Kéz a kézben az LBR iiwa robottal: az autóvezetés új módja

A svájci Rinspeed autógyártó cég 2015. március 5. és 15. között a Genfi Autószalonon mutatta be járműtanulmányát, a Budiit. Ebben segítette a KUKA LBR iiwa robot, amire a kormányt szerelték.

Budii_BMW_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az nem újdonság, hogy a KUKA robotok autókat gyártanak. Az viszont már hír, hogy autókba szerelik őket, mégpedig egy, a kormányoszlop szerepét betöltő könnyűszerkezetes robot formájában. Az ötletet a svájci Rinspeed autógyártó cég valósította meg egyedülálló koncepcióautójában. A BMW i3 alapján készült Rinspeed Budii koncepciótanulmányban a svájci újítók a KUKA robotokra számítanak.

 

Végtelen alkalmazási lehetőségek

A kormányt az érzékeny és alkalmazkodó könnyűszerkezetes KUKA LBR iiwa roboton helyezték el. Ezáltal a jármű teljes szélességében eltolható, így hol a sofőr, hol az utas kormányozhat. És ez még nem minden: Ha a kormányt tartó LBR iiwa robotot középre helyezik, a Budii önműködően közlekedik. A könnyűszerkezetes robot elméletileg végtelen számú beállítási lehetőséget rejt, így akár rakodóasztalként vagy előzékeny inasként is szolgálhat. A Rinspeed autóipari agytröszt számára a Budii robotkarja gondolatébresztő jelkép.

Ahogy a Rinspeed vezetője, Frank M. Rinderknecht sajtóközleményében kifejti: „Az önműködő autó esetében az eljövendő két évtizedben a műszaki problémák és jogi kérdések megoldásánál lényegesen többről lesz szó. Újra kell definiálnunk ember és gép viszonyát, ugyanakkor fel kell vetnünk a felelősséggel, a toleranciával és az elvárásainkkal kapcsolatos kérdéseket is.”

A Rinspeed Budiiban az ember a szó valódi értelmében kezét nyújtja a robotnak, ezáltal megmutatja, hogyan válik az ember és robot együttműködése mindennapjaink részévé. A koncepcióautó március 5. és 15. között élőben is megtekinthető a Genfi Autószalonon.

Budii_BMW_LBR

 

Forrás: KUKA Roboter GmbH