Iparági partnerség az egyedi igények szolgálatában

 

 

 

 

 

 

Kiskőrös, 2017. október 10. – Egyre szorosabb a hazai piaci együttműködés az Eckerle Industrie Kft. és az Aventics Hungary Kft. között. A kiskőrösi célgép gyártó egység és az egri pneumatika üzem sikeres kooperációja számos közös részvételű szakmai rendezvényben, fejlesztésben, egyetemi projektekben, valamint egy évtizednyi eredményes munkában mutatkozik meg.

Az Eckerle Magyarország kiskőrösi üzemegységének egyik fő profilja a legkülönbözőbb megrendelői igényekhez igazított célgépek gyártása. Berendezéseikbe az AVENTICS hazai gyártású termékeit építik be, így a vállalat kapcsolata az egyedi pneumatika megoldások szakértőivel a minőségi technológián alapul. „Büszkék vagyunk rá, hogy régóta fennálló kooperációnk az egri üzemmel olajozottan működik. Cégünk mindig hiteles információszolgáltatást, valamint gyors és maximális támogatást kap az AVENTICS magyarországi csapatától” – mondta el Hubina Péter, az Eckerle cégcsoport európai automatizálási vezetője. Mára a két cég együttműködésének jelképévé vált az Aventics Hungary Kft. részére gyártott CCC hengerprés, mivel az egri pneumatikagyártó az Eckerle által készített célgépekkel állítja elő pneumatikus egységeit. Ennek a présnek a megtervezésével és az első egység kivitelezésével 2014-ben bízta meg az AVENTICS Hungary az Eckerle Industrie Kft.-t, melynek fő célja a CCC pneumatikus hengerek speciális szerszámmal történő leperemezése volt. A kiskőrösi mérnököknek egy olyan ergonomikus célgépet kellett kialakítaniuk, mellyel egy termékcsalád teljes termékskálája legyártható, a szerszámok beállása automatikusan megtörténik, mindemellett pedig a teljes körű szervizszolgáltatás is biztosított. Az új, univerzálisan használható, nem végtermék-specifikus présnek a selejtszámot csökkentenie – lehetőség szerint nullára -, a gyártóeszköz pontosságát és megbízhatóságát pedig maximálisan növelnie kellett. További követelmény volt a hengerek azonosítása is, amit a rajtuk elhelyezett vonalkódok segítségével kellett megoldani a tervezés során.

Számos műszaki kihívásra kellett megoldást találni a feleknek a projekt során: az AVENTICS Hungary számára az ergonómiai tulajdonságok meghatározóak voltak, a prés méretének azonban az egri üzem helyigénye szabott határt. A présfülke helyzetét és méretét munkavédelmi-, illetve gyártásoptimalizálási szempontok befolyásolták. Az egyedi igények figyelembe vétele mellett, az Eckerle Industrie Kft. munkatársai standard elemek használatával igyekeztek a költséghatékonyságot is szem előtt tartani. Ennek fényében a biztonsági perifériák kezelését is – a biztonsági elemek nagy száma miatt – költségtakarékossági okokból egy biztonsági PLC-vel oldották meg. A présgép több üzemmóddal rendelkezik, melyeknél eltérő biztonsági körök aktívak, így a végrehajtó elemeket is ezeknek megfelelően kell működtetni. A mindkét cég által elfogadott, végső műszaki konstrukció többszöri egyeztetés és terhelés-szimuláció eredményeképpen jött létre, melynek köszönhetően az első célgép üzembe helyezése 2015 áprilisában történt, ami azóta is folyamatosan termel. A második egység átvétele és üzembe helyezése idén szeptemberben valósult meg.

„Mérnök kollégáink örömmel használják a pontos út- és erőmérés adta lehetőségeket. A CCC hengerprés segítségével precízebben tudnak visszajelzéseket nyerni, elemzéseket készíteni, és reagálni egy folyamat paramétereire – vélekedik Hegymegi István, az Aventics Hungary Kft. értékesítési vezetője. A szerszám használata nélkül végrehajtható készülékcserék továbbá lehetővé teszik akár az egydarabos vevői igények gyors és gazdaságos teljesítését is, az új szerelősorok felállításával pedig házon belüli kapacitásait menedzseli a pneumatika üzem.

Új megoldás a robotikába

Rendre jelennek meg napjainkban a legmodernebb fejlesztések, valamint a legújabb gyártók az ipari robotizálás területén. 2016-ban a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán célul tűzték ki egy olyan robotkar fizikai modelljének megtervezését és kivitelezését, mely alkalmas lehet ipari felhasználásra és további fejlesztések alapját is képezi. Ehhez az intézmény olyan hazai partnereket keresett, akik képesek magas minőséggel megfelelni a robotikában elvárt nagyfokú pontosságnak, így a projekt az Aventics Hungary Kft. és az Eckerle Industrie Kft. közös támogatásával valósult meg. A koncepció lényege egy olyan pneumatikus, mesterséges izmok által működtetett, három szabadságfokú robotkar megtervezése volt, melynél a meghajtás nem a vázon helyezkedik el, hanem attól függetlenül, egy külön egységben kap helyet.

A mechanikai tervezéstől a pneumatikus rendszeren át, a villamos kapcsolásig az Egyetem teljesen saját fejlesztéséről beszélhetünk. A pneumatikus egység magját az AVENTICS által forgalmazott ED02 típusú proporcionális szelepek adják, lehetővé téve az izmok gyors és precíz működtetését. Az ezekben lévő nyomás növelésével a pneumatikus izmok összehúzódnak és megfeszülnek, nyomás csökkenésével pedig elernyednek és megnyúlnak. A robotkaron található bowdeneket ezek a változások mozgatják fokozatmentesen.

„Nagy örömmel támogattuk a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak munkáját – nyilatkozta Hegymegi István, az Aventics Hungary Kft. értékesítési vezetője. Hozzátette, hogy a robotkar-projektben számos fejlesztési potenciál rejlik, ami a pneumatikus hajtásnak köszönhetően alkalmas lehet például robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazásra is. A külön elhelyezett „motor” modularitást tesz lehetővé, így a robot maximális teljesítményének növelése pedig az izmok nagyobb méretre cserélésével könnyen megoldható. Ugyan még nem a közeljövőben várható a fejlesztés alkalmazása a kapcsolódó iparágakban, de megoldásukkal a mérnökhallgatók már most megalapozták sikereiket. Ezt az Egyetem csapatának Országos Tudományos Diákköri Konferencián, robottechnika szekcióban elért dobogós helyezése is bizonyítja.

 

www.aventics.hu


www.hu.eckerle-industrie.com