A megbízható mindenes – cirkulármarók a Horntól

Beszúró marás, leszúrás, fogaskerék-megmunkálás: három olyan terület, amin a Paul Horn GmbH cirkuláris interpolációs marórendszerei garantált megoldást nyújtanak. Igazi „mindenesként” a Horn átfogó szerszámpalettája számos egyéb marási feladatnál is biztos partner.

Nyolc milliméteres belső átmérős precíziós fúráshoz, 0,2 milliméteres keskeny hornyok marásához vagy akár menetvágáshoz is alkalmazható. A szerszámrendszer igazi problémamegoldó, számos szabványos változatában, valamint speciális egyedi formákban más marási folyamatoknál is használható.

 


A Horn marórendszere vibrációmentes megmunkálást biztosít még hosszú túlnyúlás mellett is.
Forrás: HORN/Sauermann

 

A Horn cirkulármarói számos előnyt nyújtanak a felhasználónak: nem csupán gyorsak és megbízhatóak, hanem egyben kiváló felületminőséget hoznak létre. A helikális pályán haladó szerszám egy megadott szögben vagy szinte vízszintesen halad az anyagban. Mindez lehetővé teszi például a jó minőségű, reprodukálható szálak előállítását. A nagyobb átmérőjű, cserélhető váltólapkákkal történő vagy a kisebb átmérőjű, tömör keményfém szerszámmal végzett megmunkálással szemben a cirkulármarás jellemzően gazdaságosabb megoldást nyújt.

A cirkulármarók feladatok sorát képesek ellátni. Acélhoz, különleges acélötvözetekhez, titánhoz, alumíniumhoz és egyéb speciális ötvözetekhez egyaránt alkalmazhatóak. A precíziós szerszámok beszúró marásához, furatok cirkuláris interpolációjához, menetvágáshoz, T-hornyok marásához, profilmaráshoz vagy akár fogaskerekek megmunkálásához is bátran használhatóak. Sőt, olyan speciális alkalmazásoknál is hatékonyak, mint például tömítőhornyok marása vagy összekötő tengelyek kialakítása.

 


Horonymarás a 606-os marórendszerrel.
Forrás: HORN/Sauermann

 

Bordástengelyek marása

A kardántengelyen található bordáskötések kialakításához szükség volt némi fejlesztésre. A kardántengely 200 milliméter átmérőjű, 5000 milliméter hosszú, 600 kilogramm tömegű, nagy belső égésű motorokban használt hajtótengely, amelynek felszínére korábban a felhasználónak kellett külsőleg kialakítania a bordázatot. A bordázott fogak megmunkálásához a Horn a 635-ös cirkulármaró-családját javasolta, ugyanabban az összeállításban, mint az esztergálás során. A szerszám hat vágóélének speciális profilja jól illeszkedik a munkadarabon kialakítandó fogoldalak névleges profiljához. A megmunkálási feltételek miatt a szerszám hosszú túlnyúlású, de a megfelelő rezgéscsillapítást biztosító keményfém szerszámszárnak köszönhetően nem kell a vibrációtól tartani. Minden Horn cirkulármaró rendelkezik belső hűtéssel. A szár és a váltólapka közti precíz interfész mikron pontosságú koncentrikusságot és szerszámkifutást garantál a csere során. A nagyoló marás és a simítás ugyanazzal a szerszámmal történik. Azon túl, hogy a megmunkálás sokkal gyorsabb és minden lépése házon belül megvalósítható, a Horn szerszámaival a bordástengelyek minősége is javítható.  

 


Átmérők széles választéka és különböző elérhető fogszámok határozzák meg a Horn marórendszerét.
Forrás: HORN/Sauermann

 

Mikronos horonymarás

A Horn marószerszámainak egy másik alkalmazási példája egy szelep alkatrészének a megmunkálása. A munkadarab 1,6 milliméter átmérőjű, hossza három milliméter. Annak érdekében, hogy a szelep állítható legyen, egy 0,3 milliméter széles és 0,5 milliméter mély hornyot kellett a darab homlokfelületébe rögzíteni. Az ügyfél korábban egy finom HSS fűrészlapot használt erre a célra, de a folyamat változó stabilitása miatt bőven adódott lehetőség a fejlesztésre. A Horn a 606-os marórendszerével oldotta meg a problémát. A 0,3 milliméteres vágásszélességű, hatélű váltólapka biztonságos megoldást kínált a felhasználónak.

A Horn cirkulármaró-portfólióját a keskeny hornyok marására alkalmas szerszámokkal egészítette ki, amelyekkel költségcsökkentés érhető el. A szerszámok 0,25 és 1 milliméter közötti vastagságban érhetők el, az átmérőtől függően. Az 1,3 és 14 milliméter közötti maximális megmunkálási mélység (tmax) szintén a szerszám átmérőjétől függő. A megmunkálandó darab anyaga határozza meg, hogy milyen bevonattal érkeznek a vágólapok. A tömör keményfém szerszámszár tömegéből kifolyólag gondoskodik a megfelelő rezgéscsillapításról. Minden szerszám belső hűtőközeg-ellátással érkezik.

A fenti alkalmazások csak két példa a számos lehetőségre, amit a Horn cirkulármaró-rendszerei kínálnak. A vágóélek kialakításának rugalmassága, a szár és a váltólapka közti precíz lapka-szár interfész, a számos elérhető átmérő és a vágóélszám határozza meg ezt a sokoldalú rendszert.