Nagy munkadarabok komplett maró és esztergáló megmunkálása

 

 

 

CompactMASTER esztergáló-maró főorsóval, Y-tengelyes revolverfejjel, 102 mm átmérőjű rúdáteresztéssel: az új NTX 3000 második generációs szerszámgép a DMG MORI-tól kombinálja a termelékenységet a kis helyigénnyel, mindössze 16.5 m² alapterületen.

 

TELJESKÖRŰ ALKATRÉSZ GYÁRTÁS
• Kategóriájában a legkisebb helyigény: 16.5 m²
• Főorsó 3,000 fordulat/perc fordulatszámmal és max. 1,194 Nm nyomatékkal
• Nagy rúdáteresztés: 102 mm
• Nagy munkatér a compactMASTER eszterga-maró főorsónak köszönhetően, melynek hossza 350 mm és 122 Nm leadására képes
• Többfunkciós: komplex munkadarabok készre munkálása a direkt hajtásos B-tengellyel
• Nagy rugalmasság annak köszönhetően, hogy az X-tengely -125 mm-re tud mozogni a főorsó középpontjához képest
• CELOS FANUC vagy CELOS SIEMENS vezérléssel

A második generációs NTX 2500 szeptemberi bemutatása után a széria új modelljét, a második generációs NTX 3000-et mutatták be a januári pfronten-i kiállításon. Az új világpremier, az NTX 3000-es 102 mm-es átmérőjű rúdanyagokat képes kezelni, komplex megmunkálások során, akár 1,194 Nm nyomaték leadása mellett. Az új modell fejlesztése során az előbbi modell, a több mint 1,000 db. NTX 2000-es üzemeltetéséből nyert tapasztalatokat is figyelembe vették. Az új szerszámgép folyamatstabilitását tovább növelték, a nagy munkatér biztosítása mellett (675 mm-es X mozgástartomány és +/- 150 mm-es Y mozgástartomány), a gép alapterülete mindössze 16.3 m². A szerszámgép egyik legfontosabb szerkezeti egysége a B-tengellyel mozgatott compactMASTER motororsó, mely 122 Nm nyomaték leadására képes. A 1,194 Nm nyomaték leadására képes, ellenorsóval opcionálisan kombinálható főorsó biztosítja a második generációs NTX 3000 teljesítményét, amely a legszigorúbb ipari követelményeket is kielégíti, legyen szó
repülőgépipari, autóipari vagy orvostechnikai megrendelésekről.

A második generációs NTX 3000-es kombinálja a magas folyamat stabilitást és rugalmasságot, mindössze 16.5 m²-os helyigénnyel.

 

Napjainkban a modern megmunkálások fókuszában az esztergáló-maró központok állnak. Ez határozta meg a DMG MORI legújabb szerszámgépének, a második generációs NTX 3000-es fejlesztését. A szerszámgép merevségét az öntöttvas gépváz és a hengergörgős lineáris vezetékek biztosítják. A főorsó és a golyósorsók önálló hűtőegységgel vannak ellátva. Ez biztosítja a hőtágulás okozta hibák minimalizálását öttengelyes megmunkálások során. 

A következő fontos szerkezeti egysége a gépnek a B-tengellyel forgatott 350 mm hosszú compactMASTER maróorsó, melynek helytakarékos kialakítása biztosítja a gép nagy munkaterét. Akárcsak az esztergáló-maró orsónak, a BMT szerszámos revolverfej is +/-40 mm-es Y-tengely lökettel rendelkezik. A szerszámgép a DMG MORI által épített toolSTAR szerszámtárral van felszerelve 38 férőhelyes kivitelben, ez opcionálisan akár 114 férőhelyessé bővíthető.

 

A direkt hajtásos B-tengely alkalmazásával komplett, szimultán 5-tengelyes megmunkálások elvégzése is lehetséges.

 

A második generációs NTX 3000-es két módon követi napjaink automatizálási trendjeit. Míg a munkatérbe integrált szerszámbemérő és törésfelügyeleti rendszer a megmunkálás hatékonyságát biztosítja, addig az opcionálisan kiépíthető automatizált rendszerek a munkadarabok és szerszámok mozgatását biztosítják a felügyelet nélküli gyártás során.

Vezérlői oldalról a második generációs NTX 3000-es a „digitalizáció útját” követi, a DMG MORI digitalizációs fejlesztései alapján. Ez az esztergáló-maró megmunkáló központ a legújabb CELOS APP-alapú vezérlővel és 21”-os érintőképernyős kijelzővel van ellátva. Egyrészt a CELOS biztosítja a munkafolyamatok rendszerezését, nyomon követését és a rendelési állományok számontartását. Másrészt CELOS APP különböző alkalmazásai, mint a „CONDITION ANALYZER” és a „PERFORMANCE MONITOR” biztosítja a részletes betekintést a megmunkálási folyamatokba, illetve a szerszámgép állapotába megmunkálás során, mely a folyamatos gyártásfejlesztés alapjait képzik. Továbbá, a CELOS rendelkezik minden szükséges IoT interfésszel, mely biztosítja a vállalatirányítás hatékonyságát.   

A DMG MORI Technológia Ciklusai az új, második generációs NTX 3000-es szerszámgéphez is elérhetők. Az „Easy Tool Monitoring” biztosítja a főorsó terhelésének és az előtoló mozgások felügyeletét. A tárolt technológiai ciklusok lehetővé teszik a gépkezelők számára a legnehezebb programozási feladatok gyors és egyszerű elvégzését, illetve könnyű munkadarabra állást és szerszámbemérést, készülékezéssel együtt. Korábban ezen műveletek elvégzéséhez, számos technológia esetében egyedi programokra, készülékekre volt szükség.

Shigetsugu Sakai, a DMG MORI esztergákért felelős vezetője az iga-i gyártóüzemben így összegzett: „a második generációs NTX 3000-rel tovább növeltük a lehetséges megmunkálások határait, legyen szó nagyobb szálátmérőkről vagy nagyobb nyomatékokról. Ezzel a szerszámgép-konstrukcióval egy újabb piaci követelményt elégítettünk ki.”

 

 

Második generációs NTX 3000-es szerszámgéppel gyártott alkatrészek: hengerfej az autóipar számára, térdízület az orvostechnikai ipar számára.

 

DMG MORI

 

DMG MORI