monoBLOCK Kiválóság Gyár – digitális és automatizált

 

 

 

Korszakalkotó összeszerelési koncepció: a DMG MORI forradalmasítja az 5-tengelyes monoBLOCK megmunkáló központok gyártását 4.000 m2-es pfronteni DECKEL MAHO Kiválósági Gyárában. A vezető nélküli szállítórendszerrel (AGV) ellátott összeszerelő egység 30%-os termelés növekedést eredményez, ami az ügyfeleink számára is rendkívül előnyös.

 

“Az innovációs beruházások jelentik az egyetlen kiutat a válságból. Ezért a belső értékláncunkat is automatizáljuk és digitalizáljuk” – mondta el Christian Thönes, a DMG MORI AKTIENGESELLSCHAFT igazgatóságának elnöke.

 

monoBLOCK
Digitális és automatizált: A 34 AGV-vel végzett összeszerelés 30%-kal növeli az új Kiválósági Gyár termelékenységet

 

Az új monoBLOCK Kiválósági Gyár szíve az AGV rendszer. Az AGV-k önállóan, 45 mm/perc-es állandó sebességgel mozgatják a gépeket az összeszerelő állomások között, a folyamat biztonságosságát pedig a legújabb lézerszkennelési technológiát alkalmazó, optikai navigáció biztosítja. Ezentúl a teljes monoBLOCK paletta – beleértve minden palettacserélővel (DMC) és maró-esztergáló asztallal (FD) rendelkező modellt – ezzel az összeszerelési koncepcióval fog készülni,  összesen 34 ciklusban, az alapszereléstől a geometrián és gépszekrényen át egészen a végső ellenőrzésig. “Új monoBLOCK Kiválósági Gyárunk demonstrálja, a gyártás holnapját. A modern automatizálási és digitalizálási megoldások segítségével üzemeinket fokozatosan fogjuk megfeleltetni ennek a koncepciónak” – magyarázta el Michael Horn, a DMG MORI AKTIENGESELLSCHAFT igazgatótanácsának tagja. „A vezető nélküli szállítórendszer tökéletesen beépül üzemünk digitális értékláncába. A kötöttpályás rendszerekhez képest lényegesen rugalmasabb megoldás, így optimálisabb termelési infrastruktúrát eredményez.” Az AGV-k távvezérléssel is szabadon navigálhatók. A gépek rugalmas időzítése zavartalan, problémamentes mozgást biztosít az összeszerelési folyamat során.

 

Teljes modell paletta – kivételes rugalmasság

A csupán két és fél órás ciklusidővel, ezentúl minden monoBLOCK szerszámgép hét nap alatt összeszerelhető – ez 30%-os csökkenést jelent a korábbiakhoz képest. Ez, a termelékenységet tekintve jelentős ugrásnak számít, hiszen évi 600-ról 1000 db-ra növeli az éves gyártókapacitást. “A célunk az volt, hogy növeljük az üzemhelykihasználtság hatékonyságát, és a teljes monoBLOCK palettát rugalmasabban, hulladékmentesen és még jobb termelékenységgel tudjuk gyártani” – mondta el Reinhard Musch, a DECKEL MAHO Pfronten ügyvezető igazgatója.

 

monoBLOCK
Az új monoBLOCK Kiválósági Gyárban akár 1.000 különböző, ügyfélspecifikus konfigurációban gyárthatók az 5-tengelyes monoBLOCK gépek

 

Digitális összeszerelés a TULIP támogatásával

Az új monoBLOCK Kiválósági Gyár a digitalizáció terén is új mércét állít – az összeszerelési folyamat egyik kulcseleme a TULIP. Az amerikai start-up vállalat szoftverével az ügyfelek programozói tudás nélkül, egyszerűen és gyorsan hozhatják létre saját alkalmazásaikat. A kód nélküli platform segítségével a DMG MORI egy olyan megoldást fejlesztett, amely elérhetővé teszi a szükséges összeszerelési információkat és gépspecifikus munkaterveket az egyes ciklusokhoz.

Az újonnan implementált berendezések vagy speciális opciók összeszerelési folyamatait pedig részletes rajzok, képek és videó utasítások segítik. A TULIP a minőségi előírások következetes betartásában is segít: “Az összeszerelés folyamata interaktív listákon és ellenőrzési terveken, valós időben követhető, emellett a folyamatos minőségellenőrzés is biztosított” – magyarázza Reinhard Musch. Az információ a TULIP alkalmazásban valós időben hozzáférhető, a teljes értéklánc mentén: a megoldás összekapcsolható meglévő ERP rendszerrel, illetve hálózati kapcsolatot biztosít a beszállítókkal is. A megnövekedett termelékenységét a DMG MORI ügyfeleinek is továbbítja: a monoBLOCK modellek árát 10.000 euróval csökkenti, a preciziós csomagot pedig az alapfelszereltség részévé teszi. Ez összesen 30.000 eurós árkedvezményt jelent az ügyfelek számára.

A monoBLOCK Kiválósági Gyár automatizációs és digitalizációs folyamatai a lehető legmodernebb szerszámgépgyártó koncepciót alkotják. Megvalósítása logikus lépés volt a DMG MORI számára, amit Michael Horn a következőképp indokol: “A nagy kereslet is bizonyítja, hogy a monoBLOCK gépek fontos részét képezik a portfóliónak.” A monoBLOCK Kiválósági Gyárral a DMG MORI jó alapot teremtett a gyártófolyamatok további fejlesztéséhez és a teljes paletta rövid határidejű biztosításához. “Az új monoBLOCK Kiválósági Gyár koncpeciója annyielőnyt nyújt nekünk és ügyfeleinknek, hogy egyéb telepeinken is alkalmazni fogjuk.”

 

https://en.dmgmori.com/