Orvostechnikai IVD analizátorok automatizálása

 

Az SMC a világ automatizálási iparának vezető vállalataként az élettudományok és az orvostechnika számára is fejleszt és gyárt magas minőségű és innovatív termékeket.

 

Az SMC globális értékesítési és szolgáltatási hálózatával a világ 83 országában elérhető. 33 gyára gondoskodik arról, hogy termékei mindenütt, minden szempontból megfeleljenek az ügyfelei igényeinek, és mindig időben rendelkezésre álljanak, bárhol is van rájuk szükség. Több mint 12.000 alap termékének 700.000-nél is több konfigurációját kínálja a hagyományos pneumatikán túl olyan területekre is, mint pl. tisztaterek, mikrofluidikai automatizálás, precíz hőmérséklet szabályozás, különböző vegyszerállósági követelmények vagy az ultra tiszta gázok és folyadékok kezelése.

 

IVD – in vitro diagnosztika

Az SMC mikrofluidikai komponensei többek között az IVD analizátorokban használhatóak, mint amilyenekben például a vérminták mennyiségi és minőségi vizsgálatait végzik. Az „in vitro” vizsgálat annyit jelent, hogy a vizsgálat az élő szervezeten kívül történik. Ez a technológia lehetővé teszi a nagyon kis mennyiségű minták hatékony és pontos vizsgálatát. Az LOC, az angol Lab-On-a-Chip kifejezésből képzett betűszó azt jelenti, hogy néhány négyzetcentiméteres chip felületén működőképes mikroméretű laboratórium alakítható ki.

Az LOC megoldások különféle területeken használhatóak:
     – Kémiai analízisekhez
     – Orvosi diagnosztikához
     – Környezetvédelmi tesztekhez

A mikrofluidikai komponensek esetén különösen fontos a kiváló minőségű és megbízható termékek használata. Ezeknél az eszközöknél elvárás a hosszú élettartam, az üzembiztos működés, a magas ismétlési pontosság, valamint a holtterektől mentes design, melyek mind jellemzik az SMC termékeit.

 

LVM folyamatszelepek

A folyamatszelepek többek között az analitikai mérőkészülékekben kerülnek felhasználásra, mint például laboratóriumi és terepi orvosi elemző készülékek, amelyekben elsődlegesen a minta és/vagy a méréshez használt reagens precíz kiadagolásában van szerepük

 

Az LVM szériába tartozó szelepek kompakt, közvetlen működtetésű, 2-utú, illetve 3-utú vegyszerálló mágnesszelepek. Egyedi kialakításuknak köszönhetően rendkívül kisméretű holttérrel rendelkeznek. A kiváló vegyszerállóság miatt alacsony a karbantartási igényük, valamint élettartamuk az SMC által végzett tesztek alapján több, mint 10 millió kapcsolás.

Az átfolyási keresztmetszet tartománya a mikrofluidikai felhasználásoknak megfelelően 0,8mm – 2mm méretű, és a kapcsoláskori térfogatváltozás (kiadagolt mennyiség) 0,01 µl-nél is kevesebb. Akár mobil készülékekbe is építhetők, mivel az energiafogyasztásuk energiatakarékos kivitel esetén kevesebb mint 1 W. A folyadékkal érintkező részek anyagminősége szeleptestnél PEEK, illetve 3 féle membránanyaggal konfigurálható: EPDM, FKM, FFKM (Kalrez®). Ennek köszönhetően az agresszívebb vegyszerekkel való anyagkompatibilitás is megvalósulhat.

 

 

LPV csípőszelepek (Pinch valve)

Az elektromos csípőszelepek széles körben használhatók az élettudományok területén. Ilyen szelepek használatával elkerülhető, hogy a folyadék érintkezzen a szeleppel, így biztosan nem alakulhatnak ki véletlenszerű szennyeződések, és teljesülnek a szükséges higiéniai feltételek.

 

Az LPV szériába tartozó csípőszelepek kompaktak és holttér mentesek, ami könnyű és alapos tisztítási folyamatot tesz lehetővé. A szelep speciális kialakítása révén a tömlők csatlakoztatása és cseréje gyorsan és könnyen elvégezhető. A szelep 3mm, 4mm és 6mm külső átmérőjű rugalmas szilikon tömlővel használható, melyek jól bírják a gyakori alakváltozással járó terheléseket.

 

Alaplapok (Bonded Layer Manifold)

Az élettudományok területén kiemelt jelentősége van a minél kisebb méretnek és a helytakarékos megoldásoknak. Így merül fel az igény a csatlakozók és vezetékek kialakításának és helyigényének minimalizálására. Mind az analizátorok, mind pedig az egyéb orvostechnológiai berendezések esetében a folyadékokat, illetve gázokat bonyolult csőhálózatokon, csatornákon keresztül kell áramoltatni, melyek jelentős helyet foglalnak a berendezésben.

 

 

A ragasztva rétegelt alaplapok olyan egyetlen tömbbe integrált „folyadékáramkörök”, amelyekben a folyadékok és gázok az erre a célra kialakított csatornákban áramolhatnak, így olyan speciális esetekben is kiválóan használhatók, amikor külső csövek, szelepek, csatlakozók és egyéb szerelvények számára már nem áll rendelkezésre elegendő hely. Ezek a tömbök külön lapokból (rétegekből) épülnek fel, amelyekbe a különféle folyadékjáratokat marással alakítják ki. Ezt követően az egyes rétegeket pontosan egymásra illesztik és nyomás és hőmérséklet hatására összeragasztják. A kompakt megoldáson túl nagy előnye a rendszernek, hogy nagyobb áramlási sebesség mellett sem alakulnak ki folyadékörvények a csatornákban, így növelni lehet a készülék sebességét és hatékonyságát.

 

További SMC megoldásokról az smc-fluidcontrol.hu honlapunkon tájékozódhat.