Termelékenység növelése a megfelelő beállításokkal. A pneumatikus hengerek csillapításának lehetőségeinek értékelése

Termelékenység, energiahatékonyság, és hosszú élettartam: a pneumatikus automatizálási megoldások esetében ez a három követelmény a legfontosabb a végfelhasználók számára. A legtöbb esetben pedig csupán a megfelelő beállítások is elegendőek, hogy egy termék pontosan megfeleljen ezeknek a követelményeknek. Egy idáig ritkán alkalmazott megoldásról van szó: az optimálisan beállított pneumatikus csillapítás révén a gépgyártók és rendszerintegrátorok akár 40%-kal csökkenthetik a ciklusidőket, egyúttal növelve a termelékenységet. Sőt, az előre beállított csillapítással rendelkező hengerekhez képest gyakran akár több, mint 50%-kal csökkentik a levegő-felhasználást.

Hasznos az előre beállítás?

Az előre beállítás nem könnyű kérdés. Korábban az autóiparban az ülések magassága nem volt állítható. A gyártók átlagértékek alapján állították be az üléseket. Ennek az lett az eredménye, hogy a különösen magas vagy alacsony vezetők úgy választották meg járműveiket, hogy beütötték-e a fejüket a tetőbe vagy sem, illetve kényelmesen elérték-e a pedálokat. Magas járművezetőknek esetenként magasabb kategóriájú gépkocsikat kellett vásárolniuk – és egyúttal mélyebben a zsebükbe nyúlniuk -, mint ahogy egyébként igényük lett volna erre. Természetesen az állítható magasságú ülés ma már minden autóban alapfelszereltség, mert egyik gyártó sem szeretné elidegeníteni ügyfeleit egy olyan alkatrész miatt, amely mindössze néhány euróba kerül.

Az automatizálás területén jelenleg éppen ellentétes tendencia figyelhető meg. A műszaki munkálatok egyszerűsítése érdekében egyre több és több automatizálási gyártó kínál előre beállított modulokat. Ez talán egyszerűsíti az üzembehelyezést, de könnyen a termelékenység és az energiahatékonyság rovására mehet. Egy példa: előre beállított csillapítású pneumatikus hengerek.

A csillapítás elengedhetetlen

A csillapítás megakadályozza, hogy a dugattyú szabályozatlan sebességértékek mellett megüsse a henger fedelét vagy alját. A csillapítással nem rendelkező hengerek megterhelik a mozgatott munkadarabot, lerövidítik a modul élettartamát és a gép teljes egészében rezgéseket keltenek. Ezen kívül növelik a zajártalmat is. A csillapítás szabályozott módon csökkenti a henger dugattyúsebességét, mielőtt az elérné véghelyzetét. A pneumatika-gyártók általában három technikát alkalmaznak a csillapítás megvalósításához: egyszerű mechanikai ütéselnyelés, külső ütéselnyelés, vagy pneumatikus csillapítás. A mechanikai csillapítás csak korlátozott mértékben képes csökkenteni az ütközés energiáját, a külső ütéselnyelők pedig a drágább, helyigényes megoldásokat jelentik.

 Pneumatikus csillapítás

A legtöbb felhasználási cél esetében a pneumatikus csillapítás a legkifinomultabb és leghatékonyabb megoldás, mind az előre beállított, mind az állítható változatokban. Az előre beállított csillapítás egy átlagértéket használ, akárcsak a fent említett rögzített magasságú autóülések. A gázmozgás rögzített és nem módosítható. Az előre beállított csillapítás a potenciális csillapítási kapacitásnak mindössze töredékét képes nyújtani, valamint dinamika és pontosság terén kompromisszumokra kényszerít.

Ezzel szemben, az állítható csillapítás optimálisan kihasználja a pneumatikus henger teljesítményét. A beállítás egy szabályozó csavarral történik, amely a kipufogó csatorna keresztmetszetét szabályozza. (1.)

