ECOCLEAN

Innovatív, az adott alkalmazáshoz igazított tisztítási megoldások minden igényre

A munkadarabok tisztítása olyan tevékenység, amely a szükséges tisztasági szint megbízható teljesítésére szolgál a gyártósor alsóbb szakaszán zajló folyamatok esetében, amelyek kulcsfontosságúak a kitűnő minőség és a működési megbízhatóság biztosítása szempontjából. Ugyanakkor az is fontos, hogy az egyes tisztítási műveletek a lehető leginkább költséghatékonyak és fenntarthatóak legyenek. A Dürr Ecoclean az oldószeres és vizes tisztításra szolgáló innovatív berendezések kiterjedt választékával mindezen igényeket teljesíti. Az alkalmazási feladat legyen akár durva, akár közepes vagy finom tisztítás, ezek a rendszerek jobb tisztítási minőséget és kiemelkedő technológiai megbízhatóságot nyújtanak, miközben a költségekkel és erőforrásokkal is takarékosan bánnak.

Bármilyen iparágat és elvégzendő tisztítási feladatot is vizsgálunk, nem létezik „univerzális” megoldás, ami a tisztítási folyamat, az ehhez használt berendezés és a feldolgozási technológia optimális kombinációjának kialakítását illeti. Ehelyett ajánlott a teljes gyártási munkafolyamatot figyelembe venni. A kritériumok közé tartozik a megtisztítandó anyagok jellege, a munkadarabok mérete és alakja, a szennyeződések típusa és mennyisége, a megkövetelt átbocsátóképesség és rugalmasság, valamint a részecske és/vagy bevonat típusú szennyeződések számára meghatározott határértékek. Felmerülnek azonban egyéb kérdések is, például: a gyártási sorrend mely pontján és mi által keletkezik a munkadarab szennyeződése? Szükséges azonnal eltávolítani a szennyeződéseket, például azért, hogy megóvják a következő feldolgozási lépés minőségét? Fennáll a keresztszennyeződés kockázata amiatt, hogy különböző anyagból – pl. acélból, alumíniumból és színesfémekből – készült munkadarabokat kell egyetlen rendszerben tisztítani?

A tisztítószer és a kapcsolódó berendezés és technológia kiválasztására alapvetően „a hasonló a hasonlót oldja” kémiai elv vonatkozik. A vizes (poláris) típusú szennyeződések – például hűtőfolyadékok és kenőanyagok emulziói, fényesítőpaszták, adalékanyagok, sók, lecsiszolt részecskék és egyéb szilárd halmazállapotú anyagok – esetében jellemzően vizes tisztítószerek alkalmazhatók. Az ásványolaj-alapú (nem poláris) szennyeződések – például a gépi megmunkáláshoz használt olajok, kenőzsírok és viaszok – esetében rendes körülmények között valamilyen oldószer (klórozott szénhidrogén, nem halogénezett szénhidrogén vagy módosított alkohol) jelenti a megfelelő választást.

A vizes merítést és permetezést végző technológiai folyamatokra tervezett EcoCWave az alkalmazási feladatok teljes skáláját kiszolgálja, a durva tisztítástól kezdve, a közepesen át egészen a finom tisztításig.

Haladó berendezéstechnológia a vizes tisztítási folyamatokhoz

A munkadarabok lúgos, pH-semleges és savas folyadékokkal végzett vizes tisztítását a gépjárműgyártásban és annak beszállító ágazataiban, a gépi megmunkálást végző üzemekben, a lyukasztott, nyújtott és hajlított részegységek előállításakor, valamint az orvosi készülékek, precíziós gépi alkatrészek és optikai eszközök gyártásakor alkalmazzák.

Az alkalmazási szintek a durva tisztítástól kezdve, a közepesen át egészen a finom tisztításig terjednek.

