Asztali munkaállomásoktól a robotos kiszolgálásig

A LASIT Spa. már hosszú évek óta felfedezte, hogy a legtöbb autóipari jelölési megoldások, több cég együttműködésén alapul, és gyakran előfordul, hogy nem egységes, nem átgondolt koncepció kerül megvalósításra. A LASIT Spa. szakértő a jelölés területén, valamint komoly szakmai háttérrel rendelkezik a „célgépgyártás” területén is. Így minden felhasználó biztos lehet benne, hogy a közösen megállapodott kialakítást kapja, valamint nem oszlik meg a felelősség több beszállító között.

im_1

Standard jelölő munkaállomások
im_1

Towermark X a sokoldalú, bővíthető standard jelölő állomás

im_1

Szelepszárak forgatásos jelölése Towermark X berendezésen

Számos kisebb, közepes cég még nem szállít közvetlenül az autóiparba, de már gondoskodnia kell a darabok nyomon követhetőségéről, jelöléséről.
Az ilyen cégek számára a LASIT standard gépválasztéka nyújthat megoldást, kezdve az asztali megoldástól, a komplex, több tengelyes, de még standard kivitelekkel. A LASIT Spa. minden gépében lehetőség van az utólagos tengelyek, kiegészítők illesztésére, legyen az akár egy asztal pl. „Y” tengely, vagy egy „W” forgatóegység, ha a jelölendő darabok ezt igénylik. Minden kialakítás, hosszú évek felhasználói tapasztalatán alapul, és folyamatosan újabb fejlesztések jelennek meg az egységeken.

A Towermark X programozott Z és X tengellyel, esetleg W tengellyel (forgató egység) a nagyobb méretű darabok jelölésére kínál, tökéletes megoldást, kézi adagolással. A jelölőtér mérete lehetővé teszi a nagyobb darabok egyedi, vagy kisebb darabok sorozatjelölését. A billenthető jelölőfej a ferde felületek számára nyújthat optimális megoldást, a nagy belső tér pedig kamera folyamat, a kódellenőrzésével összetett megoldást kínál a felhasználó számára.

Lézerjelölés gyártósorba illesztve

A északolaszországi, ismert motorhengergyártó automatikus megoldást igényelt, a már üzemelő gyártási folyamatba illesztve. Alacsony ciklusidővel, emberi beavatkozás nélkül. Az igényeket két jelölő fej egyidejű működtetésével valósította meg a LASIT Spa. Mivel az öntvények nagyobb toleranciával készülnek, mint amit az egyenletes, folyamatképes jelölés megkíván, a jelölés előtt aktív távolságmérést kell végezni, az aktuális fókusztávolság felvételéhez. Ebben az alkalmazásban a vevő a megszokott tengelymozgatást igényelte, de a feladat megvalósítható 3D scanfej segítségével is. A jelölőfejek mellett kódolvasó kamerák és megvilágító egység helyezkedik el, minden jelölés 100% kódtartalom és kódminősítési ellenőrzésen megy keresztül.

im_1

Spec kezelői felület-PLC funkciókkal és kódminősítési kijelzéssel

Mivel a LASIT maga fejleszti a szoftvereit, a felhasználó meghatározhatja mi módon kéri az egyszerűsített kezelői felületet. A felhasználóra szabott kezelői felület a LASIT egyik leghasznosabb opciója. A felhasználó döntheti el milyen információk kerüljenek ide, beleértve pl. a PLC állapotok megjelenítését. A felület kezelői és karbantartói felülettel is rendelkezik, így bárki PLC ismeretek nélkül is képes hibaanalízist, javítást végezni. A jelölés felvitele után minden darabon olvasási és kódminősítésifolyamatot végez.

im_1

Motorhengerek jelölése, robotos fejmozgatással, nagyméretű, zárt jelölőtérben

ROBOTOS jelölőfej pozicionálások

A darabok sokfélesége, az egy darabon több helyen végzett jelölés, a mostoha munkakörülmények, valamint a robotárak folyamatos csökkenése és párhuzamosan a munkaerő bérek növekedése arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy az egész gyártási folyamatot automatizálják, beleértve a jelölést is.

A LASIT Spa. itt is kulcsrakész, komplett megoldást kínál, robotos mozgatás-jelölés-olvasás Így a felhasználó egy szállítótól kapja a komplett megoldást, a felelősség nem oszlok meg a beszállítók között. A robotos fejmozgatás kínálja a legnagyobb szabadságot- akár az egy darab több jelölési terület akár a nagy darabválasztékkel rendelkező beszállítók számára.

