Gyakorlati példák veszélyes anyagok tárolására: tűzvédelmi veszélyesanyag-tároló

Tűzvédelmi veszélyesanyag-tároló

Az AGRANA Stärke GmbH specialista a kiemelkedő minőségű agrár-nyersanyagok, mint pl. kukorica, burgonya és búza feldolgozásának és nemesítésének területén, amely során számos különböző, magasan nemesített, keményítő alapú terméket gyárt. Az AGRANA számos iparágat lát el géntechnológiamentes, biológiailag előállított keményítővel illetve keményítő alapú termékekkel, továbbá környezetbarát üzemanyagként alkalmazható bioetanolt is gyárt. Az AGRANA Stärke GmbH irányítja az ausztriai keményítőüzletágat, valamint koordinálja a leányvállalatok és az egyéb cégekben meglévő részesedéseinek működését Kelet-Európában. Az AGRANA az Aschachban (Felső-Ausztria), Gmündben (Alsó-Ausztria) és Pischelsdorfban (Alsó-Ausztria), valamint a magyarországi Szabadegyházán és a romániai Tandarei településen található gyártóüzemeiben összesen 5 telephelyen folytatja tevékenységét.

 

A kihívás és feladat:

Ügyfelünknek agresszív, vizekre káros és tűzveszélyes anyagok raktározásához egy F90 veszélyesanyag-tárolóra volt szüksége. Ennek során egyfelől biztosítani kellett a különböző anyagmozgató eszközökkel történő rakodhatóságot, másfelől szem előtt kellett tartani a robbanásveszélyes zónákat, valamint a kényes területen történő elhelyezést.

denios_kep

 

A megoldás:

Az átgondolt és alapos tanácsadás eredményeként a DENIOS két, FBM plus típusú, kétoldalú – külső és belső – tűzvédelemmel rendelkező, valamint anyagmozgató eszközökkel rakodható, polcos raktárkonténer használatát javasolta. A szükséges felfogási kapacitás biztosítása érdekében az FBM plus 614.30 (űrtartalom: 4000 liter) és FBM plus 314.30 (2000 liter) egy-egy tagját választottuk ki. Mivel a konténerek körül 2-es robbanásveszélyes zóna (Ex-zóna 2) található, a kiegészítő berendezéseket robbanásvédett kivitelben szállítottuk le. Csupán a «nem robbanásvédett kivitelű» kapcsolószekrényt helyezte el az ügyfél saját hatáskörében az Ex-zónán kívül, mintegy 10 méteres távolságban a szabadban. Így lehetséges volt a vezérléssel kapcsolatos költségeket jelentősen csökkenteni. Mindkét konténert technikai szellőztetéssel láttuk el, a konténer felső pereméig kialakított felszálló ági csövezéssel, így biztosítva az óránkénti 0,4x-es légcserét. A termékportfóliót a fém kármentőkbe helyezett, elektrosztatikusan vezetőképes PE-betétek, valamint az ügyfél által biztosított és a saját tűzjelző-központjába egyedileg bekötött tűzjelző-berendezés teszik teljessé.

 

SONY DSC

SONY DSC

Eredmény és ügyfélelőnyök:

Az átfogó és megalapozott tanácsadást követően a DENIOS egy olyan ügyfélcentrikus megoldást alakított ki, amely remek ár-érték arányával tűnik ki, valamint minden hatályos jogi és üzemi követelmények is megfelel. Ezzel egyidejűleg garantált a veszélyes anyagok biztonságos tárolása még egy olyan kiemelten kényes területen is, mint egy biológiai szennyvíztisztító-telep.

 

DENIOS GmbH

Kapcsolattartó: Dipl.-Ing. Erich Humenberger

Nordstraße 4

5301 Eugendorf – Salzburg

Tel. +43 6225 20 533

E-Mail: info@denios.at

ds_1