A véghelyzet 75%-kal gyorsabban érhető el és a henger három mérettel kisebb lehet

 Állítható csillapítás mellett – például a jelenlegi generációs, Aventics, szabvány pneumatikus hengerek esetében – mindössze néhány csavarhúzás elegendő, hogy a munkadarab súlyának és a mozgatás dinamikájának megfelelően, ideálisan beállítsuk a csillapítást. Az összehasonlító mérések eredményei figyelemre méltóak: az optimálisan beállított csillapítás akár 75%-kal csökkentheti a fékezési időt, szemben az előre beállított rendszerekkel. Az eredmény: jelentősen lerövidült ciklusidő és a termelékenység növekedése. További vizsgálatok azt mutatják, hogy a pneumatikus párnázás tökéletes megoldást jelent napjainkban, mikor az energiahatékonyság egyre fontosabbá válik. A pneumatikus henger méretezésénél a legfontosabb szempont a pneumatikus csillapítás kapacitása. Az állítható csillapítás lehetővé teszi a pneumatika felhasználója számára, hogy akár három mérettel kisebb hengert alkalmazzon, mint az előre beállított csillapítás esetében, ezáltal jelentősen csökkenti a készülék levegőfogyasztását.

 A konkrét eredmények: 7 kilogramm tömegű munkadarab, 32 mm dugattyú átmérő, 250 mm-es lökethossz, és 1 m/s sebesség mellett, az előre beállított pneumatikus csillapítás körülbelül 80 ms fékidőt igényel, ezzel szemben a megfelelően beállított csillapításnak mindössze 20 ms-re van szüksége. Ez a 75%-os csökkenés minimalizálja a ciklusidőt. A gyakorlatban a ciklusidő javulása és a termelékenység akár 40%-os növekedése várható. (2a és 2b Ábrák)

Egy másik fontos megállapítás: Állítható csillapítás használatával lényegesen kisebb méretű hengerek is képesek elérni ugyanazt az energiahatékonyságot, mint egy előre beállított csillapítású henger. Például egy állítható csillapítással rendelkező, 16 mm-es átmérőjű henger helyettesíthet egy előre beállított csillapítású, 32 mm-es átmérőjű hengert. (3a és 3b Ábrák)

A levegőfogyasztás kevesebb, mint a felére csökken

A kisebb henger használata már önmagában 53%-os levegőfogyasztás-csökkenést jelent. Ezen felül a felhasználók kisebb szelepeket is alkalmazhatnak. A kisebb méretű szelepek és csőrendszer a felhasználástól függően még nagyobb megtakarítást eredményezhet. A levegőfogyasztás így a lehető legkisebb lesz.

 Nagyobb terhelések esetében a vizsgálatok további energetikai javulásokra világítottak rá. Az ökölszabály a következő: minél nagyobb teljesítményű készülékről van szó, annál nagyobb a potenciális megtakarítás. Mindenki nyer: a felhasználók energiaköltségeket takarítanak meg, a gépgyártók pedig hengerek, szelepek, karbantartó egységek, és egyéb alkatrészek beszerzési költségeit csökkenthetik energia-, és környezettudatosság mellett.

Az optimalizált pneumatikus csillapítás filozófiája

Az Aventics sok éven át dolgozott, hogy optimalizálja pneumatikus csillapítású hengerei koncepcióját, így a lehető legnagyobb mértékben csillapítva a mozgási energiát, amely rövid ciklusidőket és fogyasztás-optimalizált, minimális költségű alkalmazásokat, valamint a lehető legkevesebb rezgés- és zajkeltést teszi lehetővé. A vállalat a szabvány hengerek használatán túl is alkalmazta ezt a megközelítést. A pneumatika-gyártók közül elsőként az Aventics pneumatikus csillapítású mini siklóhengereket vezet be a piacra. Ennek az alkalmazási területnek az előnye, hogy nincs szükség az ütéselnyelők költséges cseréjére.

Csökkentett levegőfogyasztás és energiaköltségek, minimális beruházási költségek, és kisebb beépítési hely – mindez egyetlen csavarhúzással.

