Számra szám, sárgára zöld Magyarországon is bemutatkozik a legújabb csapatjátékos

Közel félév telt már el, hogy a FANUC bemutatta a világ legnagyobb teherbírású kollaboratív robotját. Azóta több felhasználó is elkezdett már kísérletezni az új technológiában rejlő lehetőségekkel, újabb és újabb applikációkba integrálva a CR-35iA robotot, legyen szó gyárak összeszerelő részlegeiről, gépbetöltésről, vagy éppen palettázásról.

koll2_ps

A kollaboratív robotok bevezetése nem ok nélkül jelentheti a legújabb forradalmat az automatizálás területén. Számos, eddig robotok által –szó szerint- érinthetetlen terület nyílik meg a FANUC újdonsága előtt, ahol közösen, együttműködve dolgozhat emberek környezetében, összetett feladatokon. A robot szinte minden esetben olyan feladatköröket vállal át emberi munkatársától, ahol nehéz tárgyakat, alkatrészeket kell mozgatni, kényelmetlen, nem ergonomikus környezetben, a lehető legnagyobb pontossággal.  Alkalmazása csökkenti az összeszerelő munkások nehéz, ismétlődő munkavégzése közben történő húzódásos sérülések számát, valamint növeli a minőséget és a termelékenységet a sorok közt. A gépbetöltés és palettázás esetében viszont a robot egyik legnagyobb előnye kerül előtérbe, mégpedig az, hogy nem igényel védőkerítést, és mégis biztonságosan dolgozhat emberek környezetében. Rengeteg értékes munkateret spórol meg az üzem számára miközben emberi munkatársai biztonságban végezhetik a saját feladatukat.

koll1_ps

Alig félév kellett hozzá, hogy a japán vállalat világújdonsága Magyarországon is bemutatkozzon. A FANUC InHouse Show keretében már a magyar érdeklődők is megtekinthették, megnyomogathatták a CR-35iA különleges borítását, az Automotive Kiállításon októberben pedig a FANUC standján életre is kel a robot. A kiállítást még a FANUC és Infocontrol Kft által közösen szervezett biztonságtechnikai előadás is gazdagítja, ami a kollaboratív robotok biztonsági követelményeit és megoldásait dolgozza fel.

Nem csoda, hogy a zöld robot említése kapcsán rengetegszer emlegetik a biztonságot, hiszen tervezésének legfőbb elvárása a FANUC részéről a mindenekfelett álló biztonság volt, így a CR-35iA egy sor ilyen funkcióval rendelkezik. Érzékelők detektálják, ha a robot nem várt akadályhoz ér, és az érintkezés után megszakítja mozgását, hogy elkerülje a sérülésveszélyt, illetve amennyiben a robot pályája során az emberi munkatársának túlzott közelségébe kerül, egy egyszerű mozdulattal arrébb lehet tolni a robotot, el az útból. A tervezés során minden lehetséges balesetforrást igyekeztek kiszűrni, így például a robot munkavégzése során sosem kerül 12 centinél közelebb egymáshoz két mozgóalkatrész (például a robot karja és a teste), hogy elkerüljenek bármiféle szorulást. Hasonlóképp, a robot speciális puha borítása megakadályozza, hogy mozgás közben ruha vagy bármi becsípődhessen a robotba. Ez utóbbi borítás azt is szolgálja, hogy egy esetleges találkozás erejét csökkentse.

koll3_ps

Várható, hogy még nagy út áll az új generációs robot előtt, de a gyártó elkötelezett abban, hogy a 100%-ban FANUC technológiával készült termékével forradalmasítsa a robotizálást, amit ma ismerünk.

www.fanuc.hu