 A jelölések mellett egyéb más technológiák is integrálhatók egy munkaállomásban, pl. az öntvények szivárgás vizsgálata. előzetes tesztfolyamatok. A helyi képviselet szakemberei erről készséggel adnak felvilágosítást.

im_1

Kisméretű alkatrészek robotoskezelése

im_1

 

 

___________________________________________________________________________________________________

Megjelent egy lézer-berendezés gyártó a hazai piacon, aki képes a kis cégek asztali gépeitől kezdve a nagy sorozat jelölésre alkalmas, komplex megoldásokat szállítani. A LASIT Spa. 1990-ben mint két fős családi vállalkozás indult a dekorációs lézerjelölések területén. Mára a cég saját R&D részleggel,tervezéssel, szoftverfejlesztéssel rendelkezik,
a világ számos országába közel 4.000 berendezést szállított.

A gyártmánypaletta felöleli a beépíthető változatoktól a számos standard berendezéseket keresztül a vizsgáló és kiszolgáló egységekkel ellátott változatokat. A lézerforrás nem saját gyártás, az IPG Photonics szállítja, a jelölőfej, a jelölő szoftver, a gépkabinok azonban már a LASIT saját fejlesztése , gyártása. Az élet folyamatosan zajlik, a Nápoly alatti kisvárosban, Torre Anunziátában, akár a gyártást akár a fejlesztést figyeljük.

laser-marking-engraving-lasit-micromark-gn-1-1

A LASIT azon kevés lézerjelölő gyártó közé tartozik akiknek a gyártmánypalettáján megtalálható minden lézerforrás ami az ipari jelöléstechnika területén szükséges lehet. YAG 1604 nma fémek és műanyagok számára, CO2 a szerves anyagok jelölésre, UV és GREEN lézerforrások a különleges igények számára.

Akár az európai akár a tengerentúli piacokon, a legsikeresebb fejlesztés a 3 éve megtervezett Towermark X, hiszen a méretei alapján, a kis helyigény a magas szintű továbbépíthetőséggel párosul. A BOSCH profilból és porfestett fémlemezből álló gépváz a kézi mozgatású Z tengelyes alapváltozattól egészen a pozíció felismerő kamerával felszerelt 4 vezérelhető tengelyes változatig lehetséges, az igényektől függően. A felhasználók számára nagyon előnyös, hogy az opcionális egységek legtöbb esetben utólagosan is illeszthetőek.

A Towermark X kis alapterülete ellenére akár nagy darabok jelölésre is alkalmas, hiszen az oldalajtók nyithatóak, a Laser Class IV üzemmódban.

towerlight2

A LASIT egyedülálló módon támogatja azokat az érdeklődőket, akik próbadarabokat küldenek tesztelni, de a jelölési teszten nem tudnak részt venni. A webes felületen megtekinthető a teljes jelölési előkészület, programozás, a jelölés folyamata, és a jelölés ellenőrzése, akár kódolvasás, akár érdességmérés, vagy lézeres Z irányú mélységmérés, nagy előny, hogy többen is kapcsolódhatnak, így egy cég akár több telephelyről is követheti a folyamatot. A jelölőlaborban a TV kamera szinte folyamatosan üzemel. A gyorsított, korrózióállósági teszteket, saját sókamrás berendezésen végzik.

towerlight-2

 

A Towerlight berendezés is azt bizonyítja, a LASIT képes a felhasználók igényeit messzemenően figyelembe venni. A Towerlight penumatikus felső burkolata ajtóval ellátott, kisebb darabokat a megszokott Class I üzemmódban jelölhető, míg a nagyobb daraboknál, a teljes „U” keret megemelhető, hosszú, nagy darabok is jelölhetőek, Class IV.

A standard gépek számos opcióval felszerelhetőek, forgató tengely, vezérelhetően billenthető
jelölőfej, 2 fajta kamera rendszer.

ist_

A TTL kialakítás e jelölőlencsén keresztül „látja” a munkadarabot, nagyon pontos, ezért főleg az elektronikai alkalmazásokban alkalmazzák. A másik a Reflex Vision a jelölés alatt nem ér a látómezőbe, jelölés előtt és után azonban a jelölőobjektív pozíciójában helyezkedik el, így torzítás mentesen képes a munkadarab érzékelésére.

Nagyon fontos az operátor számára érthető, áttekinthető kezelői felület, minden kezelői szoftver magyarnyelvű, és igény esetén a LASIT a felhasználói igényekre speciális felületet is kialakít. Ezen a felületen csak az operátor számára fontos információk jelennek meg, illetve azon PLC funkciók, amik fontosak a beállításhoz, de a LASIT felületről elérhetőek, PLC ismeretek nélkül is használhatóak.

mac1

Hibás jelölés esetén az operátor, azonnali visszajelzést kap, beavatkozhat a folyamatba. Természetesen a bemutatott változatokon kívül még sok egyéb kialakítás is megtalálható, illetve a számos modul szinte végtelen összeépítési változatot tesz lehetővé.

 

idohmen

 

A következő alkalommal a speciális kialakításokat mutatjuk be, addig is tekintsék meg a LASIT Spa. honlapját: www.lasitlaser.com