Ábrák

kep6

 

 

 • 1. Ábra: Mindössze egy csavarhúzóra van szükség a csillapítás megfelelő beállításához. A hengerek beállítására visszahúzott, illetve kitolt állapotban kerüljön sor.
 • 1234122222. Ábra: 2a és 2b Ábrák (egymás mellett):
  Idő-út diagramok: a népszerű előre beállított csillapítású ISO 15552 henger (2a) és egy megfelelően beállított csillapítású Aventics PRA sorozatú szabvány henger (2b) közvetlen összehasonlítása alapján a 2a ábrán a henger visszahúzása során fellépő rezgések következtében jelentős ciklusidő veszteségek figyelhetők meg.
 • A vizsgálat körülményei: nyomás: 6,3 bar; szobahőmérséklet: 20°C; horizontális szerkezet; hengerátmérő: 32 mm, hengerlöket: 250 mm; munkadarab súlya: 7 kg; sebesség: 1 m/s; lineáris golyós sínnel ellátott hengerek; mérőberendezés: oszcilloszkóp, lézeres távolságmérő rendszer, sebességmérő egység.
 • kep3
 • 3a Ábra: különböző csillapítási tulajdonságokkal rendelkező szabvány hengerek teljesítményének összehasonlítása. A (3 mm     átmérőjű) PRA sorozatú szabvány hengerek teljesítménytartománya jelentősen nagyobb, mint a hasonló                   teljesítményű, előre beállított csillapítással rendelkező szabvány henger esetében.
 • 3b Ábra: A 32 mm átmérőjű, előre beállított csillapítású szabvány hengerrel (3b Ábra) összehasonlítva, egyértelmű, hogy a 16 mm átmérőjű Aventics MNI sorozatú mini hengerek teljesítménye, állítható csillapítás használatával gyakorlatilag megegyezik.
 • kep1
 • Ábra: Az állítható csillapítás koncepciója számos Aventics hengerben alkalmazásra került.

     

 • Az AVENTICS-ről
 • A korábbi Bosch Rexroth Pneumatika leányvállalat 2014 eleje óta AVENTICS néven, független pneumatikai gyártóként tevékenykedik a piacon. Székhelye a németországi Laatzen (Hannover), termékeik azonban öt különböző ország, hat városában készülnek. A nemzetközi cégcsoport legnagyobb európai gyára Magyarországon, Egerben található, de a már említett Laatzen (Németország) mellett, Gronau/Leine (Németország), Bonneville (Franciaország), Lexington (USA) és Changzhou (Kína) városokban is működnek gyártóközpontjaik.
 • Az AVENTICS nemcsak nevében újult meg, hanem a termékkínálat is folyamatosan frissül; technológiai iránymutatóként szolgál az érintett ipari ágazatokban és a világ vezető pneumatikai beszállítói közé tartozik. A cég kiemelt figyelmet fordít fejlesztései és a gyártás során az elektronikának a pneumatikai alkatrészekbe történő integrációjára. Mindemellett a vállalat a hajtás- és vezérléstechnikai megoldások speciális szolgáltatója a haszongépjárművek, valamint a gyártási folyamatokon belül a láncmeghajtások terén. A hajózási és a fejlett hajóautomatizálási rendszerekben használt pneumatikai alkalmazásaival az AVENTICS a világ minden tengerén és óceánján otthon van.
 • A vállalat gyártmányai igen széles körben alkalmazhatóak, ami abból ered, hogy a konkurensektől eltérő módon a katalógustermékek mellett ún. „konfigurált” berendezéseket és egyedi termékmegoldásokat is ajánl Vevői számára. A tömeggyártókkal szemben az AVENTICS az alacsony darabszámú megrendeléseket is teljesíti. Egy-egy termék esetében a rendelések 90 %-a 100 darabnál is kevesebb. A gyártósorok rugalmassága miatt akár az 1-5 darabból álló Vevői igényeket is rövid szállítási határidővel tudják vállalni. Összességében a cég évente közel huszonötezer, eltérő specifikációjú terméket értékesít.

Forrás: www.aventics.hu