Ehhez az alkalmazási körhöz igazodva a Dürr Ecoclean EcoCWave termékcsaládja az igények széles skáláját elégíti ki. A merítést és permetezést végző technológiai folyamatokhoz tervezett ezen rendszerek alapkiépítésben – összhangban az egyéni követelményekkel – két vagy három tartállyal felszerelve érkeznek a megrendelőhöz. A hagyományos vizes tisztítóberendezések alacsonyan szerelt, négyszögletes tartályaitól eltérően ezek a tartályok függőlegesen szerelt, kifolyásra optimalizált kialakítással rendelkeznek. Ez szükségtelenné teszi a forgács- és szennyfogókat a tartályokban. Emellett minden tartály saját külön folyadékkörrel rendelkezik, fő- és mellékáramú szűréssel. A munkakamrában lévő optimalizált fordítólapos egységnek köszönhetően a folyadékadagoló és mechanikus tisztítóeszközök – pl. az ultrahangos egységek és permetezőfejek – minden oldalról hatékonyan hozzáférnek a termékhez.

Az EcoCCompact rendszer teljes vákuumban üzemeltethető nem halogénezett szénhidrogénekkel vagy módosított alkoholokkal (poláris oldószerekkel), és könnyedén át lehet állni egyik oldószerről a másikra.

A különféle iparágakban felmerülő ultrafinom tisztítási feladatok esetén a többtartályos rendszerek egyedileg alakíthatók ki és szerelhetők fel pl. többfrekvenciás ultrahangos egységekkel.

Mindez nem csupán a tisztítás minőségét javítja, de a folyadék-élettartamot is jelentősen megnöveli.

Az EcoCCompact rendszer teljes vákuumban üzemeltethető nem halogénezett szénhidrogénekkel vagy módosított alkoholokkal (poláris oldószerekkel), és könnyedén át lehet állni egyik oldószerről a másikra.

A Dürr Ecoclean EcoCCube rendszere számos ütőkártyát tartogat arra az esetre, amikor az egyszerűbb tisztítási feladatokat vagy a közepes tisztítást kell hatékonyan és eredményesen elvégezni.

Ezek közé tartozik egyrészt a rendszer helytakarékos kialakítása – csupán 2100 x 1630 x 1855 mm / 6,90 x 5,35 x 6,10 láb méretű (hosszúság x szélesség x magasság) –, másrészt kis tömege. A két fokozatú (mosó/öblítő), meleg levegős szárítással felszerelt, csatlakoztatásra kész permetezőegység ezáltal könnyen és minimális időráfordítással bármely gyártási környezetbe beépíthető. Másrészt a felhasználóbarát, beépített kézi töltőberendezéssel rendelkező elöltöltős rendszer a rugalmasságával is meggyőzi a felhasználót. Az olajjal és/vagy emulzióval szennyezett munkadarabok egyenként vagy ömlesztett részegységekként tisztíthatók meg. A négy fúvókakészlettel ellátott, sokoldalú permetezőrendszerre a tisztítás és az öblítés során egyaránt nagy keringési-áramlási sebesség jellemző. A használt tisztítószer hatása a munkakamrában található munkadarabok forgatásával tovább fokozható. A munkadarabok szárítása meleg levegő keringetésével történik, anélkül, hogy gőz szabadulna fel a környezetben.

