Víz helyett szénhidrogén – nagy teljesítmény kis felületen

 

 

 

 

Maximális tisztaság az ureaadagoló rendszerek alkatrészeihez

 

Ahhoz, hogy az SCR rendszerekben felhasznált karbamidoldat-adagoló egységek optimálisan tudjanak működni, az alkatrészeiknek nagyon magas tisztasági követelményeknek kell megfelelniük. Ezt a magas tisztasági szintet egy EcoCcore berendezéssel éri el a Cummins Emission Solutions a mexikói Juarezben újonnan épült gyárban. A szénhidrogénnel üzemeltetett tisztítóberendezés egyfelől a tisztítási eredményeivel győz meg a hagyományosan alkalmazott vizes rendszerekkel összehasonlítva, másfelől kimagaslóak az átfutási idői, a folyamatbiztonsági és a költséghatékonysági mutatói is. A Cummins Emission Solutions a világ élvonalbeli gyártói közé tartozik a dízelmotorokhoz készülő kibocsátáscsökkentő rendszerek terén. Megoldásaikat mind haszongépjárművekben, mind pedig gépekben is alkalmazzák. Ezek közé tartoznak a karbamidoldat-bevezető és -adagoló egységek, amelyek az SCR rendszerekben (szelektív katalitikus redukció) központi elemeként a nitrogénoxid-kibocsátás (NOx) csökkentéséről gondoskodnak. A bevezető és adagolóegységek gyártása többek között a 2014-ben alapított Cummins Juarez Emission Solutions gyárban történik, amelynek székhelye a mexikói Ciudad Juárezben található.

 

A karbamidoldat-bevezető és -adagoló rendszerek alkatrészeinek tisztítását végző berendezés közvetlenül a gyártósorba van integrálva.

 

 

A tisztaság elengedhetetlen követelmény a tökéletes működéshez

Az SCR rendszerek hatékony működése szempontjából döntő tényező a kipufogóvezetékbe vezetett karbamidoldat minél finomabb porlasztása. „Az adagolórendszereink optimális működése szempontjából döntő szerepet játszik az alkatrészek tisztasága” – magyarázza Hugo Perez Palomino, a Cummins Juarez Emission Solutions gyártástechnológiai és új termékek bevezetéséért felelős részlegének igazgatója. A gyártás során megmunkálóolajok és -zsírok, valamint egyéb részecskék szennyezik be az alkatrészeket. A különböző acélötvözetekből gyártott alkatrészek tisztítása során külön kihívást jelent a nehezen elérhető belső furatok tisztítása. Éppen ezért az alkatrésztisztító berendezés kiválasztásakor a tisztítási teljesítmény, a magas termelési kapacitás, valamint a költséghatékonyság vezette a prioritási listát, amellyel a vállalat különböző berendezésgyártókat keresett meg.

 

Az EcoCcore az olyan kulcsfontosságú jellemzőivel győzte meg Hugo Perez Palominót, amilyenek a tisztítóteljesítmény, a termelési kapacitás és a költséghatékonyság.

 

 

A víz nélküli üzem is döntő kritérium volt

Az EcoCcore kiválasztásakor egy nemhalogénezett szénhidrogénnel vagy módosított alkohollal üzemeltett Ecoclean gyártmányú tisztítóberendezés mellett döntöttek a vállalat projektfelelősei. Meghatározó tényezőnek bizonyultak az elvégzett próbatisztítások során elért tisztasági eredmények, valamint a berendezés kialakítása is. „A Cummins Juarez sokszor dolgozik vizes alapú tisztítóberendezésekkel. Mivel azonban a Ciudad Juarez a Chiahuahua-i sivatagban található, ahol is vízhiánnyal kell megküzdeni, így hatalmas előnyt jelentett, hogy ez a berendezés víz nélkül üzemel. Az integrált közegelőkészítésnek köszönhetően az oldószer nagy mértékben újrahasznosítható, így további költségigényes kezelés vagy felújítás nélkül is hosszú ideig használhatjuk” – számol be a gyártástechnológiai részleg igazgatója. A Cummins csoporton belül immár 15 különböző, vízzel és oldószerrel üzemelő Ecoclean gyártmányú tisztítóberendezés gondoskodik a követelményeknek megfelelő alkatrésztisztításról Indiában, az USA-ban, valamint Mexikóban.

 

A berendezésbe történő adagolást integrált szállítóberendezés végzi. A 670 x 480 x 400 mm-es sarzsokhoz kialakított munkakamrában történik a gőzzel történő zsírtalanítás, az injektáló elárasztó mosás, az ultrahangos tisztítás, valamint a szárítás.

