,

A Rösler cég átfogó csomagja mellett döntött az öntöde

 

 

 

 

A tisztító üzem teljesítőképességét,

gazdaságosságát és ergonómiáját is növelték

 

A kapacitásbővítés során az MMG Marsberger Metallgus Gebr. Cordt. közkereseti társaság tisztító üzeme teljes mértékben átépítésre került és az aktuális teljesítményre, minőségre és ergonómiára vonatkozó követelmények szerint alakították ki. A vállalat ennek érdekében egy beruházás során egy új drótköteles (hurogszalagos) áthaladó szemcseszóró berendezést vásárolt, továbbá a már meglévő szemcseszórórendszert korszerűsítette, két szűrőberendezést és a Rösler cég kézi szemcseszóró kabinját is megvásárolta.

 

A testvérpár Olaf és Oliver Cordt 1996-ban vette át a Marsberger Fémöntöde Erger üzemet, amely azóta is folyamatos bővítés alatt áll. Manapság a szolgáltatási portfólió számos, különféle alumíniumötvözet feldolgozására szolgáló kemence mellett kokillaöntéssel készülő munkadarabot, valamint mechanikai megmunkálást foglal magába a legmodernebb megmunkálási központok és forgó rendszerek segítségével.

 

KOMPLETT CSOMAG A TISZTÍTÓ ÜZEM RÉSZÉRE

Annak érdekében, hogy a tisztító üzem is megfeleljen a legújabb követelményeknek, a cég 2018-ban úgy határozott, hogy egy új szemcseszóró berendezésbe valamint a meglévő szemcseszóró berendezés modernizálásába ruház be. Ezen felül két új szűrőberendezés és egy kézi szemcseszóró berendezés is beszerzésre került, manuális tisztítási és sorjátlanítási feladatokhoz. A Rösler cég által kínált átfogó termékcsomag mellett való döntés, egyrészt a minőségnek, a termékek kivitelezésének és a szervizszolgáltatásoknak köszönhető, másrészt pedig egy Untermerzbachban található baráti öntöde nagyon jó tapasztalatai a gyártó berendezéseivel.

 

A Rösler RDGE 1250-4-F típusú drótköteles (hurogszalagos) áthaladó szemcseszóró berendezését számos olyan
alkotóelemmel, alkatrésszel pl. mágnes szeparátorral látták el, amellyel a berendezés optimálisan kielégíti az öntödeipar követelményeit.

 

DRÓTKÖTELES (HUROGSZALAGOS) ÁTHALADÓ SZEMCSESZÓRÓ
A MINŐSÉGI-, ÁTHALADÓ MENNYISÉG ÉS ERGONÓMIAI KÖVETELMÉNYEK TELJESÍTÉSÉHEZ

A megmunkáláshoz üzembe helyezett új berendezésnek nem csupán a szóróminőség, áthaladó mennyiség és a hozzáférhetőség követelményeinek kellett megfelelnie, hanem a munkatársak részére ergonómiai szempontból jó kezelést kellett biztosítania. Ezzel összhangban a Rösler cég megtervezte az RDGE 1250-4-F típusú drótköteles (hurogszalagos) áthaladó szemcseszóró berendezést, amely megosztott serleges szállítóművel az öt méter magas csarnokhoz lett hozzáillesztve és speciálisan a fémöntöde számára értelmezett kivitelezésben került megépítésre. Így például mangánacélból készült szemcseszóró kamra által optimalizált kopásvédelemmel rendelkezik, amelyet továbbá ellenálló anyagból készült kicserélhető öntvénylemezekkel béleltek ki.

A munkadarabok szállítását egy nagy kopásállóságú, strukturált rácsos drótháló segíti, amely az ügyfél igényei szerint került kialakításra, 250 kg terhelést bír el folyóméterenként. A szemcseszóró kamrában négy a kabinra szerelt, darabonként 15 kW teljesítményű 400 G típusú turbina gondoskodik arról, hogy még a legbonyolultabb munkadarabok megmunkálása se jelentsen gondot. A Rösler cég által kifejlesztett nagy teljesítményű turbinák Y-formában kialakított lapátokkal a hagyományos turbinákkal szemben 20 százalékkal nagyobb szóróteljesítményt érnek el alacsonyabb energiafelhasználás mellett. Emellett a lapátok forgathatók és mindkét oldalról használhatók. A csere egy gyorscserélési rendszerrel egyszerűen és beépített turbina mellett történhet. Ebből következik a rendkívülhosszú élettartam. A kopásálló és energiatakarékos Gamma 400 típusú turbinák a meglévő szemcseszóró rendszer modernizálásánál is alkalmazásra kerültek.

Az új berendezés ezen felül munkadarab felismeréssel is rendelkezik. Ezáltal csak akkor kerül sor szemcseszórásra, ha a berendezésben munkadarabok található, ellenkező esetben automatikusan egy standby üzemmódba kapcsol. Ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsék a kopást és az energiafelhasználást. A turbinánkénti max. 200 kg/perc szóróanyagmennyiség ugyanúgy mint a szállítási sebesség a berendezés vezérlésében tárolt és a kezelő személy által kiválasztott, munkadarab-specifi kus szemcseszóró programnak megfelelően, automatikusan alkalmazkodik a megmunkálandó munkadarabokhoz. A beépített magasságfelismerésnek köszönhetően a berendezés kifutó részén elhelyezett leengedési állomás optimálisan alkalmazkodik a megfelelő munkadarabhoz. Ez lehetővé teszi a rátapadó szóróanyag lehető legjobb eltávolítását. A szemcseszóróanyag előkészítés nagy teljesítményű mágnesszeparátorral rendelkezik. A levegőelőkészítés szűrőrendszerei az alumíniumból készült öntvényeknek köszönhetően robbanásbiztosak és – gyártási terület megtakarítása érdekében – a csarnok külső területén kerültek elhelyezésre.

 

 

https://de.rosler.com/en-en/