Üzemi textíliák bérlése

A megosztáson alapuló szolgáltatások megfelelnek a fenntarthatóság elvének

 

A termékek és szolgáltatások megosztáson alapuló használata manapság nagyon népszerű, de gyökerei jóval régebbre nyúlnak vissza. Az angol szóval „sharing”-nek nevezett üzleti ötlet az élet számos területén visszaköszön, a közlekedéstől a lakhatáson át az egészségügyig, vagy éppenséggel az üzemi textíliák megosztásáig. A német Mewa textilszolgáltató cég 114 éve tűzte zászlajára a „vásárlás helyett bérlés” elvét, amely azóta is a vállalat tevékenységének meghatározó eleme, és amely a többször felhasználható üzemi textíliák, például törlőkendők, szőnyegek vagy munkaruházat teljes körű szolgáltatásként történő bérbeadására épül.

A fenntartható termelés lényege, hogy ne fogyasszunk többet, mint amennyit a természet újra előállítani képes. Egyre több olyan cég van, amely gyártási eljárásait környezetvédelmi megfontolásoknak rendeli alá. Mindez már régóta nem csak a nagyvállalatok hóbortja, hanem kis és közepes vállalkozások esetében is fontos elv lett. A Mewa, az üzemi textíliák megosztásához kapcsolódó szolgáltatások területének úttörője, kiváló partner a környezetvédelem és a természeti erőforrások megóvásának területén. A vállalat már 1997-ben megszerezte az ISO 14001 szabványnak megfelelő környezetirányítási rendszer szerinti tanúsítványt.

 

 

Ha egy cég például munkaruházati cikkek vagy törlőkendők beszerzésén gondolkodik, az első felmerülő kérdés: „Béreljünk vagy vásároljunk?” Elsőre a vásárlás egyszerűbbnek és gyorsabban lebonyolítható megoldásnak tűnik. Csak ilyenkor éppen a döntést követő logisztikáról feledkeznek meg. Ki fogja majd kimosni a szennyest? Ki foglalkozik majd egy szétszakadt nadrág vagy felső kijavításával? Hogyan tesznek majd eleget a törvényi előírásoknak?

A hosszabb távra előre tekintő vállalkozások a döntés során azt is figyelembe veszik, hogy a „textilsharing” szolgáltatás gazdasági értelemben nem illeszkedne-e jobban üzleti modelljükhöz, illetve ennek alkalmazásával nem tudnák-e hatékonyabban kihasználni belső folyamataikat.

A Mewa teljes körű szolgáltatásának része, hogy az általa biztosított üzemi textíliákat – a törlőkendőktől a munka- és védőruházati cikkekig – begyűjtse, kimossa, szükség esetén pótolja és az előre egyeztetett ütemterv szerint kiszállítsa. A Mewa szakemberei garanciát nyújtanak az ellátás folyamatosságára, a cég ügyfelei pedig „megússzák” a birtoklással kapcsolatos kötelezettségeket: a raktározás, a javítás, a mosás és a kapcsolódó komplex logisztika megszervezését.

A Mewa immár 114 éve lát el kis- és nagyvállalatokat ipari törlőkendőkkel, munkaruházattal, védőruhákkal, belépő és olajfelfogó szőnyegekkel. A fenntarthatóságot szolgáló, megosztáson nyugvó szolgáltatások minden vállalat számára lehetővé teszik a nem az alapüzletágukhoz tartozó tevékenységek kiszervezését. A „textilsharing” azt is jelenti, hogy fenntartható módon reagálunk napjaink gazdasági kihívásaira. Hiszen legyen szó akár kis-, akár nagyvállalatról, mindegyik hozzá tud járulni a fenntartható fejlődéshez. A Mewához hasonló textilszolgáltatókkal történő együttműködés jól szolgálja a szűkös természeti erőforrások megóvását.

 


A Mewa begyűjti, kimossa és újra kiszállítja az ipari törlőkendőket (Fotó: Mewa)

 

Mewa

A Mewa 1908-ban történt alapítása óta bocsát üzemi textíliákat ügyfelei rendelkezésére, s ezzel a „textilsharing” gondolatának élharcosa. Ma már Európa-szerte 47 telephelyen nyújt a textíliák ápolását, karbantartását, raktározását és logisztikáját is tartalmazó teljes körű szolgáltatást vállalati partnereinek, akiket munka- és védőruházattal, törlőkendőkkel, olajfogó és belépőszőnyegekkel lát el. Ezenkívül a Mewa-tól munkavédelmi cikkeket is lehet rendelni. A vállalat mintegy 5.700 dolgozójával kb. 190.000 ügyfelet, köztük ipari felhasználókat, kereskedelmi vállalatokat, műhelyeket és vendéglátóipari egységeket szolgál ki. A Mewa csoport 2021-ben 770,4 millió eurós árbevételt ért el, amivel a textilmenedzsment ágazat piacvezető vállalata. A fenntarthatóság és a felelős magatartás területén végzett tevékenységéért, márka- és innovációfejlesztéséért a vállalatot többször is díjazták.

 

www.mewa.hu