 

 

Modern technológia a kimagasló tisztaság érdekében

A Cummins Juareznél alkalmazott EcoCcore berendezés halogénmentes szénhidrogénnel üzemel, és teljes vákuum alatt dolgozik. Az egykamrás berendezés széles szériafelszereltségével is kitűnik – idetartozik például a két, előtisztításhoz és finomtisztításhoz használt nemesacél elárasztótartály, a hővisszanyerés, a teljes áramú szűrőrendszer és a bypass szűrőrendszer, valamint a nagyteljesítményű desztillálás. Ezenkívül a standard gőzzel történő előzetes zsírtalanítás is hozzájárul az alkatrészek kimagasló tisztaságához. Az olajtartalmú kondenzátumot nem vezetik a szokásos módon az elárasztó tartályba, hanem közvetlenül a desztilláló berendezésbe. Ezzel minimalizálható az elárasztótartályban képződő olajlerakódás, illetve a szénhidrogén olajjal történő dúsítása, s ezzel optimalizálható a zsírtalanítási teljesítmény. A berendezés standard ultrahangos injektáló-árasztó mosóegységgel is fel van szerelve, amely a szűréssel egyidőben kerül bevetésre. Az eltávolított részecskéket a rendszer így a tisztítással párhuzamosan elhordja, s így azok nem tudnak lerakódni a munkatérben. A munkadarabtartók forgását és precíz pozicionálását frekvenciavezérelt forgó hajtómű irányítja. „Ez a vákuummeghajtással, különböző tisztítási eljárásokkal, forgatószerkezettel és vákuumos szárítással felszerelt egykamrás berendezés kitűnő teljesítményt és igen kielégítő tisztasági eredményeket produkál” – jegyzi meg Hugo Perez Palomino.

 

Az alkatrészspecifikus tisztítóprogramok kiválasztása kézileg történik egy jól áttekinthető, egyértelmű piktogramokkal ellátott képernyőről.

 

 

Kimagasló termelési kapacitás és rövid ciklusidők

A Cummins Juarezben háromműszakos üzemben történik az alkatrészek tisztítása, mégpedig munkadarabtartókra helyezve. Az alkatrészek a berendezés szállítóegységére kerülnek, amely automatikusan beszállítja őket a max. 670 x 480 x 400 mm-es tisztítótartályokhoz és max. 200 kg-os tömeghez kialakított munkakamrába. A nagy sarzstétel lehetővé teszi, hogy a berendezés egyszerre több munkadarabtartót is összefogjon egy köteggé, ami hozzájárul a kívánt magas termelési kapacitáshoz. Az alkatrészek sokfélesége miatt kilenc különböző, alkatrészspecifikus tisztítóprogram áll rendelkezésre. Ennek köszönhetően precízen hozzá lehet igazítani a tisztítandó munkadarabokhoz a különböző folyamatparamétereket, amilyenek az injektáló mosáshoz és a gőzzel történő zsírtalanításhoz beállított idők és intervallumok, az ultrahangos tisztítás teljesítménye és időtartama, valamint a szárítási paraméterek. A programot kézileg választja ki a gépkezelő, majd a program a munkakamra bezáródását követően automatikusan elindul. A tisztítási idők az adott program függvényében hat és nyolc perc / sarzs között ingadoznak. A viszonylag rövid ciklusidőknek köszönhetően a berendezés a termelési kapacitással szembeni követelményeknek is eleget tesz, amivel a munkadarabonkénti tisztítási költségek is csökkenthetők. „Az EcoCcore a tisztítási teljesítmény, termelési kapacitás és költséghatékonyság terén nyújtott kimagasló értékeivel tűnik ki” – teszi hozzá Hugo Perez Palomino.

 

A csekély felállítási felületnek köszönhetően gyártófelület takarítható meg

A gyártástechnológiai részleg igazgatója számára további fontos szempont volt a berendezés csekély helyigénye. A  4 663 x 1 938 mm (h x szé) méretű berendezés felállításához mindössze kilenc négyzetméter gyártófelületre van szükség, ami nagyon becses szempont a Cummins Juarez számára. „Más gyártók tisztítóberendezéseivel összehasonlítva az EcoCcore kicsinek tűnik, ez a kis gép mégis nagyobb teljesítményű, mint a nála lényegesen nagyobb berendezések, s ezért megéri a beruházást” – jegyzi meg zárásként Hugo Perez Palomino.

 

Kapcsolat

Ecoclean GmbH

Rainer Grenz
+49 711 7006-0
Area Sales Manager Europe
rainer.grenz@ecoclean-group.net

 

Böhm Gergely
+36 70 4343014
Area Sales Hungary
gergely.boehm@ecoclean-group.net

 

www.ecoclean-group.net

 

Az SBS Ecoclean-ről

Az SBS Ecoclean vállalatcsoport jövőorientált berendezések, rendszerek és szolgáltatások fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik az alkatrésztisztítás és felületi megmunkálás céljaira. Ezek a világviszonylatban vezető megoldások a világ minden táján támogatják a vállalkozások kimagasló minőségű, hatékony és tartós termelését. Ügyfelei egyaránt kikerülnek a gépjármű- és autóalkatrész-gyártás teréről, akárcsak a piac tágabb területeiről is – kezdve a gyógyászati, mikro- és finomtechnikával, a gépgyártáson és optikai ágazaton keresztül egészen az energiatechnikáig és repülőgépiparig. Az Ecoclean vállalat sikeres a fejlesztésen, csúcstechnológián, tartósságon, ügyfélközpontúságon, sokszínűségen és megbecsülésen alapul. A vállalatcsoport a tizenkét világszintű telephelyével kilenc országban képviselteti magát, és mintega 900 alkalmazottat foglalkoztat.