Mikronos pontosság

 


Mikronos pontosság
és automatizált teljes megmunkálás a siker zálogaként

 

A HAVLAT Präzisionstechnik GmbH az üzleti életben eltöltött 40 éve alatt egyszemélyes garázsműhelyből fejlődött a precíziós megmunkálás egyik legkompetensebb partnerévé. 250 tapasztalt szakemberével, a zittaui családi vállalkozás a régió egyik legnagyobb munkáltatója.

 


A DMC 12 FD duoBLOCK köszörülési ciklusával belső-, külső és homlokköszörülés, valamint köszörűkorong-lehúzás is végezhető.

 

A mintegy 80 szerszámgépet számláló, 14.000 m²-es üzemterületen a HAVLAT problémamentes folyamatokat garantál a szerszámgépgyártás és az energiatechnika precíziós alkatrészeinek és szerelvényeinek gyártásában. A vállalat hosszú évek óta bízik a DMG MORI produktív és hatékony CNC technológiáiban, amit a három legutóbbi vásárlásuk is bizonyít: egy köszörülési ciklussal és 12-állomásos forgóasztalos paletta tároló rendszerrel ellátott DMC 125 FD duoBLOCK, egy palettázóval kiegészített DMC 210 U μPrecision és egy TAIYO KOKI vertikális köszörűgép palettázóval és betöltő állomással. A gépek maximális elérhetőségének biztosítása érdekében a HAVLAT mindhárom modellre DMG MORI Full Service megállapodást kötött. A szervizfolyamatok további optimalizációjáért a my DMG MORI ügyfélportál felel.

 

Mikronos pontosságú komponensek

Az olyan kulcsfontosságú iparágak, mint a repülőipar vagy az orvostechnika, rendkívül pontos szerszámgépekkel dolgoznak. Ez a szintű pontosság olyan alapvető alkatrészeken múlik, mint a gépágy, a szánvezetékek vagy a munkaasztalok. „Mi ilyen és ehhez hasonló, mikronos pontosságú alkatrészek gyártására szakosodtunk” – magyarázza el Lars Friedrich, a HAVLAT ügyvezető igazgatója. A folyamat konzultációval és tervezéssel kezdődik: „Különösen azokat az ügyfeleket támogatjuk a megvalósíthatósággal és a   optimalizálásával kapcsolatos szakértelmünk segítségével, akiknek nincs saját gyártásuk.” A HAVLAT-nál holisztikus megközelítést alkalmaznak, így az összeszerelés és az időben történő leszállítás is fontos része a cég összteljesítményének.

 

Teljes megmunkálás 3 műszakban, a DMG MORI CNC technológiájával

A három műszakban üzemeltetett ultramodern géppark a HAVLAT gyártókapacitásának gerince, amelyben egyebek mellett 2 DMG MORI szerszámgép található. A géppark az univerzális gépektől – mint például a DMU a nagy DMC Portal megmunkálóközpontokon át a CTX gamma és TC maró-esztergákig bezárólag mindent lefed. „Már régóta az a célunk, hogy alkatrészeinket a lehető legkevesebb befogással állítsuk elő” – mondja Norbert Heinz gyártásvezető a vállalat gyártási stratégiájáról. Éppen ezért, az 5-tengelyes marás és a 6 oldalas teljes megmunkálás szerves része a mindennapi gyártásnak. „A kevesebb befogás rövidebb állás időkhöz, így nagyobb termelékenységhez vezet” – foglalja össze Lars Friedrich. Ugyanez igaz a robotos és palettázó automatizációs megoldásokra. „A DMG MORI-ban egy olyan partnerre találtunk, aki minden területen támogat minket legyen szó mikronos pontosságú marásról, esztergálásról, köszörülésről, automatizálásról vagy szervizelésről.”

 

TAIYO KOKI CVG 6: palettaváltó rakodóállomással és 6 köszörűszerszám befogadására képes szerszámtárral

A HAVLAT a teljes megmunkálási spektrumát le tudja fedni a DMG MORI széleskörű gépparkjával. Részben még a köszörülést is – ami 2 éve része a vállalat hatáskörének – a szerszámgépgyártó modelljeivel végzik. A TAIYO KOKI Vertical Mate 8 – 26 óta van üzemben. „A minőség és az ismétlési pontosság annyira lenyűgözött minket, hogy úgy tűnik, a TAIYO KOKI-val ismét megütöttük a főnyereményt a kapacitásbővítést illetően” – emlékszik vissza Lars Friedrich.

 


A Vertical Mate 85-öt követően a HAVLAT egy másik köszörűt is beszerzett a TAIYO KOKI-tól: a CVG 6-ot.

 

A DMG MORI 2 elején telepítette a CGV 6 vertikális köszörűt, amely ø és ø 6 mm közti belső és legfeljebb ø 6 mm-es külső átmérők köszörülésére alkalmas. A gép másik nagy előnye a többi köszörűhöz képest az akár három paletta befogadására alkalmas palettaváltó és a szerszámtár.

 

DMC 125 FD duoBLOCK marás, esztergálás és köszörülés akár 0,4 μm felületi érdességgel

A szintén 2-ben telepített DMC 2 FD duoBLOCK üzembe helyezése után a köszörülés is utat talált a maráshoz. A megmunkálóközpont köszörülési ciklussal is el van látva. „Tehát lehetőségünk van például forgóasztalok vagy tengelykapcsolók esztergálására, marására és végül köszörülésére” – magyarázza el Norbert Heinz. A köszörülési ciklussal képesek belső-, külső- és homlokköszörülésre, illetve a köszörűkorong lehúzására is. „Akár , μm-es felületi érdességet és μm-es körkörösséget is el tudunk érni.” A teljes megmunkálásnak köszönhetően versenyképes, összetett precíziós alkatrészeket tudnak gyártani. A tizenkét állomásos forgóasztalos palettázó rendszer szintén fontos szerepet játszik, teszi hozzá Lars Friedrich: „A rendszer segítségével a megmunkálási folyamattal párhuzamosan tudjuk végezni a beállítást, ezzel kihasználva a gép teljes kapacitását, minimális üresjárati idő mellett, három műszakba.

