A PRECIset-szerszámbemérő készülékek legmagasabb szintű méréstechnikai alkalmazásai

A PRECIset-szerszámbemérő készüléke

A mai korszerű forgácsolási technológiák, és a precíz alkatrészgyártás megköveteli a legmagasabb szintű méréstechnika alkalmazását mind a késztermék ellenőrzése során, mind a gép és szerszámbeállítás területén. Ez utóbbi esetben jelentkezik fokozott igényként a CNC megmunkálás során a gyors pontos költséghatékony szerszámbemérése hangsúlyozottan sorozatgyártásban, automata üzemmódban bonyolult sok szerszámváltást igénylő CNC megmunkálás esetében.

Szerszámbemérés módozatai: A szerszámbemérés fajtája alapvetően gépen belüli és gépen kívüli lehet. A gépen kívüli szerszámbemérés egy különálló  berendezést igényel. A gépen belüli szerszámbemérők egyik hátránya, hogy jelentős gépidőt köthet le, ami a nagyértékű megmunkáló központoknál komoly költségnövekedést okoz.

Külső szerszámmbemérés: Külső szerszámbemérés esetén az CNC géptől függetlenül annak gépidején kívül határozhatjuk meg a szerszámméreteket.

pt_3

Szerszámbemérés célja A szerszámbemérés a szerszám hossz- és keresztirányú méreteinek a meghatározása annak érdekében, hogy a CNC megmunkálás során a szerszám a programozott pontja az előírt pályáját írja le.

Külső szerszámbemérés lehetőséget biztosít  a megfelelő szerszámelőkészítésre ami a CNC forgácsolás során nélkülözhetetlen, mivel a pontosan bemért szerszámokkal optimalizált gépfutásidőt, az ellenőrzött körfutáspontossággal hosszabb szerszámélettartamot érhetünk el, és ezzel együtt a gyártás során a termelékenység-növekedését eredményezi. Helyes bemérés eredményeként nincs próbagyártás, nem készül selejt. Ez pedig költségmegtakarítással jár együtt.

Ezen igények kielégítésére a piacon megtalálható több berendezés is, de a legújabb fejlesztésű PRECIset-szerszámbeállító készülék család, a legmagasabb műszaki és legkülönbözőbb felhasználói elvárásoknak is megfelel

A PRECIset készülékcsalád pontosságát és az alacsony karbantartási igényt a THK-vezetősínek a Heidenhain-üvegmérőlécek, az SK50 típusú szerszámbefogó magas fokú ismétlési pontossága a beépített kalibrálófej garantálja. A PRECIset berendezések a legújabb fejlesztéseken alapuló képfeldolgozással, precíz szerszámbefogóval, számos mérési funkcióval, és minden szükséges tartozékkal el vannak látva.

A PRECIset-szerszámbemérő készülék képfeldolgozó rendszere segítségével a szerszámok élét másodpercek alatt be lehet mérni, tárolni és a mérési adatokat dokumentálni.

Tulajdonságok

 • A PRECIset koncepciója: első helyen a felhasználó áll, műszaki kialakítása könnyen elsajátítható kezelést tesz lehetővé
 • Hosszú élettartamú LED-hidegmegvilágítás a vágás ellenőrzéséhez, ami a PRECIset-szerszámbemérő készülékeknél standard
 • A szánvezetékekbe épített lineáris golyósszán garantálja az optika nyugodt, könnyű működését az ismételhetően pontos mérési eredmény eléréséhez
 • Címkenyomtatás: pontos, megbízható és másodpercek alatt 5 mérési eredményt kap a hosszúság, átmérő, sugár és két vágóél szögeinek adataival
 • PRECIset egykezes kezelőfogantyú a mérőszán egyszerű, a szerszám-vágóélhez történő pozicionálásához és az ergonomikus, felhasználóbarát kezeléshez
 • A gépen kívüli bemérésnél azonos szerszámbefogót kell alkalmazni, mint a CNC-gépen. A PRECIset SK50 precíz szerszámbefogója, ami ütésmentes körfutás pontosságot biztosít, integrált kalibrációval.
 • Az adapterek a gépi működtetésű szerszámbefogóhoz DIN 69872-1 és HSK DIN 69893 univerzális szerszámbefogó.
 • Nyomógombos kezelőfelület a szerszámbefogó orsó 4×90̊-os indexálásának és az orsófék pneumatikus működtetéséhez.
 • szerszámél (forgácsoló él) ráeső (beeső) fényben 20-szoros nagyításban a vágás felügyeletéhez és a szerszám kopásának és csorbulásának ellenőrzéséhez
pt_6
 • A mérési eredmények kinyomtathatóak címkenyomtatóval, vagy közvetlenül az adatok a megmunkáló hálózaton keresztül vagy USB-n keresztül a gép vezérlőjébe tölthetőek.
 • PRECIset –nullpont-felügyelet a 100%-osan pontos mérést garantál szerszámbefogó adaptercsere után is
pt_7
 • Dinamikus szálkereszttel ellátott képfeldolgozó rendszer az érintés nélküli és pontos szerszámbemérés érdekében, amely független a kezelő személytől
 • A PRECIstart-tal szabványszerszámok gyorsan, egyszerűen és gépkezelőtől függetlenül bemérhetőek az automatikus élforma-felismerés segítségével.
 • A PRECIstart szabvány szerint, az ImageController1-től kezdve a készülék alaptartozéka.

pt_4 pt_5

Szerszámbemérés lépései

A PRECIstart segítségével a szerszámok bemérése szinte nem igényel gyakorlatot – egyszerűen ki kell választani a megfelelő szerszámot a menüből és elindítani a szerszámspecifikusan meghatározott mérést.

 1. A szerszámot a szerszámbemérő készülékbe helyezni
 2. A megfelelő szerszámtípus kiválasztása
 3. A szerszámspecifikus mérési folyamat elindul
 4. A PRECIstart-tal az öt mérési eredmény kinyerése: Z, X, irányú méret, sugár, két vágóél szög

PRECIset-azonosítókód

Egyszerű, gyors és biztos: a „zidCode”. Ez a szerszámazonosításra és adatátvitelre szolgáló új hatékony megoldás nem igényel hálózati csatlakozást, hanem a szerszámok adatait egyszerűen QR-kódokon keresztül közvetíti a CNC-gépbe, anélkül, hogy a gép vezérlőjébe külön softwer telepítésére lenne szükséges.

A PRECIset szerszám-bemérő készülékek gyors költségmegtérülést könnyű kezelhetőséget precíz mérést és gyors adatkinyerést biztosítanak.

pt_2