Gyártási portfólió kibővítése automatikus szemcseszóró és festő berendezés használatával különböző acélszerkezetekhez

 

 

 

 

 

 

Gyártási portfólió kibővítése automatikus szemcseszóró és festő berendezés használatával különböző acélszerkezetekhez

 

Flexibilis szemcseszórási megoldások különböző hegesztett acélszerkezetekhez

 

A tökéletes szemcseszórás előfeltétele annak, hogy a felületi bevonatok kellően megtapadjanak, majd ellenálljanak a különböző környezeti hatásoknak. Ezen okokból a holland Delwi Groenink gépgyártó vállalat hegesztett acélszerkezetek felületkezeléséhez új, folyamatos üzemű Rösler függesztő pályás szemcseszóró berendezéssel növelte gyártási képességeit.

 

A hollandiai Enschedenben található Delwi Groenink vállalat ügyfelei elsősorban a szállítmányozás és logisztikai iparágakban tevékenykednek. A vállalat egyik üzletága a saját tervezésű és gyártású konténermozgató rendszerek és betétek értékesítése. Ezidáig a termékek szemcseszórását és festését külső beszállító partner végezte kézi munkával, amely magas költségekkel és szállítási idővel járt. A gyorsabbá és rugalmasabbá válás érdekében a vállalat úgy döntött, hogy visszaveszi a bérmunkában végzett tevékenységeket a kezelő személyzetükkel együtt. A korábban kézzel végzett szemcseszórás művelet modernizálása céljából a Delwi Groenink beszerzett egy szemcseszóró berendezést, amelyet a festő üzem mellett felépített új üzemcsarnokukban helyeztek el.

 

MEGGYŐZŐ PRÓBA SZEMCSESZÓRÁSOK ÉS GÉP KONCEPCIÓ

A döntést a folyamatos üzemű konvejorpályás RHBD 27/32-K berendezés mellett a cég termékeinek sikeres próba szemcseszórásai mellett, a környékbeli üzemekben működő, meggyőző referencia berendezések megtekintése valamint külön a Benelux államokat lefedő szervizszolgáltatás eredményezte. A berendezés folyamatosan szórja a függesztékeire akasztott több kisebb vagy egy nagy munkadarabot, melynek mérete akár 2,600 x 3,100 x 11,000 mm (mag. X szél. x hossz.). A teljes szórókamra anyaga kopásálló mangánacélból készült. Ezen felül az erős szemcseszórásnak kitett területeken további kopásálló, cserélhető mangáncél páncélzat védi a berendezést. A szóróanyag felgyorsítását 16 db egyenként 11 kW teljesítményű Gamma 400 G típusú turbina végzi, melyek függőlegesen a berendezés jobb és bal oldalán, egymástól kissé eltolva helyezkednek el. A turbinák mintegy 2,240 kg szóróanyag juttatnak a munkadarabok felületére biztosítva ezzel a tökéletes felületi lefedettséget. A turbinalapátok speciális „Y” alakú kialakítása rendkívül gördülékeny szóróanyag áthaladást biztosít. Az „Y” formájú lapátok 15-20 %-kal nagyobb sebességre gyorsítják fel a szóróanyagot az egyenes lapátokhoz képest azonos teljesítményű turbinákban összehasonlítva. A hatékonyabb szórás jobb szórásképet is eredményez. Az „Y” alakú lapátoknak az egyenes lapátokkal ellentétben mindkét oldaluk használható, ezáltal kétszeres élettartam érhető el velük. A kimagasló technikai paraméterek, illetve a mindössze 7perc alatt elvégezhető lapátcsere mind hozzájárultak a beruházás megvalósulásához.

 

A folyamatos üzemű függesztőpályás szemcseszóró berendezés bemeneti, szemcseszóró és kimeneti kamrával, valamint 16 db turbinával van felszerelve, melyek 2 sorban, egymástól eltolva helyezkednek el. Ezek együttesen biztosítják a tökéletes minőséget a teljes felületen.

 

SZEMCSESZÓRÁSI FOLYAMAT A FELHASZNÁLÓ IGÉNYEIHEZ IGAZÍTVA

Miután a szemcseszórni kívánt acélszerkezetet megfelelően elhelyezték a berendezésen, a gép felismeri, hogy a munkadarab készen áll a továbbhaladáshoz és az előkarmába szállítja. Amint a belépő kamra előtt elhelyezett szenzor érzékeli, hogy nem tartózkodik ember azon a területen, a kétszárnyú ajtó automatikusan bezárul. A munkadarab specifi kus programnak megfelelően a kiválasztott turbinák vagy mindegyik turbina beindul és megtörténik a szemcseszórás. A szemcseszórás erőssége a turbina meghajtómotorjainak frekvenciaváltójával állítható. A szemcseszórási folyamat végeztével a munkadarab a kilépő kamrába kerül, a szóróanyag adagolás a kagylószelepek elzál befejeződik, és a turbinák kikapcsolnak engedélyezve a gépkezelőnek a por és a szóróanyag manuális eltávolítását a munkadarab felületéről. Ezután a gépkezelő elhagyja a kilépő kamrát és nyugtázza a folyamatot. A kilépő kamrán lévő kétszárnyú ajtó kinyílik és a függeszték elhagyja a kamrát. A szóróanyag folyamatos körfogását és tisztítását szóróanyag visszaszállító csigák, serleges elevátor valamint szélfajtázó végzi, amelyeken összesen közel 2,5 tonna szóróanyagot kezelnek percenként. Piacvezetőként a Rösler Obefl ächentechnik GmbH teljes körű megoldásokat kínál a koptatástechnika, szemcseszórás, festés és az ezekhez kapcsolódó segédanyagok területén. Emellett a Rösler portfoliójában széleskörű felületkezelési technológiák találhatóak meg (mint például sorjátlanítás, revétlenítés, rozsda eltávolítás, polírozás, stb.) a fémből és más anyagokból készült munkadarabok megmunkálásához. A németországi székhelyű cég Untermerzbach/Memmelsdorf és Bad Staff elstein városokban található gyárai mellett 16 országban rendelkezik leányvállalatokkal. A bécsi leányvállalatnál dolgozó magyar kollégák látják el a magyar piac értékesítési és szerviz tevékenységeit.

 

 

www.rosler.com