Automata kábeldobok ipari és professzionális alkalmazásokban is helyt állnak!

 

A nagy teljesítményű gépek folyamatos energiaellátása, azon esetekben amikor állandóan változó távolságba kell a villamosenergia igényt kiszolgálni, komoly kihívást jelenthet az ipar számtalan területén.

 

A hagyományos hosszabbítók és kábeldobok alkalmazása azon túl, hogy nem teszi lehetővé a hatékony munkavégzést, folyamatos többletmunkára kényszeríti a felhasználókat.

Emellett munka- és balesetvédelmi területen is kivetnivalót hagy maga után. A feltekert hosszabbítók esetében számolni kell azzal a nemkívánt hatással, hogy ezek induktív tekercsként funkcionálnak. A kábelhurkok számával arányosan növekvő indukciós hatás miatt a tekercs melegedni fog, ami tűzveszélyt jelenthet. Egy kábeldob esetén ezek tervezhető és méretezhető paraméterek, de amikor a felhasználóra van bízva a feltekercselés akkor könnyen előfordulhat, hogy a hosszabbító terhelhetősége a névleges érték felére is csökken.

„Azt tapasztaljuk, hogy a speciális megoldások területe nincs lefedve, ezekre a problémákra általában egyedileg tervezett célgépek gyártásával válaszol a szakma, ami jellemzően időigényes és költséges. A Zeca automata kábeldob termékcsalád egy igazi hiánypótló prémium termék a piacon, amely szinte minden ipari és professzionális szegmens számára egyedülálló megoldásokat kínál ezekre a problémákra.” – válaszolta kérdésünkre Csics Adrienn, az Enertech Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója.

 

 

Piacvezető az ipari és professzionális automata kábeldobok gyártásában!

A Zeca által gyártott automata kábeldobokat a prémium minőségen túl az egész világon egyedülálló automata kábeldob termékválaszték teszi különlegessé. Míg más kábeldob gyártók jó esetben néhány termékkel vannak jelen a piacon, a Zeca termékválasztéka többezer egyedi terméket kínál automata kábeldobokból.

Választhatunk automata kábeldobot 1 eres vezetékkel, de akár 25 eres kábellel szerelve is.

A termékkínálat az 1 mm2 vezeték keresztmetszettől akár a 25 mm2 vezeték keresztmetszetig terjed. Igény szerint adatkábellel szerelt kábeldobok is rendelkezésre állnak, aranyötvözetből készült DataFlux csúszógyűrűkkel, amelyek alacsony zajszintet (100 mΩ / 6 Vdc / 50 mA) és stabil kapcsolatot biztosítanak.

A Zeca speciális, több mint 25000 ciklusra tesztelt csúszógyűrűi több kivitelben készülnek, a 3A-től egészen a 100A tartományig.

Akár az 55 méteres kábelhossz befogadására alkalmas automata kábeldobunk is elérhető (1700 széria, 12*1,5 mm2).

A Zeca IP65 besorolású termékei tartósan és biztonsággal használhatóak szennyezett, párás, vagy poros környezetben is.

 

 

 

Kik használják sikeresen a Zeca ipari kábeldobjait?

 • Az építőipar, a hegesztéstechnika, egyéb nagy teljesítményű szerszámgépes alkalmazások:
  Az akkumulátorok fejlődésével sok szerszámgép esetében a vezeték nélküli használat előtérbe került a kábeles alkalmazással szemben, azonban vannak olyan esetek, ahol az akkumulátoros megoldás nem használható, vagy legalábbis nem célszerű. Ezekben az esetekben az üzemelő berendezések nagy teljesítményigényűek és sok esetben több órás vagy egész napos használatban vannak.
 • Gyártó üzemek, összeszerelő üzemek:
  A Zeca kábeldobok kialakítása során a szervizelhetőséget, a tartósságot, az ergonómiát és a biztonságot tartották a tervezők elsősorban szem előtt. Ezek a kritériumok teszik az első számú választássá gyártóüzemek számára. Ezen alkalmazásoknál nem a napi 1-2 fel- és lecsévélésre van szükség. A Zeca ipari kábeldobokat 25000 fel- és lecsévélési ciklussal tesztelik.
 • Logisztika, járműtechnika, robbanásveszélyes területek, autószerelő műhelyek:
  A Zeca automata kábeldobok olyan területeken kínálnak páratlan megoldást, ahol az energiaellátást úgy kell biztosítani, hogy közben a kábel a lehető legkevesebb balesetveszélyt jelentse, illetve a használónak ne kelljen a kábelkezeléssel külön törődnie. A földelőkábellel szerelt automata kábeldobok alkalmasak az elektrosztatikus egyenpotenciálra hozásban. Ezeket a kábeldobokat elsősorban a légi közlekedésben, üzemanyag szállító és töltő berendezéseknél, illetve ipari alkalmazásoknál használják.
 • Emeléstechnika, daruzás:
  Az ipari kábeldobok esetében talán nincs is még egy olyan szakterület, amelyben a Zeca kábeldobok kiemelt tulajdonságait ilyen széleskörűen kihasználná. Itt folyamatosan változó távolságba kell a villamosenergia igényt kiszolgálni, döntő többségében kültéren, akár az anyagmozgatás során jelentkező fizikai behatásoknak kitéve, folyamatos fel- és lecsévélés mellett. Ilyen alkalmazásoknál a csúcsminőségű csúszógyűrűk nélkül a folyamatos hosszútávú működés kivitelezhetetlen lenne.
 • Elektromos autó töltők:
  A Zeca nem csak értékesítésben piacvezető, de fejlesztésben is. Olyan alkalmazások esetében, amikor több járművet szeretnénk egy falitöltőről felváltva tölteni például céges elektromos flotta esetében, a Zeca automata töltődobok segítségével a járművek mozgatása nélkül is lehetővé válik a töltés. Akár IP 65-ös védettséggel is elérhető.

Szöveg: Miskolczi István marketing specialista
Lektorálta: Iván József műszaki szaktanácsadó

 

 

https://enertech.hu