A lehetetlen elérhető

 

 

 

 

A lehetetlen elérhető az új DIXI 7343 C-TOP keményfém szerszámmal

 

A Svájci DIXI Polytool keményfém szerszámgyártó cég erőteljesen a hozzáadott értéket képviselő piacok felé orientálódik, igyekszik teljesíteni az ügyfelek legösszetettebb kéréseit.
Ezért folyamatosan új megoldásokat fejleszt ki, amelyek megoldják ezeket a kihívásokkal járó megmunkálási igényeket, különösen a titánötvözetek esetében.

 

 

Ennek a különleges anyagnak nagyon sok jó tulajdonsága van, ami miatt sokféle iparágban elterjedt. Sűrűsége az acél 60% -a, és kiváló mechanikai tulajdonságait széles hőmérsékleti skálán is megtartja. Korrózióállósága kivételes. Speciális jellemzői miatt számos területen használják: orvosi protézis készítésnél, repülőgép gyártásban, hadi iparban, vegyi iparban, óraiparban.

Az alapanyag gyártása költséges és bonyolult, különösen a megmunkálási folyamat során. A magas kémiai affinitás és az alacsony termikus vezetőképesség miatti tapadás és szabálytalan kopás okoz gondot.

Magas szívósságának köszönhetően a forgácsolóél kopása sorjásodást és felületminőség romlást eredményez.
Ezeknek a problémáknak a kiküszöbölése érdekében a DIXI Polytool kétféle modellt fejlesztett ki: DIXI 7342, 2 éllel és DIXI 7343 3 éllel. Mivel nehéz megmunkálni a titánötvözeteket és a rozsdamentes acélokat, ezért szükség van a nagyon éles vágóélekre a megmunkálásnál. Annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a DIXI Polytool módosította a forgácsolási paramétereket azért, hogy optimális kompromisszumot érjen el a vágóél élessége és a kopásállóság között. Az újonnan kifejlesztett geometria és az optimalizált keményfém minőségnek köszönhetően a vágóél kopása erősen csökkent, ami lehetővé teszi a fokozott termelékenységet és megmunkálási minőséget.

 

Egy hagyományos szerszám élkopása 15 perces megmunkálás után titánötvözetben

 

2 órás megmunkálás utáni élkopás titánötvözetben a DIXI 7342 új szerszámával

 

Az ugyanazon piacokon (óragyártás, orvosi protézis) a titánötvözetek kiegészítésként az ausztenites rozsdamentes acélokat is használják, mivel alacsonyabb hővezető képességgel rendelkeznek, mint az acél, emellett magas korrózióállóságot és magas szívósságot is biztosítanak. Megmunkáláskor azonban kétszer nagyobb forgácsolási teljesítmény szükséges a titánötvözetekhez képest. Ezek a tulajdonságok a szerszám gyors kopását és akár törését is eredményezhetik.

Ezeknek az anyagoknak a megmunkálásához a fent említett C-Top bevonatos simítómarók különösen alkalmasak és magasabb megmunkálási értékeket tesznek lehetővé, különösen a mikro megmunkálásoknál. Például az ausztenites rozsdamentes acél 1.4435-ben 0,8 mm-es Ø 0,5 mm-es kontúrmarási művelet lehetetlen volt a mai napig. Ezt lehetővé tette a DIXI 7343 C-TOP új simítómarója 15 szörösére növelve az éltartamot.

 

 

 

 

A forgácskihordó horony geomertiája a 7342 és 7343-nál

 

Az ilyen extrém terhelést csak egy optimalizált magméret tudja sokáig kibírni. A DIXI Polytool ideális kompromisszumot keresett a maró magja és a forgácskamra között. A mag megnövekedése javítja a szerszám merevségét és ellenállását, ugyanakkor csökkenti a forgács eltávozásának a helyét. Ezért a forgácskamrát át kellett alakítani (lásd 3. ábra).

A 3 élű szerszám különböző hélixszögekből áll annak érdekében, hogy a megmunkálás közben minél kisebb legyen a rezgés képződés.
A különböző hélixszögek különböző forgácsolási erőket indítanak el minden egyes fognál, megszakítva a rezgés ismétlését. A klasszikus simítómaróknál minden egyes él a kritikus szintre növeli a rezgéseket.

A DIXI 7342 2 élű simítómarói Ø 0,10 mm-től Ø 12 mm-ig bevonat nélkül vagy C-TOP bevonattal kapható.

A DIXI 7343 termékcsalád Ø 0,30 mm-tól Ø 16 mm-ig bevonat nélkül vagy C-TOP bevonattal található meg a legújabb 2018-as DIXI Polytool katalógusunkban. A fent említett szerszámok a tavaszi akciónkban is megtalálhatók.

A bevonat esetében a DIXI Polytool a legmodernebb technológiai fejlesztéseket választotta ki, amelyek lehetővé teszik a sima bevonatot és a rendkívüli tapadást. A szilícium alapú készítmény, valamint a C-TOP speciális szerkezete lehetővé teszi a 3300 Hv0.05 feletti keménység és az 1000 ° C-ot meghaladó hőmérséklet alkalmazását. Ezért a kopás és az oxidáció ellenállása maximális. A belső szerszámtesztek során a DIXI Polytool K + F részlege megerősítette, hogy a bevonatok kiváló forgácsolási teljesítménnyel rendelkeznek. Valóban a kopás 50% -kal csökkent 12,5m megmunkálás után. Egyéb anyagok esetében, mint például a szerszámacélok, kobalt króm vagy nikkel ötvözetek tesztelése során is hasonló jó eredményeket értek el.

 

C-TOP bevonat 12,5 m megmunkálás után 1,4435

 

AlCr bevonat 12,5 m után 1.4435

 

Megemlíthetjük az ólmozatlan sárgaréz megnövekedett használatát is, ami jelentősen befolyásolja a megmunkálási folyamatokat. A bevonat nélküli DIXI 7342-nek köszönhetően a termelékenység és a szerszám élettartama erőteljesen javult a klasszikus simítómarókéhoz képest.

Ezzel a 2 termékcsaláddal új megmunkálási lehetőségeket tudunk kielégíteni a legigényesebb piacokon, például orvosi, műszer vagy mikro mechanika gyártásban.

Győződjön meg róla, és kövessen minket a YouTube-on

DIXI 7342   https://www.youtube.com/watch?v=iPhyEtUp_UI

DIXI 7343   https://www.youtube.com/watch?v=7X-NYn_fvVU