Professzionális tisztaság – csak levegővel

Elektromos hajtások állórészeinek tisztítása

 

Bizonyos szkepticizmus volt a tekintetben, hogy a hibrid járművek elektromos hajtásainak állórészeihez szükséges tisztaság megbízhatóan elérhető-e, ha csak levegőt használnak tisztítóközegként. Az Ecoclean által tervezett alkalmazás-specifikus vegytisztító megoldás mostanra bebizonyította, hogy háromműszakos üzemben is működik. A teljesen automatizált tisztítási folyamat nemcsak jelentősen jobb tisztítási minőséget biztosít, hanem jelentős költségmegtakarítást is eredményez. A tisztítórendszer így már 0,7 év után megtérül. A világszerte tevékenykedő ZF technológiai csoport személygépkocsik és haszongépjárművek mobilitási, valamint ipari technológiai rendszereit fejleszti és gyártja. A járművek mozgásszabályozása, integrált biztonság, automatizált vezetés és elektromobilitás négy technológiai területén a vállalat átfogó termék- és szoftvermegoldásokat kínál a már bejáratott járműgyártók, valamint az újonnan feltörekvő közlekedési és mobilitási szolgáltatók számára. A ZF a legkülönfélébb kategóriákban villamosítja a járműveket, és termékeivel hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, valamint a klímavédelemhez. A schweinfurti telephely az elektromobilitás irányító- és kompetenciaközpontja.

 


Az automatizált, sűrített levegős vegytisztítás megbízhatóan megfelel a tisztasági előírásoknak, és mintegy 70 százalékos költségmegtakarítást tesz lehetővé a kézi tisztításhoz képest – ami jelentősen hozzájárul a gyors amortizációhoz.

 

Legyen hatékonyabb automatizált folyamatok révén

Csaknem tíz éve gyártanak elektromos hajtásokat hibrid és teljesen elektromos autókhoz a németországi üzemben. Kezdetben ezek csak kis sorozatok voltak, amelyekben az állórészeket a végső összeszerelés után kézzel tisztították. „Különböző intézkedésekkel, mint például a tisztítás utáni 100 százalékos szemrevételezéssel és a laboratóriumban végzett rendszeres tisztasági elemzésekkel biztosítottuk, hogy csak a tisztasági előírásoknak megfelelő alkatrészek kerüljenek ki a gyárból. Egyes esetekben azonban időigényes és költséges átalakításra volt szükség” – számol be Admir Kajevic, a ZF Schweinfurt Elektromobilitás Gyártásmérnöki részlegének gyártási mérnöke. Az elmúlt években a hibrid és elektromos járművek iránti kereslet meredek növekedése az elektromos motorgyártás kapacitásának jelentős növekedéséhez vezetett. A hibrid járművek állórészeinek kézi tisztítása ezért lényegesen több személyzetet igényelt, így a folyamat automatizálása mellett döntöttek. „Először is a közelben lévő különböző tisztítórendszer-gyártókkal beszélgettünk, akik CO2- és nedves-kémiai eljárásokat kínáltak nekünk. A friedrichshafeni központ egyik kollégája hívta fel a figyelmünket a monschaui Ecoclean sűrített levegős vegytisztítására. Vezetőségünk és alkalmazottaink azonban kezdetben szkeptikusak voltak a tekintetben, hogy az állórészek kritikus területein lévő 600 mikrométernél nagyobb részecskék tisztasági követelményeit csak sűrített levegővel lehet-e megbízhatóan teljesíteni” – emlékszik vissza Admir Kajevic.

 


A lineáris tengelyes portál megfogója (jobbra) az állórészt a száraztisztító rendszer kezelőkamrájába helyezi, amely speciálisan kialakított fúvószerszámokkal van felszerelve. A tisztítás 30 százalékkal rövidebb ciklusidő alatt megy végbe, mint a végső összeszerelés.

 

Tisztítási eredmények amortizáció

Az Ecoclean a monschaui telephelyi műszaki központban elvégzett megvalósíthatósági tanulmányokon keresztül biztosította a bizonyítékot. A tesztbeállításhoz a rendszergyártó technikusai légkéseket és egy forgatóeszközt fejlesztettek ki, amelyek pontosan illeszkedtek a 300 mm átmérőjű állórészek kontúrjához. Ezen túlmenően az alkatrész-specifikus fúvókák további, szelektív alkalmazást tesznek lehetővé, többek között a sorja eltávolítását a becsavart műanyag gyűrű területén. A fúvókaformák 3D nyomtatással készültek, ami lehetővé tette a gyors és költséghatékony adaptálást. „A teszteken megtisztított állórészek tisztaságát értékeltük. Meglepett minket a jó és állandó tisztítási eredmény, ami már ebben a fázisban is jó és állandó volt, lényegesen kisebb szórás mellett, mint a kézi tisztításnál” – magyarázza a gyártómérnök. „Az Ecoclean professzionalizmusa és az általunk elvégzett amortizáció számítása is meghatározó volt a sűrített levegős száraztisztítás melletti döntésben. Megmutatta, hogy a befektetés megtérülése már 0,7 év után elérhető.”

