Orvosság a gyógyszeripari problémákra

A gyógyszeriparnak a legmagasabb minőségi szabványoknak és előírásoknak kell megfelelnie, a helyzetet csak nehezíti ezek folyamatos változása, szigorodása, amelyekhez rövid időn belül alkalmazkodni kell. Ezek a gyorsan változó igények teszik különösen alkalmassá az együttműködő robotokat az iparágon belüli feladatok elvégzésére, hiszen ezek rugalmasak, könnyen kezelhetőek és egyszerűen átprogramozhatóak a Universal Robots szakértői szerint.

A mondás úgy tartja, hogy az idő a legjobb orvosság, márpedig robotokat alkalmazva minden vállalatnak kevesebb időre lesz szüksége, a gyógyszeripari vállalatok számára pedig ez kulcsfontosságú tényező. A robotok alkalmazása nem csak a termelést gyorsíthatja fel, hanem az átállási folyamatokat is, amelyek időgazdálkodási szempontból szintén nagyon fontosak.

A következőkben két olyan projektet mutatunk be, ahol az intézmények életében fontos szerep hárul a robotokra, alkalmazásuk nélkül a feladatok elvégzése lehetetlen lenne.

A dániai Gentofte Egyetemi Kórházban a vérminták válogatásának és elemzésének gazdaságos automatizálása volt a cél. Kihívást jelentett a projektben a szűk laboratóriumi tér és az azonnali beavatkozás lehetővé tétele is, továbbá a megváltozott szabványokra is reagálnia kellett az intézménynek, miszerint 20%-al több vérmintát szükséges analizálniuk egységnyi idő alatt. A személyzet bővítésére nem volt lehetőség, így az egyetlen járható útnak az együttműködő robotok telepítése bizonyult. A döntésben szintén fontos szerepet játszottak a kollaboratív robotokba beépített biztonsági funkciók, hiszen a szűk hely miatt csak olyan robot alkalmazása jöhetett szóba, amely működtetéséhez nem szükséges védőkerítés. A kockázatelemzés és a hely felmérése után a robotok – üzembe helyezésüket követően – képesek voltak teljesen önálló módon ellátni feladataikat biztonsági kerítés nélkül is. „Szükségünk volt egy olyan biztonságos robotra, amely gyorsan és precízen képes rendezni a mintákat, illetve a megfelelő modulba elemzésre behelyezni őket. A Universal Robots által kínált technológia teljes mértékben megfelelt minden kritériumnak” – mondta Steen Stender, a kórház főorvosa.

A laboratóriumban két robot működik, az egyik feladata a minták azonosítása, a másik a centrifugák és az elemző gépek feltöltéséért felel. Az azonosítás első állomása egy vonalkód olvasó, itt kapcsolódik össze a minta a beteg adataival, a második pedig a szortírozás. Az elemzéseket különböző kupakszínek jelölik, ez alapján különíti el a robot a vérmintákat. Ezután kapcsolódik be a másik robot is a folyamatba, az elkülönített mintákat a kért analizálásnak megfelelően elhelyezi a szükséges elemző berendezésben. Napi szinten 3 000 mintát analizálnak a kórház laborjában, az automatizálás rengeteg időt takarít meg a folyamat során, illetve az alkalmazottakat is felszabadítja egy rendkívül monoton, de nagy odafigyelést igénylő feladattól. Stender és munkatársai is nagyon elégedettek a megoldással: „Munkatársaink lelkesednek a robotokért, emellett pedig örömmel tölt el bennünket az is, hogy a betegeknek nem kell külön az eredményeik miatt várakozni a kórházban, hiszen egy óra alatt lezajlik a minták elemzése.”

A másik innovatív megoldás megvalósítására Krakkóban került sor, az AGH Egyetem Tudományos és Technológia Karán. Itt őssejtek beültetéséhez és citosztatikumok keveréséhez használják az UR5-ös robotokat. Ez a folyamat rendkívül mérgező az emberi szervezet számára, így egy igen komoly veszélyforrástól tartják távol a kutatókat. További előnyt jelent egy ilyen feladatnál, hogy a robotok klinikailag higiénikusak, könnyen tisztíthatóak, így nem kell tartani a minták szennyeződésétől sem.

A robotok hasonló felhasználási módja még nem terjedt el széles körben, de ahogy a két példa is mutatja, tökéletesen alkalmasak a feladatra, és a gyógyászatban is az emberek segítségére lehetnek, mindössze meg kell találni az előnyeikhez legjobban illeszkedő feladatköröket.

www.universal-robots.com