Moduláris tisztítócella száraz szelektív tisztításra, teljesen automatizált inline rendszer a megmunkált precíziós alkatrészek számára

 A termékminőség és költséghatékonyság biztosítására a megmunkált precíziós alkatrészeket sok esetben optikai méréssel ellenőrzik. Minél közelebb kerül a mérési rendszer a megmunkálási központhoz, annál pontosabb eredmények érhetők el. A felületen maradt szennyeződések (például közvetítőközeg-maradványok, forgács- és sorjamaradékok) azonban mérési hibákat okozhatnak, és szükségtelen selejthez vezetnek. Ennek elkerülése érdekében logikusnak tűnik, hogy a szükségszerű tisztítási lépést közvetlenül a megmunkálási folyamat és a mérési lépés közé integráljuk, amit az ACI AG quattroClean innovatív moduláris tisztítómegoldás segítségével lehet elérni.

Függetlenül attól, hogy forgásszimmetrikus munkadarabokról (például tengelyek, dugattyúk, csapágyak, fogazott alkatrészek) vagy akár orvostechnikai eszközökről (például implantátumok) beszélünk, ha szigorú tűréshatároknak kell megfelelniük, akkor a gyártási folyamat során minden egyes termék optikai mérőrendszer által végzett gondos ellenőrzésnek van alávetve. Ehhez azonban az alkatrészek felületét meg kell tisztítani. Az ACI AG teljesen automatizált innovatív tisztítócellája a teljesen automatizált gyártósor legkisebb tereibe beépíthető vagy különálló készülékként is alkalmazható. Az elemek a legtöbb ismert automatizálási rendszert használó géppel összekapcsolhatók. Szabványosított interfészek teszik lehetővé a soros rendszervezérlő egyszerű integrációját egy mesterszámítógépbe. Az eszköz a folyamat minden lényeges paraméterét rögzíti és automatikusan tárolja, de szükség szerint a fő számítógépbe is elküldi.

9 ACI (1) 

Tisztítás szén-dioxid-hókristályokkal

A három különböző méretben elérhető új tisztítócella száraz, szelektív tisztítást végez a megmérendő felszínen, legyen az egydarabos gyártósoron vagy forgóasztalon. A különleges követelményeknek megfelelve a cellát CO2 snow-jet fúvókarendszerrel látta el az AKCS, az ACI-csoport leányvállalata. A környezetsemleges tisztítótechnológia folyékony szén-dioxidot használ közvetítőközegként, ami a kémiai folyamatok és biomasszából nyert energiatermelés során mint melléktermék keletkezik.

A folyékony szén-dioxid végighalad a szabadalmaztatott AKCS rendszer kétkomponensű gyűrűs fúvókáján, ahonnan finom hókristályok formájában lép ki, amelyek egy köpenyes sugárba kerülnek, és szuperszonikus sebességre gyorsulnak fel. Termikus, mechanikus, szublimációs és oldószeres mechanizmus kombinációja játszik közre abban, hogy a könnyen fókuszálható fúvóka hatásaként mínusz 78,5°C-on a felület megtisztuljon.

A négy mechanizmus révén a quattroClean rendszer megbízhatóan eltávolítja a filmszerű, vékony szennyezőanyagokat, mint például hűtési kenőanyagok, megmunkálási olajok, polírozópaszták maradványait vagy olyan apró szemcséjű részecskéket is, mint a forgács- vagy sorjamaradványok, porszemcsék. Ugyanakkor a hókristályok alacsony fokú keménysége biztosítja, hogy még az érzékeny és a finoman strukturált felületeket is finoman lehessen megtisztítani.

Köszönhetően a sűrített levegős fúvóka aerodinamikai teljesítményének a leválasztott szennyeződések azonnal eltűnnek az alkatrész felületéről. A gázhalmazállapotú szublimált szén-dioxiddal együtt a tisztítócellán lévő szennyeződések egy integrált szívóegység segítségével távoznak. A tisztítási folyamat végén az elemek teljesen szárazak, és azonnal bemérhetőek.

9 ACI (2)

 

Egyedileg kialakított rendszer – akár zárt kamrákban is

Az egyes alkalmazásokhoz, anyagtulajdonságokhoz és szennyeződésfajtákhoz szükséges pontos folyamat-paraméterek (mint például a sűrített levegő és a szén-dioxid térfogatárama, valamint az áramlási idő) meghatározása érdekében tisztítási teszteket, vizsgálatokat kell elvégezni, így a QuattroClean rendszert adaptálni lehet bevonatok készítésénél, összeszerelés és csomagolás során is, valamint olyan más folyamatokkal együtt, ahol tiszta felületek szükségesek

Az adott feladattól függően az ACI zárt kamrák tisztításához is tervez tisztítócellákat. Annak érdekében, hogy zártkamrás feltételek mellett tisztítóteszteket lehessen végrehajtani, az ACI létrehozott egy saját alkalmazásközpontot egy ISO Class 7 zártkamrával (amely szükség esetén az ISO Class 6-hoz igazítható). A berendezés alkalmas a tisztasági szint tisztítás előtti és utáni meghatározására is.

www.aci.ag