart kiállítás a következő területeket foglalja magában: forgácsoló és lemunkáló szerszámgépek, precíziós szerszámok, méréstechnika és minőségbiztosítás, munkadarab- és szerszámkezelési technológia, robotok, ipari szoftverek és mérnöki megoldások, építőelemek és tartozékaik. A szegmens más rendezvényeihez képest döntő különbség, hogy az AMB Stuttgart gyártói többségükben maguk állítanak ki, nem pedig felhatalmazott képviselők vagy kereskedők útján. A kiállítók, akik közül sokan az ágazat kiemelkedő szereplői, és szegmensük vezetői a világpiacon, bemutatják továbbfejlesztett megoldásaikat, és kétévente innovációkkal jelentkeznek az AMB-n. A bejelentkezett kiállítók listája a szerszámgépgyártás és a precíziós szerszámok üzletág szaknévsoraként is olvasható. Közéjük tartozik a CHIRON-WERKE, a DMG MORI SEIKI, az EMCO, a GF Machining Solutions, a Gühring, a HAHN+KOLB, az Ilg + Sulzberger, az INDEX-Werke, az ISCAR Germany, a KASTO Maschinenbau, a KOMET GROUP, az LMT Tool Systems, a MAPAL Präzisionswerkzeuge, a Nagel Werkzeug-Maschinen, a Paul Horn, a Sandvik Tooling Deutschland és a Yamazaki Mazak Deutschland, hogy csak néhány nevet említsünk. Ezek a vállalatok egyszersmind szerepet vállalnak az AMB Stuttgart vásári tanácsában is, amely többször ülésezik, és stratégiai orientációval, illetve tematikus tervezéssel segíti a Messe Stuttgart működését.

Az AMB Stuttgart keretprogramja két központi témát ölel fel. Az új generáció és szakképzés támogatása körében olyan rendezvényeket szerveznek, mint a VDW Nachwuchsstiftung által rendezett Sonderschau Jugend, a WorldSkills verseny németországi döntője, a stuttgarti gazdaságfejlesztés (Wirtschaftsförderung Stuttgart) körében szervezett Career Walk, a mav szakfolyóirat „Kunst trifft Technik” versenye, illetve a European MINT Convention. A fertigung szakfolyóirat a Haas Automation Europe vállalattal közösen kihirdeti „Az év esztergályosa” címet. Az Initiative ThingING. a mérnöki képzésről és a mérnökszakmáról tájékoztat. A második központi témát az Industrie 4.0 és a jövőbe mutató trendek alkotják. Itt olyan ajánlatok szerepelnek, mint az AMB Expertenlounge szakmai kerekasztal, a Baden-Württembergi Környezet-, Éghajlat- és Energiagazdálkodási Minisztérium vezetett látogatásai a forrásmegóvás és az energiahatékonyság témakörében, a „fémmegmunkálási innovációs túra” PTW-től, vagy az MM MaschinenMarkt Award. A stuttgarti régió gazdaságfejlesztése (Wirtschaftsförderung Region Stuttgart) izgalmas szakmai előadásokat mutat be az ágazatot aktuálisan érdeklő témákról. A további programpontok tervezése még folyamatban van.

AMB_kicsi_II

 Az AMB 2016 rendezvényről

Az AMB a fémmegmunkálás nemzetközi szakkiállítása. 2016. szeptember 13–17. között körülbelül 90 000 szakmai érdeklődőt és 1300 kiállítót várnak a Messe Stuttgart rendezvényre. Összesen bruttó 105 000 négyzetméteren mutatják be a kiállítók innovációikat és továbbfejlesztett megoldásaikat a forgácsolástechnikában és a precíziós szerszámgyártásban.

A kiállításon felvonultatott kínálatban szerepelnek még a következők: befogószerszámok, CAD, CAM, CAE, szoftverek, csiszológépek, munkadarab- és szerszámkezelés, illetve méréstechnika. Az AMB ötletgazdái a VDMA Precíziós Szerszámok Szakmai Testülete, a VDMA Szoftverek Szakmai Testülete és a VDW Németországi Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége.

www.messe-stuttgart.de