– a PKD (gyémánt) szerszámok gazdaságos erodálása (szikraforgácsolása) és köszörülése most a legkisebb helyigényen is lehetséges

Zaventem, Belgium. 2015. február: A korszerű megmunkálással és az alkatrészköltségek minél alacsonyabban tartásával kapcsolatban a legnagyobb kihívás a szerszámok folyamatos kenése, valamint a forgács gyors és hatékony eltávolítása a megmunkálási területről. Ezek elmulasztása számos problémát okozhat, például rossz felületi minőséget, korai szerszámkopást, illetve a szerszámok károsodását vagy meghibásodását.A Haas gyűrűs hűtőrendszer, amely az összes VM és VF sorozatú Haas szerszámgépen az alapfelszereltség része, bőséges hűtőfolyadékkal látja el a megmunkálási területet, így biztosítja annak kenését, és eltávolítja a megmunkálás során keletkezett forgácsot.

AAuto_Air_Gun

A gyűrűs hűtőrendszer koncepciója jelentős előrelépés a hagyományos, tömlőalapú rendszerekhez képest. A gyűrű teljes mértékben állítható szórófejei számos szögből irányítják pontosan a szerszámra a hűtőfolyadékot. A szórófejek könnyen mozgathatók, a gyűrű elhelyezése pedig biztosítja a lehető legnagyobb mozgásteret és az egyszerű használatot. Bár a gyűrűs hűtőrendszer a Haas legjelentősebb hűtőfolyadék-kezelő rendszere, több más hűtési opció is elérhető. Például a Haas programozható hűtőfolyadék-szórófej (más néven P-Cool) számos pozíciót felvehet, és bármely kiválasztott szerszámmal használható. A hűtőfolyadék megmunkálási területre juttatásának másik hatékony módja a szerszám hegyén át vezetett nagy nyomású befúvás. Az erre használt Haas főorsón keresztüli hűtés (Through-Spindle Coolant – TSC) rendszer, amely különösen hatásos mély furatok fúrásakor vagy mély zsebek marásakor, 300 vagy 1000 psi (20 vagy 70 bar) nyomású konfigurációban érhető el.

 

Azokban a megmunkálóműhelyekben, amelyek modern, speciális bevonattal ellátott karbidszerszámokat használnak az anyagok száraz környezetben történő megmunkálásához, nagy az esély a megmunkálási területen maradt forgácsok újbóli megmunkálására (ami a korai szerszámkopás első számú előidézője). A probléma megoldására a Haas az opcionális, szerszámon keresztüli légbefúvás rendszert kínálja (a TSC rendszer kiegészítéseként), amely eltávolítja a forgácsokat a megmunkálási területről azok újbóli megmunkálásának elkerülése érdekében. Ez különösen hasznos mély üregek megmunkálásakor. Hasonló funkciót tölt be a Haas automatikus levegőpisztoly. Ez a rendszer akkor ideális, ha olyan, kis méretű szerszámokat használ, amelyek esetében a szerszámon keresztüli légbefúvás nem alkalmazható. Emellett a Haas automatikus levegőpisztoly kiváló kiegészítője a szerszámon keresztüli légbefúvás rendszernek olyan száraz megmunkálási alkalmazások során, amelyek erősebb légbefúvást igényelnek.

HAAS_Jav_2

Az olyan alkalmazások során, amikor nem használható hűtőfolyadék, de szükség van a szerszám folyamatos kenésére, az új Haas minimális mennyiségű kenőanyag opció jelenti a megoldást. Ez az innovatív rendszer apró cseppekre bontva fújja be a pontosan kimért kenőanyag-mennyiséget a levegőáramba, és juttatja el a szerszám megmunkálóéleire. A befújt mennyiség jellemzően annyira kicsi, hogy nem is látható. A minimális mennyiségű kenőanyag rendszer egyik fő előnye, hogy a tipikus folyadékalapú alkalmazások során használt hűtőfolyadék-mennyiségnek csak a töredékét használja. Ráadásul a levegő és a hűtőfolyadék áramának szabályozása külön történik, így a felhasználók beállíthatják az adott alkalmazáshoz legmegfelelőbb arányt.

HAAS_Jav

A Haas gépek tehát számos különféle hatékony módszerrel biztosítják a megfelelő teljesítményt a megmunkálási területen. A világszerte megtalálható Haas Gyári Képviseletek (HFO-k) segítséget nyújtanak az ügyfeleknek az egyes alkalmazások felmérésében, hogy a megmunkálandó anyagok és alkatrészek típusához és mennyiségéhez legmegfelelőbb opciót választhassák.

www.haascnc.com