GO98 szerszámgépek: VU-5 ultrasonic és GT-800 CNC szimultán öttengelyes megmunkálóközpontok

Ultrasonic VU-5

A VU-5 alapkiépítésben 510×400×350 mm mozgástartománnyal, 20 szerszámhelyes szerszámváltóval rendelkezik. Negyedik és ötödik tengely esetén – Lehmann billenőtengelyes körasztal – az  oszlopot 100 mm-rel megemelik. A főorsó/szerszámbefogás BBT30. Az alapfordulatszám 15000 f/p, direkthajtással.

Az ultrahangos vezérlő technológia hosszútávú megbízható megmunkálást eredményez. A termelékenység növelése érdekében a frekvencia beolvasást és a teljesítmény beállítást a vezérlő automatikusan végzi el.

A periodikus, szerszámtengely-irányú vibráció (15-45 kHz) csökkenti a forgácsolási ellenállást, és növeli a felületi minőséget. A szerszámgép moduláris kialakítása, a BBT-30-as szerszámtartó típus, valamint a nagy sebességű főorsó révén magas hatásfokú megmunkálás érhető el.

A gép opciójaként a főorsón keresztüli hűtéssel (CTS) a forgács eltávolítása mellett a hőmérsékletemelkedést, valamint a forgácsolási ellenállás okozta szerszámkopást lehet csökkenteni.

A fémek forgácsolási felületének érdessége Ra 0,2 µm körüli, így kevesebb polírozó eljárásra van szükség, az igényelt végső simítási felületi minőség egyből elérhető.

Az ultrahangos megmunkálási technológia nem csak csökkenti a forgácsolás mennyiségét és idejét, hanem megvan az a képessége is, hogy például mikrofurat megmunkálási folyamatokat lehet vele elvégezni kemény és törékeny anyagokon (zafír, cirkónium, kerámia, üveg, kemény acél).

Ezért az ezzel a technológiai képességgel bíró megmunkálóközpontok kiváltképp előnyösen alkalmazhatók a járműiparban (például szelepek utánmunkálásához, sorjátlanításához), formagyártásban a végső felületek kialakításához, az egészségiparban a fogászati termékek előállításához, kerámia és üveg megmunkálásban. A VU-5 Siemens 828D vagy 840D vezérlővel készül, természetesen ShopMill programozási felülettel.

GT-800 CNC szimultán öttengelyes felsőpályás Gantry megmunkálóközpon

A GT-800-as megmunkálóközpont több területen, a repülőgépiparban, járműiparban és a formagyártásban, mintázatmarásban résztvevők számára ajánlott kialakítású szerszámgép. A megmunkálási követelményeknek megfelelően mind a 15000-es, mind a 20000-es percenkénti fordulatszámú főorsó elérhető. A gép alapfelszereltsége a görgős típusú A/C tengely, 13770/9180 Nm maximális nyomatékkal, amik elegendő erőt biztosítanak a megfelelő gyorsuláshoz, ha az A/C tengelyeket gyorsjáratban kell mozgatni.

A megmunkálóközpont felsőpályás Gantry kialakítása révén a három lineáris tengely mozgatása független a munkadarab tömegétől, amivel kiemelkedő stabilitás érhető el a dinamikus mozgások során. A gépre ható erők optimalizált eloszlása révén a főorsóház terhelése minimális, ezáltal nagyobb merevség érhető el a megmunkálás során.

Főorsó

A főorsó olaj-levegő kenésű csapágyakkal és olaj-hűtő patronokkal szerelt, ami csökkenti a hőtermelődést és ezáltal az orsó hőtágulását. A hőmérséklet ellenőrző rendszer riaszt, valamint meg is állatja a gépet, ha megmunkálás közben az orsó túlságosan felhevül, így elkerülhető a csapágyak károsodása. A megmunkálás minőségének fokozása érdekében az orsó BBT típusú vagy HSK-63A szerszámtartóval szerelt. A nehézmarások merevségét direkt hajtású 15000-es fordulatszámú orsó biztosítja (alapértelmezett). Az opcionálisan elérhető, 20000-es fordulatszámú orsó, a hátsó csapágyaknál egy lebegő rugót is tartalmaz, amivel a csapágyakat érő, hőtágulás okozta feszítő erő elkerülhető. A főmotor teljesítménye 40 kW.

Körasztal – Ø800 mm asztalméret, 1000 kg terhelhetőség

A/C tengely: alapkivitelben görgős-csigakerék típusú hajtás megoldással rendelkezik. A görgős-csigakerék típusú kialakítás jobb pozicionálási pontosságot, ismétlési pontosságot, holtjátékmentességet és tartósságot biztosít, mint a hagyományos csigakerék típusú kialakítás. Mivel a körasztal mozgatásáért egy görgős-csigakerék felel, ezért a körasztal már alacsonyabb nyomatéknál is mozgatható. A nagy pontosság még hosszantartó nehézmarás esetén is garantált

Beágyazott A tengely, rögzített asztal kialakítás

Az A tengely a gépágyba U-alakban van beépítve, így az asztal merevebb. Vagyis az A/C tengelyű asztal rögzített helyzetben van. A mozgóasztalos kialakítással összehasonlítva, a GT-800 esetében az A tengelyen nem tapaszthatunk vibrációt, rezgést, ezáltal az A tengely pozicionálási pontossága is nagyobb. Az A/C tengelyek sebessége 16/30 f/p, a C tengely direkthajtása esetén 50 f/p. Maga a gépváz is U-alakú, egy darabból álló öntvényből készül. Az oldalakat összekötő keresztgerendával egy zárt szerkezetet alkot.

C tengely opciós meghajtása: direkt-hajtás

A C tengely forgatását ekkor egy direkt hajtású motor végzi. Ez az egyik legjobb megoldás nagysebességű megmunkáláshoz. A DD motor előnye a kisebb zaj, kevesebb hibalehetőség, nagyobb felbontás, nagyobb nyomaték és sebesség. 50 percenkénti fordulatnál a nyomaték 1800/3320 Nm.

A forgásközéppont magasabban van, mint az asztal felülete

Az A tengely forgásközéppontja 100 mm-rel följebb van, mint az asztal síkja, így a szimultán asztalforgással csökkenthető a szerszámmozgás távolsága, valamint a ciklusidő is, miközben a kontúron jobb felületi pontosság érhető el.

Teljes körös hidraulikus fékrendszer az A/C tengelyhez

A teljes körfelületet szinkronban zárja egy fémgyűrű, amit hidraulika olaj működtet. A nagy leszorító felület miatt nagy merevség és tartósság jellemzi. Továbbá a C tengely fékpozíciója az asztal mellett van, biztosítva az asztal stabilitását fékezéskor.

Hajtásközéppont a tömégközéppontban

A három lineáris tengely hajtásközéppontja a gép tömegközéppontjában van, ezzel drasztikusan megnövekedett a gép dinamikus stabilitása. A Z tengely és az X tengely között a lehető legrövidebb a távolság, így a gépszerkezet tömege optimalizált. Az Y tengelyt 6 db kocsi támasztja alá a szánvezetéken, míg a gép tömegközéppontja a kocsik között található, így minimális a főorsó elhajlása, dőlése.

 

A GT-800 gépet HEIDENHAIN iTNC 530 vagy TNC 640 vezérlővel kínáljuk

 

www.go98.hu