XV. ANSYS Konferenciára – eCon Felhasználói Találkozó üzenete

Idén ünnepeltük a cég megalakulásával egyidős rendezvényünk XV. évfordulóját. A XV. ANSYS Konferencia ünnepi hangulatához a légkört az a 140 résztvevő teremtette meg, akik ellátogattak a rendezvényre és azok is, kik az előző hasonló események részesei voltak.

 

Kép_résztvevőkről_01_

Cégünk a jubileumi légkört azzal testesítette meg szakmai oldalról, hogy a korábbi eseményekhez képest több szakmai előadást vállalt a résztvevők megelégedésére, többek között az ANSYS szimulációs folyamatának hatékonyságnövelő termékéről (ANSYS ACT); az ANSYS SpaceClaim-ről, a topológiai optimalizációról, és mély alkalmazott mechanikai és áramlástani tudásra épülő alkalmazásokról. Napjaink egyik nagy kihívása, hogy az általános széles spektrumú szimulációs alkalmazásokat milyen módon lehet mégis cégre, feladatkörökre szabni a fejlesztési folyamatok további hatékonyságnövelése céljából. Erre az ANSYS már kidolgozta megoldását az ANSYS ACT-t. A megbízhatóság és a gyorsaság záloga a személyre, feladatra szabhatóság. Ezt nyújtja az ACT, mellyel külső tudásforrást integrálhatunk az ANSYS rendszerbe és ugyanakkor a mérnöki munka a valódi szakterületre koncentrálódhat nem pedig a szoftverfelhasználói feladatkörre.

ACT Kompatibilitás

ANSYS ACT felhasználási területei

A hatékonyságnövelés rendszerszintű szemléletébe illeszkedik az a felfogás, hogy a szimulációs rendszer tagjai önmagukban legyenek hatékonyak. Egy ilyen elvárás a szimulációs munka első fázisában a nem szimulációs mérnök kezéből származó bármely típusú geometriai modellállomány gyors paraméterezési, manipulálási, javítási lehetősége. Erre ma a leghatékonyabb megoldás az ANSYS SpaceClaim direkt modellező.

Felkért előadóink vasúti szilárdsági számításokkal, numerikus kopásanalízissel – termikus csatolás mellett -, élettartam számítási beszámolóikkal vonták magukra a figyelmet hosszú időre.

Manapság triviális tény a szimuláció világában, hogy percek alatt adható válasz statikai-mechanikai feladatok segítségével feszültségállapotra, vagy szélterheléses vizsgálatokkal műtárgyak igénybevételeire. Tény az is, hogy a kutató-fejlesztő mérnököknek nem azon kell ma törniük a fejüket, hogy mit miért hanyagoljanak el a modellből, hanem azon, hogy mit hogy modellezzenek, hogy minél inkább valósághű viselkedésre jussanak. Egy ilyen gondolkodást reprezentált a fékegység kopásanalízisével foglalkozó előadó, ki a jelenség tökéletes leírásához a súrlódás okozta hő-fejlődést is számításba vette.

Olyan határterületek is hangsúlyt kaptak a nap folyamán, melyek építmények ágyazási körülményeivel – talajmechanikai hatásvizsgálattal-, vagy a biomechanikai területről a koponya és agysérülések modellezéséről, az abból megérthető jelenségekről számoltak be.

Ha nyitott szemmel közlekedünk megfigyelhetjük, hogy vannak hidak, melyek pillérei egy kicsit karcsúbbak, vagy éppen robosztusabbak, sőt olyannal is találkozhatunk, hogy egy híd többféle kialakítású pilléren nyugszik. Ezt a különbözőséget alapvetően a talaj mechanikai szerkezete határozza meg, valamint az is, hogy a hidat milyen igénybevételre, mekkora biztonsággal tervezték, például méretezték-e földrengésre.

Duna-híd

Duna-híd pillértípusok

Az esemény egyik nagy sikerű előadása a Kecskeméti Főiskola MegaLux napelemes autójának fejlesztéséről tartott beszámoló, mellyel a versenyző csapat 2015-ben 7. helyezést ért a világversenyen a közel félszáz induló közül. Az előadás bevezette a hallgatókat egy olyan fejlesztési folyamatba, melyet az ANSYS termékfejlesztői is küldetésként hordoznak, azaz a szimuláció alapú termékfejlesztésbe. A költségvetési és fejlesztési idő- korlátok szinte magától értetődőn hívták elő már a koncepcionális tervezés időszakában a szimuláció eszközét. Nem volt szabad hibákat elkövetni a fejlesztés késői szakaszában és nagy hangsúlyt helyeztek a fejlesztők a biztonságra is. Mindez prototípusok készítésével és azok tesztelésével elérhetetlen költségvetési keretigényt és időben tervezhetetlen folyamatot jelentett volna. Az első és egyetlen darabnak kellett egyszerre megbízhatónak, versenyképesnek lennie.

Az ANSYS is előrukkolt a jubileumra olyan új termékcsomagokkal, melyek alapvetően a szimuláció alapú termékfejlesztés hatékonyságnövelését célozzák termékek integrációján keresztül. Egy ilyen fajsúlyos termék az ANSYS Mechanical Enterprise, mely integrálja a korábbi mechanikai ANSYS főtermék valamennyi tudását, valamint az ANSYS SpaceClaim-t (SCDM), az explicit megoldót, az élettartam modult, a kompozit előkészítőt, kiértékelőt, az optimalizáló (DX) terméket.

Uj ANSYS termek

ANSYS Mechanical Enterprise

Ha a fenti ízelítő a konferencia napjából felkeltette érdeklődését a szimuláció alapú fejlesztés lehetősége iránt kövesse eseményeinket és lépjen velünk kapcsolatba mihamarabb a weboldalunk segítségével: www.econengineering.com