Új normákat teremtő oldószeres tisztítás

Ahol a műszaki leírás zsírmentes felületet ír elő, ott rendszerint az oldószeres tisztítási folyamatot részesítik előnyben. Ezen a téren a Dürr Ecoclean új normákat teremt EcoCCore berendezésével, amely nem más, mint egy teljes vákuumban üzemelő rendszer. Teljesítményét ugyanakkor azoknak a számos funkcióval ellátott, alapfelszereltség részét képező berendezéseknek köszönheti, amelyek listáján megtalálható például két túlfolyótartály, a hővisszanyerő rendszer, a fő- és mellékáramú szűrés, valamint a nem termelési célt szolgáló ciklusidőket minimálisra csökkentő egyéb válogatott jellemzők. Emellett magas átbocsátóképessége jóvoltából a berendezés csökkenti az egy egységre eső költségeket, miközben kiváló tisztítási minőséget ér el. Ezt a kiemelkedő minőséget – egyéb tényezők mellett – innovatív, előzetes gőzöléses zsírtalanító technológiája révén valósítja meg, amelyben az általános gyakorlattal szemben az olajat tartalmazó oldószer nem a túlfolyótartályba kerül, hanem azt a berendezés közvetlenül a desztilláló egységbe irányítja. Az előzetes gőzöléses zsírtalanítási lépés ott is tartogat előnyöket, ahol magas olajbemeneti aránnyal kell számolni, illetve olyan esetekben is hasznos, ahol a második túlfolyótartály tartósítási kezelésre szolgál.

Az EcoCCompact berendezés teljes vákuumban üzemel, a munkadarabokat pedig módosított alkoholokkal és nem halogénezett szénhidrogénekkel képes megtisztítani, illetve konzerválni. Az átgondolt koncepció és az alaptartozékok sokasága révén a berendezés könnyen hozzáigazítható a vállalat konkrét igényeihez, az előmosással végzett zsírtalanítástól kezdve, a közepes lemosáson át egészen a finom tisztításig. A mindössze 4000 x 1600 x 2700 mm (H x Sz x M) méretű, helytakarékos ház egy, két vagy három folyadéktartályt képes befogadni a tisztítási és korrózióvédelmi folyamatok számára. A második és/vagy harmadik tartályt később is be lehet illeszteni – például akkor, ha szigorodnak a tisztasági követelmények, vagy a munkadarabok már korrózióvédelmet is igényelnek. Minden folyadéktartály saját energiahatékony, változtatható frekvenciájú meghajtóegységgel működő túlfolyószivattyúval, valamint külön szűrőkörrel rendelkezik. Kombinált szűrőrendszerként kialakítva a ház módosítása nélkül igény szerint zsák- vagy kazettás szűrők is használhatók. Ezenkívül az EcoCCompact berendezést a különböző tételméretekhez is hozzá lehet igazítani. A munkakamra kialakítása legfeljebb 530 x 320 x 200 mm (H x Sz x M) méretű tételek befogadását teszi lehetővé. Alternatív megoldásként ugyanakkora helyigénnyel nagyobb munkakamrát is üzembe lehet helyezni, amely akár 250 mm magasságú munkadarab-tárolókat is képes befogadni. Ez nem csupán az átbocsátóképességet növeli meg, de a munkadarab-tisztítási költségeket is mérsékli.

 

Ultrafinom tisztítás önmagában egy új kategória

Az ultrafinom tisztítás – pl. az optikai lencsék és lapkák esetében, az orvostechnológiai termékek biokompatibilis végső tisztítása során, valamint a szerszámgépek vagy a kivételesen szigorú tisztasági normák által szabályozott egyéb munkadarabok gyártásakor – különösen nagy igényeket támaszt a tisztítási technológiával szemben. Ez az a terület, amelyre a Dürr Ecoclean vállalatcsoportjába tartozó UCM AG szakosodott. Többtartályos tisztítási rendszereik minden konkrét feladatra egyedileg alakíthatók ki és szerelhetők fel – például többfrekvenciás ultrahangos egységek hozzáadásával. Ezekben a berendezésekben minden tartály az UCM által kifejlesztett négyoldalas túlfolyási megoldást alkalmazza, amely hozzájárul a még kitűnőbb tisztítási minőséghez.

Az ideális berendezés és feldolgozási technológia, valamint a folyamatparaméterek hatékonyan és megbízható módon meghatározhatók a Dürr Ecoclean és az UCM tesztközpontjaiban végzett tisztítási próbák alkalmával.

Ecoclean GmbH