,

Forradalom üzenettel – ha egy új jön, a réginek többnyire mennie kell és a régi rendszer az addig végrehajtott beruházásait le kell írni

Forradalom üzenettel

Ha egy új jön, a réginek többnyire mennie kell – és a régi rendszer az addig végrehajtott beruházásait le kell írni. A felületspecialista Joke az új EneskaMicro vezérlőeszközökkel más utat választott – középpontban az eddigi beruházások védelme áll. Mégpedig nem csak a saját felhasználók részére.

A kéziegységek hosszúszáras szerszámokkal is elláthatók.

„Gyorsabban, magasabbra, távolabbra” – ha egy új eszközgeneráció kerül a piacra, ennek fókuszában rendszerint főleg a műszaki fejlesztések vannak. Ilyenek a megmunkálás új lehetőségei, az új megmunkálható szerkezeti anyagok, a magasabb fokú pontosság, a gazdaságosabb üzem, az ergonomikusabb kezelés. Mindezeket is szem előtt tartotta a Joke, amikor az Eneska-sorozat vezérlőeszközeinek újratervezéséhez fogott – ámbár ettől a bergisch-gladbachi felületspecialista szakemberek jóval tovább mentek. „Pontos elképzeléseink voltak már régóta arról, hogyan kell kinéznie egy köszörülő-, polírozó- és maró munkaállomás optimális vezérlőeszközének” magyarázza Jürgen Meyer, a Joke új Eneska-típusú eszközeinek termékvezetője.

ht_2

A legteljesebben kiforrott készülékek

„Továbbá partnereink, akik az Eneska sorozatot a Joke számára gyártják, ezt már évtizedek óta a kívánalmaink szerint teszik.” A Joke specialistáinak szilárd meggyőződése szerint ezidáig a japán gyártó a piac legteljesebben kiforrott, legmegbízhatóbb és legjobb készülékeit készítette. Ezért a Joke meg kívánja őrizni programjában ezeket a készülékeket is. Viszont ezek már meglévő készülékek, amelyek alapja bár nagyon jó, mégsem illeszthető rájuk az elvárások és a javítási javaslatok teljes spektruma. „Emiatt szándékoztunk az EneskaMicro név alatt egy saját eszköztípust kifejleszteni, amely az eddigi valamennyi készülék kedvező tulajdonságait megfelelően egyesíti, és ezenfelül felhasználóink valamennyi kívánalmát és javaslatát lefedheti”, jelenti ki Meyer úr. „Továbbá: a termelésnek 100%-osan Németországban kell lennie – kizárólag a Joke részére. Egy olyan komplett új tervezési folyamat jött létre, amelybe bekerültek a Joke-felhasználók igényei és javaslatai, valamint a legújabb műszaki fejlesztések. „Az új eszközgeneráció fejlesztési tervét úgy készítettük el, hogy minden kívánt újítás belekerüljön”, magyarázza Meyer úr. „Ez intenzív, hosszú folyamat volt.”

Gondolati korlátok

Nem voltak gondolati korlátok – a mottó az volt, hogy olyan készüléket alkossunk, amely mindent magába foglal, ami jó és hasznos. Kezdve a lehető legjobb funkcionalitástól a jelenlegi legaktuálisabb műszaki fejlesztéseken át a megfelelő dizájnig. Sok részletmegoldást átgondoltunk és újraalkottunk felhasználói szempontból, különös tekintettel az „okostelefonos nemzedék” felhasználóira új kezelési koncepciókat vettünk vizsgálat alá.

Nemcsak érintőképernyő

Például volt egy megfontolás, hogy a készülék összes funkciója kezelhető legyen egy érintőképernyőn keresztül – és ez messzemenően meg is valósult a végleges változatban. Egyetlen kivétellel: „végül a fordulatszám-szabályozás ismét forgatógombként lett kialakítva – a felhasználók kívánságára”, idézi fel Meyer úr. „A kezelők olyan kezelőelemet akarnak, amelyet ujjhegyükkel akkor is megtalálnak, amikor nem néznek oda – ez pedig egy folyamatos megmunkálásnál gyakran elengedhetetlen. Ebben az esetben egy forgatógomb még mindig egy sokkal jobb, ergonomikusabb megoldás, mint egy érintőmező, főleg, hogy a forgatószabályozó finoman érezhető fokozatugrása lehetővé teszi a fordulatszám változtatásának jó becslését anélkül, hogy a kijelzőre pillantanánk.”

Idézet

„Egy olyan saját készüléktípust akartunk kifejleszteni, amely valamennyi eddigi készülék kedvező tulajdonságát egyesíti, és ezenfelül felhasználóink valamennyi kívánalmát és javaslatát lefedheti.”
Jürgen Meyer, termékmenedzser a Joke cégnél

 

Trendek μ-pontossággal

A készülékeket saját maga is tesztelheti

Az új Joke-készülékekkel szemben támasztott elvárások magasak – megfelelő a dizájnjuk, és rendkívül stabil kialakításúak. Mindazonáltal a teljesítmény és az egyszerű kezelhetőség csak a gyakorlatban tapasztalható meg: az ember csak akkor alkothat valódi képet az új készülékekről, ha saját maga teszteli azokat. A Joke kizárólagos hazai forgalmazója, a Helvét Kft. erre bőségesen alkalmat kínál pilisvörösvári bemutatótermében vagy akár az Önök üzemében is, az EneskaMicro sorozat eszközei alaposan megvizsgálhatók.

ht_2

Egyre inkább jellemző, hogy járulékosan legyártott alkatrészeket is meg kell munkálni

ht_1
Ergonomikus – a ki/be kapcsoló könnyen hozzáférhető a kéziegységet és mikromotort magába foglaló darab közepén

 

Magas színvonalú megoldás

Az új EneskaMicro 600 egy terjedelmes fejlesztési munka eredménye: a magas színvonalú megoldás, amely amellett, hogy 30%-kal magasabb teljesítményt tesz lehetővé, mint az eddigi csúcskészülék, a legkülönfélébb alkalmazási területekre alkalmas. „Az új kéziegységekkel a 60.000/perc fordulatszám is elérhető”, jegyzi meg Meyer úr. „A sűrített levegős szerszámok által uralt magas fordulatszám-tartomány például nagykeménységű vagy kemény-szívós anyagok megmunkálásához szükséges, mivel az ezeknél alkalmazott marók alacsony fordulatszámon nem az optimális tartományukban működnek és túlmelegedhetnek.”

