Az időtakarékos szerelés előnyei A Rittal új VX25 sorolható szekrénye

 

 

 

 

 

Az idő pénz – ez különösen érvényes a vezérlő- és kapcsolóberendezés-gyártásban, amelyet még részben a kézzel végzett munkafázisok jellemeznek. A VX25 új sorolható állószekrény-rendszerrel a Rittal kézzelfogható előnyöket kínál a szerelésben az új és javított funkciókkal. Ide tartozik például az optimalizált hozzáférés, a nagyobb beépítési mélység, a szerszám nélküli szerelés, az okos sorolótömítések és a teljesen új lábazat.

A VX25 szekrényrendszer legtöbb javított funkciója az új szekrényprofilon alapul. Többek között a kapcsolószekrény mind a négy oldaláról hozzáférhetővé vált. Így a két rendelkezésre álló szerelősík közül a külső most kívülről is közvetlenül, további alkatrészek nélkül szerelhető, és a hagyományos szereléshez képest mintegy 30 perccel kevesebbre van szükség ehhez. A szerelőlapok szintén új lehetősége, hogy hátulról is beépíthetők. Ez különösen a nehéz, már felszerelt szerelőlapok beépítésénél jelent hatalmas előnyt. A 20 milliméterrel nagyobb beépítési mélység szintén nagyobb mozgásteret ígér a kapcsolószekrényen belül a különösen mély beépített elemek számára.

Szerelőlapok egyszerű beépítése

Az új csúsztatóelemek további kényelmet nyújtanak a szerelés során. A nagyon nehéz szerelőlapok beszerelése eddig gyakran okozott nehézséget. A darus emelés, majd ezt követően a beépítés a kapcsolószekrénybe gyakran nagyon bonyodalmas volt. A VX25 esetében csúsztatóelemek gondoskodnak arról, hogy a szerelőlap a daruval történt lehelyezést követően problémamentesen a helyes pozícióba kerüljön, és ott lecsavarozható legyen.

 

A VX25 szekrényrendszer legtöbb javított funkciója az új szekrényprofilon alapul. Többek között a kapcsolószekrény mind a négy oldaláról hozzáférhetővé vált.

 

Kiegészítő szerelősík

A belső kiépítés szerelésekor az új vázprofil további előnyökkel szolgál. Mivel minden oldalról hozzáférhető, egy kiegészítő szerelősík jön létre. A válasz- és légzáró falak, valamint érintésvédelmi takarólemezek leszerelt oldal- vagy hátfal esetén közvetlenül kívülről felszerelhetők a vázprofilra. Ilyen módon a kapcsolószekrényben több hely marad, amely az elektrotechnikai komponensek beépítésére használható.

 

A vezérlőberendezés-gyártók teljesen elhagyhatják az ajtó mechanikus megmunkálását a 180°-os zsanér felszerelése esetén. Az új 180°-os zsanér gyorsan és egyszerűen, fúrás nélkül felszerelhető a szekrényre.

 

Szerszám nélküli beszerelés

Az új rápattintható fogantyúrendszer révén a fogantyúcsere kétszer olyan gyorsan elintézhető, mint korábban. Míg korábban pl. a komfortfogantyúkat előbb ki kellett csavarozni, majd később újra visszacsavarozni, addig most csak rá kell helyezni, egy mozdulattal zárni és kész. Szerszámra nincs szükség, ezzel a szereléshez szükséges idő mintegy 50 százaléka megtakarítható.

A vezérlő- és kapcsolóberendezés-gyártók teljesen elhagyhatják az ajtó mechanikus megmunkálását a 180°-os zsanér felszerelése esetén. Az új 180°-os zsanér gyorsan és egyszerűen, fúrás nélkül felszerelhető a szekrényre. Az új VX25 esetében az ajtó felszerelése gyerekjáték. Az ajtók éppen olyan egyszerűen ki- és beakaszthatók, mint a lakásajtók, de zárt állapotban automatikusan biztosítva vannak.

