Tűzveszélyes folyadékok tárolása

 

 

 

 

 

 

 

Tűzveszélyes folyadékok tárolása a gyártóterületen – Stadler Fahrzeuge AG

 

A Stadler Fahrzeuge AG immáron több, mint 6 évtizede ismert a személyszállításban használt kötöttpályás járművek gyártójaként. A Zürich-ben alapított Stadler vállalat mára szerteágazó telephely-hálózattal rendelkezik az európai térségben és az USA-ban. Az Altenrhein településen (St. Gallen kanton) található üzemet az emeletes motorvonatok kompetencia-központjaként tartják számon. Ezen kívül itt többek között villamoskocsik is készülnek a svájci piac részére. A gyártás során rendszeresen használnak gyúlékony folyadékokat, amelyeknek mindig gyorsan rendelkezésre kell állniuk.

 

MAGAS TŰZVÉDELMI KÖVETELMÉNYEK ÉPÜLETEN BELÜL

A Stadlernek ezeket az anyagokat a nyitott és tágas szerelőcsarnok közelében kellett elhelyeznie, méghozzá különböző, jellemzően 5 és 60 liter közötti, de akár 450 liter űrtartalmú tárolóedényekben. A gondot az jelentette, hogy nem volt erre a célra kijelölt tűzszakasz ezen anyagok raktározására, ahogyan megfelelő szellőzés és zónabesorolás (robbanásveszély) sem. Továbbá nem állt rendelkezésre megfelelő terület a hajtógázas flakonok gyűjtésére sem, amelyeket a gyúlékony anyagoktól elkülönítve kell tárolni. A Stadler illetékes munkatársai elkezdték keresni a megfelelő partnert, amely segítségével lehetséges a projekt realizálása. A végső megoldást a Wettingen-i székhelyű DENIOS cég biztonságtechnikai szakértői szolgáltatták.

 

 

BIZTONSÁGI MEGOLDÁSOK A PIACVEZETŐTŐL

Egy BMC típusú DENIOS tűzvédelmi konténert terveztünk, amely mindösszesen 10 m²-en megfelel a Stadler AG minden követelményének. A bejárható raktár EI 90 szabvány szerinti körkörös tűzvédelmet biztosít. A konténer belső terét a gyártás során ex-zóna 1 besorolásúként alakítottuk ki, hogy az megfeleljen a nemzetközi robbanásvédelmi előírásoknak. Az integrált  polcrendszerek révén lehetséges a rendelkezésre álló tér ideális kihasználása és azok elegendő helyet biztosítanak a kiskannák elhelyezésére. A világítás, technikai kényszerszellőzés és a tűzjelző tovább növelik a felhasználói kényelmet, valamint garantálják a biztonságot a tűzveszélyes folyadékok nyílt tárolása során. A rendszer részét képezi az acél kármentő, amely akár 1.350 liter kiömlő folyadékot is képes magában tartani. A felhasznált acél ellenáll a vegyi és mechanikai behatásoknak. A tűzjelző gondoskodik az ajtók automatikus zárásáról vész esetén. A hajtógázas palackokat a konténeren belül egy különálló tűzvédelmi szerkényben helyeztük el.

 

 

MEGOLDÁS HOZZÁADOTT ÉRTÉKKEL

A DENIOS segítségével megvalósított tárolási megoldás az összes hatósági előírásnak és műszaki standardnak megfelelt. A DENIOS minden termékét házon belül gyártja és garantálja a szakszerű helyszíni készre szerelést a megrendelő telephelyén. Így ügyfeleinknek teljes körű szolgáltatást kínálunk, a tervezéstől kezdve a gyártáson át egészen a karbantartásig, amelyet ebben a formában egyetlen más gyártó sem kínál a piacon. A Stadler AG speciális esetében megoldásunk egy további hozzáadott értékkel is bír az ügyfél számára: a rendszer mobil, így az üzemen belül másik helyen, vagy akár épületen kívül is felállítható, amennyiben ott adottak a szükséges biztonsági feltételek.

 

 

www.denios.hu