 


Köszörülési ciklusának köszönhetően a DMC 125 FD duoBLOCK-kal akár 0,4 μm-es felületi érdesség és 5 μm-es körkörösség is elérhető.

 


A HAVLAT minden vásárolt tételre – a TAYIO KOKI CGV-6-ra, DMU 125 FD duoBLOCK-ra és a DMU 210 μPrecision-re – DMG MORI Full Service megállapodást kötött, hogy minimális állás idők mellett is megbízható gyártást garantálhasson.

 

DMC 125 FD duoBLOCK MARÁS ÉS ESZTERGÁLÁS ÉS KÖSZÖRÜLÉS FÓKUSZBAN

● Nagy munkadarabok, akár ø 1.250 × 1.600 mm-ig és 2.000 kg-ig
● Hornyolás, alámetszés, előgyártmány-eltávolítás
● Köszörülési ciklusok belső-, külső- és homlokköszörüléshez, valamint köszörűkorong lehúzáshoz
● Motoros lehúzó egység korund és CBN köszörűkorongokhoz
● Akár 0,4 μm-es felületi érdesség
● 5 mikronos körkörösség
● 4-es minőség 300 mm-es átmérő fölött

 

DMC 210 U μPrecision – 13 μm-es volumetrikus pontosságű

A HALVAT nemrég telepítette harmadik megmunkáló központját: egy DMU 2 μPrecision-t, amelyet kifejezetten precíziós megmunkálásokhoz terveztek. μm-es volumetrikus és μm-es pozicionálási pontossággal rendelkezik, mindegyik tengelyen. „A vásárlásra a növekvő megrendeléseink miatt volt szükség” – számol be a beruházásról Lars Friedrich. „Tekintve, hogy alkatrészeink nélkülözhetetlen alapját képezik a szerszámgépek pontosságának, a maximumot akarjuk kihozni a termelésből.” Az öt állomásos palettaváltó persze szintén döntő faktor volt a vásárlásban.

 


A DMU 210 U μPrecision 13 μm-es volumetrikus pontossággal és 4 μm-es pozicionálási pontossággal rendelkezik, mindegyik tengelyen.

 

DMG MORI Full Service: Mindenre kiterjedő problémamentesítő csomag új gépekhez

A két tengelyes megmunkáló központ megvásárlásával a HAVLAT a DMG MORI Full Service szolgáltatást is igénybe vette. A fix havidíj fedezi az összes szerviz- és alkatrészköltséget, így nincsenek váratlan kiadások. A DMG MORI szakemberei természetesen kizárólag eredeti alkatrészeket használnak, az ár emellett magában foglalja az összes utazási és járulékos költséget is. Pintér Sándor technológiai gyártásvezető számára ez a biztonság aranyat ér a mindennapi üzleti tevékenységben: „Ha versenyképesek akarunk maradni, akkor a termelést teljes mértékben, éjjel-nappal ki kell használnunk. A DMG MORI Full Service-szel pedig megelőzhetők a váratlan és hosszú leállások.” A szolgáltatásba beletartozik az éves gyártói szerviz az összes kopó alkatrész cseréjével, illetve egy biztosítás is meghibásodás esetére.

 

HAVLAT PRÄZISIONTECHNIK TÉNYADATOK

● 1980-ban alapították Großschönauban
● Családi vállalkozás 250 alkalmazottal
● Alkatrészek és szerelvények precíziós megmunkálása a szerszámgépgyártás és az energiatechnikai szektor számára

 

 

my DMG MORI: Teljes átláthatóság a szervizben

A my DMG MORI tökéletesen szemlélteti, hogyan optimalizálhatók a szervizfolyamatok egy jó innovációval. Az online portál lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy egyszerűen, gombnyomásra küldhessenek jelentést egy problémáról. „Képernyőképek és videók is csatolhatók, a szervizszakemberek így átfogóbb képet kaphatnak egy adott esetről” – mondja el Norbert Heinz az eljárásról. Az üzenet így gyorsan eljut a megfelelő szerviztechnikushoz. „Kapunk egy online jegyet, amivel átláthatóan követhetjük az ügy feldolgozottságának állapotát.” A részletes leírással a felesleges kiszállások is megelőzhetők, hiszen a DMG MORI Szerviz előre megrendelheti a szükséges cserealkatrészeket. A HAVLAT jövőjét a gépparkba és személyzetbe történő beruházások biztosítják. „30 gyakornokkal biztosítjuk szakképzett munkaerőigényünket” – mondja el Lars Friedrich. Oktató vállalatként egy Németország-szerte végzett teszten is magas pontszámot kaptak. Elkötelezettségük pedig a vállalat egészére nézve kifizetődő. A tavalyi évben a HAVLAT egy vállalkozói díjat is elnyert. Lars Friedrich meggyőződéssel hozzáteszi: „Kiváló alapot sikerült teremtenünk vállalati múltunk továbbörökítéséhez.”

 


Az öt állomásos palettaváltó javítja a DMU 210 U μPrecision termelékenységét.

 

DMG MORI