 


A megtisztított állórészek végső ellenőrzésére szolgáló munkaállomás be van építve a vegytisztító rendszerbe. Nemcsak itt, hanem a műszakonként egyszer elvégzett laboratóriumi tisztasági vizsgálatok is igazolják a jó tisztítási eredményeket.

 

Biztos automatizált tisztítás kapacitástartalékokkal

A végső összeszerelés után az állórészeket egy robot munkadarabtartókra helyezi tisztítás céljából. Ez egy szállítószalagon keresztül jut be a tisztítórendszerbe. Ott egy lineáris tengelyű portál megfogója eltávolítja az állórészt és behelyezi a kezelőkamrába. Ennek bezárása után elindul a tisztítási folyamat. Az előkezeléshez képest a tisztítást körülbelül 30 százalékkal rövidebb ciklusidő alatt kell elvégezni. „A rövidebb ciklusidő specifikáció miatt van kapacitástartalékunk a tisztításnál, amit gyorsított végösszeszereléssel tudunk kihasználni” – jegyzi meg Admir Kajevic.

Az alkatrészek újra szennyeződésének megelőzése érdekében egy speciálisan kialakított elszívó levegő rendszer állandó légáramot generál, amely tartósan kiüríti a levált részecskéket a kezelőkamrából. A tisztítási folyamattal párhuzamosan a portálrendszer megfogójának tisztítása egy lefúvató állomáson történik. Ez biztosítja, hogy az állórész kezelőkamrából történő eltávolításakor ne kerüljenek át részecskék a megfogón keresztül. Tisztítás után az alkatrész tiszta áruhordozóra kerül, amelyen egy integrált végellenőrző munkaállomásra szállítják. Itt egy dolgozó szemrevételezéssel szemrevételezi, melyhez a teljes munkadarabtartót kiemelik és az alkatrészt alulról is meg lehet nézni. Aztán irány a csomagoló állomás. A sűrített levegős száraztisztító rendszert 2021 júniusa óta használják háromműszakos sorozatüzemben a ZF Schweinfurtnál, és minden elvárásnak megfelel. „A kézi tisztításhoz képest az automatizált folyamattal jobb és stabilabb eredményt érünk el. Ezt igazolják a tisztasági elemzések, amelyeket műszakonként egy alkalommal végzünk el a VDA 19-es eljárás szerint. A tisztítási költségeket is mintegy 70 százalékkal tudtuk csökkenteni” – mondja a gyártómérnök.

 

A magas profit felkelti az érdeklődést

A ZF cégcsoporton belül elterjedt a hír a jó tisztítási eredményről, a magas költségmegtakarításról és a gyors megtérülésről. Ennek eredményeként Admir Kajevic ismételten felkeresik, hogy tájékoztatást adjon a sűrített levegős vegytisztítással kapcsolatos tapasztalatairól. A megoldással kapcsolatos elégedettsége már számos  új megkereséshez vezetett az Ecocleannél is.

 

Az SBS Ecocleanről

Az SBS Ecoclean Group jövőorientált berendezéseket, rendszereket és szolgáltatásokat fejleszt, gyárt és értékesít ipari alkatrészek tisztításához és felületkezeléséhez. Ezek a világelső megoldások világszerte segítenek a vállalatoknak hatékonyan és fenntarthatóan, magas minőségben termelni. A vásárlók az autó- és beszállítóiparból, valamint a széles körben szerteágazó ipari piacról érkeznek – az orvosi, mikro- és precíziós mérnöki szaktól a gépgyártáson és az optikai iparon át az energiatechnológiáig és a repülési iparig. Az Ecoclean sikere az innováción, az élvonalbeli technológián, a fenntarthatóságon, az ügyfélközelségen, a sokszínűségen és a tiszteleten alapszik. A cégcsoport tizenkét telephellyel rendelkezik világszerte, kilenc országban, és több mint 900 embert foglalkoztat.

 

www.ecoclean-group.net