 

Az új lábazat egyetlen megoldásban egyesíti a TS lábazat és a Flex Block lábazati rendszer összes funkcióját – és most már sokkal többre is képes. A lábazatba a szokásos szekrénytartozékok is kompatibilis módon beépíthetők.

 

Lábazat kiépítése kényelmesen

A lábazatot is teljesen újragondolták. Az új lábazat egyetlen megoldásban egyesíti a TS lábazat és a Flex Block lábazati rendszer összes funkcióját – és most már sokkal többre is képes. A lábazatba a szokásos szekrénytartozékok is kompatibilis módon beépíthetők. A sorolófülek és kábeltartó sínek mellett az ott vezetett kábelek a rendszersín fölött egyszerűen és hatékonyan tárolhatók és rögzíthetők. Ezzel idő és költség is megtakarítható, illetve nagyobb biztonságot is jelent. Figyelem: a jelenlegi TS és Flex-Block lábazatokat 2018. októberében kivezeti a Rittal, onnantól már csak az új VX lábazat lesz elérhető!

 

A teljesen automatizált sorozathegesztő berendezésben 31 hegesztő és kezelőrobot biztosítja az automatikus szállítási és hegesztési folyamatokat.

 

A 2020-ra tervezett végső kiépítésre a gyártás három, egyenként 70 méter hosszú profilozó berendezéssel fog történni.

 

Termelés világszerte az Ipar 4.0 szabványnak megfelelően

A Rittal rittershauseni üzemében jelenleg a legmodernebb szekrénygyártó kapacitás kiépítésének véglegesítése zajlik az Ipar 4.0 alapelvei szerint. A működő üzemben a Rittal új, csúcstechnológiás gyártósorokat telepített az új VX25 állószekrényhez, 120 millió eurós beruházási költséggel. A teljesen digitalizált eljárásokkal és automatizált profilozó, hegesztő és síkalkatrész-gyártó berendezésekkel a vállalat a termelést az Ipar 4.0 szem előtt tartásával alakítja ki, ami így modellként fog szolgálni a Rittal gyártóüzemeiben világszerte. 

A rittershauseni üzemben az első sorozatgyártott kapcsolószekrénnyel és azonnali, raktárról történő szállításával a Rittal 1961-ben történelmet írt, és az ágazat számára standardot állított fel. Ma ugyanitt található a minőségi kapcsolószekrények gyártására szolgáló, jelenleg leghatékonyabb gyártósor. A jövő érdekében a vállalat még egy nagy lépéssel előrelép. A beruházással a jövőbe vezető utat építik: a cél az, hogy az üzemben a világ legmodernebb, Ipar 4.0 alapú szekrénygyártó bázisát építsék ki. A Rittal termelési rendszerében ez a gyár szolgál majd mintául a világszerte megtalálható többi üzeme számára.

A rittershauseni üzem már ma nagyfokú automatizáltsággal működik részfolyamataiban. Az Ipar 4.0 szerinti növekvő digitalizáltsággal további részfolyamatokat automatizáltak,növelték az adatok átjárhatóságát, és a Manufacturing Execution System révén a termelési folyamatot teljesen automatizált értékteremtési láncba fűzték.

A folyamatok javításába beletartoznak a tudásalapú rendszerek, amelyeket folyamatosan fejlesztenek az adatok hálózatba rendezésével és elemzésével. A gyártógépek folyamatos előírt-tényleges értékösszehasonlítással és statisztikai módszerekkel a trendek valós időben, idejekorán felismerhetők. Ezáltal a hibajelenségek még létrejöttük előtt megelőzhetők, a tűrések pedig beállíthatók, hogy a folyamatok magas minőségi követelményeit el lehessen érni. Emellett az adatok a megelőző karbantartáshoz is felhasználhatók, a gyártóberendezések műszaki rendelkezésre állásának növelése érdekében.

 

www.rittal.hu