Lítium akkumulátorokhoz: új biztonsági szekrények kétoldali tűzvédelemmel

 

A technológia fejlődése következtében a lítium-akkumulátorok használata szinte az összes felhasználási területen gyorsan elterjedt . A nagy energiasűrűség szintén jelentős veszélyt hordoz magában: különösen veszélyessé válik, ha az akkumulátorok megsérülnek, vagy a szakszerűtlen kezelés miatt műszakilag meghibásodnak.

 

Ha ellenőrizetlenül felmelegszik, meggyulladnak vagy akár felrobbannak, tüzet okozhatnak. Ha lítiumos elemeket és akkumulátorokat kell tárolnia, akkor egy tűzvédelemmel ellátott biztonsági szekrény szükségeltetik.

A probléma az, hogy a hagyományos biztonsági szekrényeket a kívülről befelé érkező tűzesetekre tervezték. Ennek kiküszöbölésére a DENIOS a biztonsági szekrények új generációját fejlesztette ki a munkahelyi egészségvédelem és biztonság szakértőjeként.


SafeStore und SafeStore-Pro
– Lítium akkumulátorok tárolására
SmartStore – Lítium akkumulátorok tárolására és töltésére

 

Mindkét modell védelmet nyújt a szekrény belsejében keletkező túlmelegedés vagy a füst esetén, függetlenül attól, hogy a lítium akkumulátorokat csak tárolják vagy egyidejűleg töltik is. És ez bevált minőségben.

Biztonsági szekrény, SafeStore-Pro lítium akkumulátorok tárolására

 

TANÚSÍTOTT TŰZVÉDELEM BELÜL ÉS KÍVÜL

Ha például a hibás lítium akkumulátor tüzet okoz a DENIOS biztonsági szekrény belsejében, akkor mindkét modell ellenáll. A folyamatos optimalizálás révén a zárt szekrénytest 90 perces tűzállóságát is sikerült belülről kifelé elérni. Ezt az EN 1363-1 szabvány szerinti kiegészítő tűzteszt bizonyítja. A fordított esetre továbbra is gondot fordítanak: Ha tűz tör ki az épületben, ahol a lítium akkumulátorokat DENIOS biztonsági szekrényben tárolják, a tűzoltóságnak legalább 90 perc áll rendelkezésére az emberek evakuálására tűz esetén, hogy elkerüljék a tűzhelyzet eszkalációját a zárt szekrényben tárolt lítium akkumulátorok meggyulladása vagy robbanása miatt. Ezért az új modellek a külső tűzállóság szempontjából az EN 14470-1 szerint 90-es osztályozásúak.

 

INTELLIGENS ÁLLAPOTMEGFIGYELÉS

A SmartStore és a SafeStore-Pro modellek szintén kiváló minőségű aeroszol alapú biztonsági tűzoltó rendszerrel vannak felszerelve, amely meghibásodás esetén értékes időt biztosít például védőintézkedésekre, csökkenti a tűz terjedését más elemekre. A 2 fokozatú vészjelző azt is biztosítja, hogy a hőmérséklet emelkedése és a szekrényben lévő füst azonnal vizuálisan és akusztikusan is jelezve legyen.

 

 

A biztonsági koncepciót potenciálmentes érintkezők segítik a riasztás továbbításához. Ez azt jelenti: a felhasználónak lehetősége van a szekrény csatlakoztatasára a saját biztonsági rendszerükhöz annak érdekében, hogy időben tájékozódjanak a veszélyről vagy riasztást indítsanak közvetlenül a gyár tűzoltóságán. A SmartStore mesterséges szellőztetéssel is rendelkezik, amely megakadályozza a hő emelkedését a szekrény belsejében. A kétoldalas tűzvédelemmel mindkét modell megfelel a megnövekedett biztonsági követelményeknek, amelyeket a vagyonbiztosítók a lítium akkumulátorok tárolásával szemben támasztanak.

SmartStore biztonsági szekrény lítium akkumulátorok tárolására és töltésére

 

Nem csak a legújabb generációs biztonsági szekrények kínálnak nagyobb biztonságot és védelmet. A DENIOS, mint hosszú távú munkahelyi biztonsági szakember, a lítium akkumulátorok tárolására szolgáló speciális termékek széles skáláját kínálja. A tároló és teszt helyiségek gyakorlati próbái mellett ez magában foglalja az ehhez tartozó tesztelt tűzvédelmi anyagokat is, mint például a Pyrobubbles (egy oltó granulátum), valamint a megfelelő tárolókat, UN-jóváhagyással, szállításra és tárolásra egyaránt.

 

A lítium akkumulátorok biztonságos tárolásával kapcsolatos további információkért kérjük, látogasson el a DENIOS-ra a www.denios.hu oldalra.