Nagynyomású oldószeres tisztítás

 

 

 

 

 

 

Rugalmasan alkalmazható befecskendező tisztítási

technológia 10 – 16 bar-os oldószeres berendezésekhez

 

 

A növekvő igények tisztaság terén mind a részecske mind a felülettisztítással szemben megfelelő tisztítási technológia kifejlesztését teszik szükségessé. Ezek közé tartozik az oldószeres Ecoclean berendezésekhez kifejlesztett új befecskendező tisztítóberendezés. Ebben a fajta eljárásban két sornyi befecskendezővel történik a befecskendezős és örvényáramoltatási mosási folyamat, mégpedig 10 és 16 bar között állítható nyomáson. Ez a kiegészítő tisztítófolyamat lényegesen jobb tisztítási eredményeket tesz lehetővé, még az olyan komplex formájú ömlesztett alkatrészeknél is.


Napjainkban már számos oldószeres tisztítóberendezés fel van szerelve befecskendező tisztításra alkalmas szerkezetekkel. Ugyanakkor ezeknél a befecskendező nyomás többnyire kettő és három bar között van.
Azonban ez a nyomás a szorosan elhelyezett ömlesztett áruknál és a bonyolult formájú, különböző bemetszésekkel, menetes furatokkal, zsákfuratokkal ellátott munkadaraboknál, valamint részben az additív gyártású munkadaraboknál sem elegendő ahhoz, hogy megfeleljen a részecske és felület tisztítás megnövekedett követelményeinek. Hiszen az olyan soron következő folyamatok, mint a bevonatképzés, ragasztás, hőkezelés napjainkban lényegesen tisztább felületeket igényelnek.

 

Az EcoCcore-hoz hasonló oldószeres tisztítóberendezésekhez kifejlesztett új nagynyomású befecskendező tisztítóberendezéssel akár 16 barig állítható nyomáson végezhetők a fecskendező és örvényáramoltatási mosási folyamatok. Ennek köszönhetően mind a bonyolultabb formájú alkatrészek tisztításnál, mind az ömlesztett áruk tisztításánál lényegesen jobb tisztítási eredmények érhetők el.

 

Erre a trendre reagált az Ecoclean GmbH az oldószeres berendezésekhez kialakított úgynevezett nagynyomású befecskendező tisztítóberendezés kifejlesztésével. Ezzel a berendezéssel 10 és 16 bar között állítható nyomáson végezhetők el a befecskendező tisztítási folyamatok, valamint az örvényáramoltatásos mosási folyamatok szénhidrogének vagy modifikált alkoholok alkalmazásával.

 

RUGALMASAN IGAZÍTHATÓ FECSKENDEZŐ ELJÁRÁSOK

A nagynyomású fecskendező tisztításhoz egy nagynyomású szivattyúval, valamint további befecskendezősorokkal látjuk el a tisztítóberendezést – például egy EcoCcore berendezést – az esetlegesen már meglévő két – három bar-os befecskendezőberendezés mellett. Az egyik befecskendezősor a munkakamra belső falán található. A második a munkakamra közepén van elhelyezve, hogy ily módon egyszerre vagy felváltva legyen végezhető a kívülről és belülről történő befecskendezés.

 

A nagynyomású befecskendező tisztításhoz kiegészítőleg egy nagynyomású szivattyúval és befecskendezősorokkal szereljük fel a tisztítóberendezést. Az egyik befecskendezősor a munkakamra belső falán kerül elhelyezésre, a másik pedig a munkakamra középső részén. Ennek köszönhetően mind kívülről, mind belülről akár egyidejűleg, akár felváltva is elvégezhető a befecskendezés.

 

A befecskendező nyomást egy frekvenciaváltóval vezérelt nagynyomású szivattyú szabályozza a megfelelő értékre. Annak érdekében, hogy a befecskendezési folyamat hozzá legyen igazítva a munkadarabok méretéhez és geometriai formájukhoz, igen egyszerűen elvégezhető a fúvókaszám és a munkadarabok mozgatásának optimális beállítása. Ez a jól átgondolt és könnyen kezelhető technológia ezenkívül különböző, az adott alkalmazáshoz hozzáillesztett fúvókák (fúvókaméret és szórási kép) használatát is lehetővé teszi. A megfelelő nyomás, fecskendezési időtartam, szórási kép (egyidejűleg vagy felváltva), valamint a munkadarab mozgatásának beállításához a már megszokott módon alkatrészspecifikus tisztítóprogramot hozhatunk létre, amelyet a berendezés vezérlésében tárolhatunk.

 

FOKOZOTT TISZTASÁG A RÖGZÍTETT ÉS AZ ÖMLESZTETT ÁRUKNÁL

A külső és belső befecskendezéssel történő tisztítási lépéshez speciális munkadarabtartókra helyezik és rögzítik mind a rögzített, mind az ömlesztett árut. Ez az eljárás a rögzített alkatrészek kritikus részein is célzott fecskendezést tesz lehetővé. Előre definiált mozgatásának köszönhetően a szórósugár minden területet el tud érni. A folyamat során a szórósugár mechanikai energiája oldja le azalkatrészről a szennyeződéseket. Ezzel egyidejűleg az erős folyadéksugár ki is mossa a leoldott szennyeződéseket az adott területekről, s ily módon lényegesen jobb tisztítási eredmény érhető el. A nagynyomású fecskendező tisztítás a szorosan csomagolt ömlesztett áruk tisztításánál is előnyös. A nagyobb nyomásnak köszönhetően ugyanis a tisztítósugár jobban átjárja a munkadarabokat. Ezen túlmenően a (nagynyomású) örvényáramoltatásos mosásnál lényegesen erősebb turbulenciák keletkeznek, amelyek szintén hozzájárulnak a jobb tisztítási eredményekhez. Az olyan tisztítási folyamatok esetében, amelyeknél csupán egy kívülről történő fecskendezésre van szükség, nagynyomású fecskendezés nélkül, néhány kézmozdulattal eltávolítható a középső fecskendezőrúd. Ilyenkor a munkakamra teljes térfogata rendelkezésre áll a standard tisztítóedényekhez. Az olyan tisztítási folyamatok esetében, amelyeknél csupán egy kívülről történő fecskendezésre van szük- ség, nagynyomású fecskendezés nélkül, néhány kézmozdulattal eltávolítható a középső fecskendezőrúd. Ilyenkor a munkakamra teljes térfogata rendelkezésre áll a standard tisztítóedényekhez.

 

Ecoclean GmbH

Böhm Gergely
értékesítési vezető
Telefon: +36 70 434 3014
gergely.boehm@ecoclean-group.net

Rainer Grenz
értékesítési vezető
Telefon: +49 711 7006-0
rainer.grenz@ecoclean-group.net

 

https://ecoclean-group.net/