A titán vagy nagy krómtartalmú acélok megmunkálásánál, amelyek többek között a repülésben és űrhajózásban használatosak, további előnyt kínál a rendszer. „Az új kéziegységeket gyorsszorító funkcióval láttuk el”, állítja Meyer úr. „Hogy a marókat éppen a szívós anyagokhoz való használatnál a kihúzás ellen biztosítsuk, szorítóink az összes hasonló rendszer közül ismereteink szerint a legmagasabb szorítóerővel rendelkeznek.”

A felhasználók az eszközöket alaposan, széleskörű éles teszteknek vetették alá – az új, külön az EnescaMicro-hoz kifejlesztett mikromotorokkal és kéziegységekkel, de a meglévő Joke-rendszerekkel használva is.

 

Idegen márkájú tartozékokhoz is illeszkedik

„Ezen túlmenően azonban azt akartuk, hogy a felhasználó az összes tartozékát tovább használhassa, mégpedig nemcsak a Joke cégét, hanem azokat is, amelyeket más szolgáltatóktól vásárolt és használ”, magyarázza Meyer úr. „Ezzel akarjuk biztosítani, hogy a felhasználóknak ne kelljen egyszerűen csak leírniuk minden eddigi beruházásukat – kéziegységeket, motorokat és hasonlókat – hanem azok a hatékony szabályozó technikánkkal a saját specifikációk keretében tovább használhatók legyenek – az addigiakhoz képest ugyanolyan mértékben vagy akár még több lehetőséggel.”

 

A Joke intelligens puccsa

Hogyan magyarázza el az ember a főnökének, hogy valamennyi, egy rendszerben végrehajtott beruházás elveszett? A legjobban úgy, hogy egyáltalán nem mondja! A Joke koncepciója éppen ezért végre a felhasználói oldalról lett átgondolva: mivel a már meglévő motorok és kéziegységek – megjegyzendő, hogy idegen márkájú gyártókéi is! – a legmesszemenőbben üzemeltethetők az új EneskaMicro-val, a felhasználók ezért most beruházásaikat tovább használhatják, az eddigi tartozékaikat csaknem korlátozás nélkül ugyanúgy használhatják az új technika segítségével, mint eddig. Olyan megoldás ez, amely megédesítheti az átállást néhány „idegen márkát használónak“. Az eszközök egyébként – minden bizonnyal pár egzotikus darab kivételével, amelyek alig bukkannak fel a piacon – az egyetlenek, amelyek 100%-osan „Made in Germany”-k (Németországban készültek). Műszakilag az elérhető legjobb technikát mutatják be a szakterületükön, amelyet nem olyan könnyű megtalálni. Ezzel pedig egy világos hadüzenet jelenik meg a konkurencia számára.

Richard Pergier

 

Az új eszközgeneráció: a Joke EneskaMicro 600 (jobbra) és az EneskaMicro 450 megbirkózik az idegen márkájú tartozékkal is.

Profil Joke Technology GmbH

A Joke céget Robert Kettenbaum és Josef Joisten alapította 1940-ben. A kereskedőház programja az évek során egyre kiterjedtebbé vált – a Joke jelenleg felületek tökéletesítésével foglalkozik, Európa legnagyobb szakkereskedése és kapcsolati pontja a felület-megmunkálás terén. A vállalat a számos fontos felület-finommegmunkálási termékein túl a szolgáltatások széles palettáját is kínálja, amely magába foglalja az oktatási- és továbbképzési rendezvények kiterjedt programját is.

ht_5

Az új kéziegységek között feltűnők a masszívabban megépített modellek – meglepően jól simulnak a kézbe és nagyon rezgésszegényen működnek

ht_2
Az EneskaMicro 600 lehetővé teszi a megmunkálásokat akár 60.000/perc fordulatszámig

Az új vezérlőeszközhöz különféle kéziegységek állnak rendelkezésre, amelyek az EneskaMicro-sorozat lehetőségeit alaposan kimerítik. Az egyik típus különösen feltűnő, amely jóval nagyobb, mint az eddigi Joke kéziegységek, és nehezebb is azoknál. „Ezek a kéziegységek azonnal meggyőzték tesztfelhasználóinkat” állítja Meyer úr. „Az eszközök nagyon jól simulnak a kézbe, kiváló csillapításuk pedig fáradás- és rezgésmentes munkát tesz lehetővé.”

A kéziegységek és mikromotorok is teljesen új fejlesztésűek, amelyekbe belekerült a gyakorlatból származó számos javaslat is. „Először a szerszámok kapcsolója a kábel csatlakozódugójára került”, emlékezik vissza Meyer úr

Ergonomikus kezelés

„A könnyebb kezelhetőség érdekében ez most már a motornál van – így a kezelőnek már nem kell munkapozícióját a be- és kikapcsoláshoz megváltoztatnia.” Kedvező mellékhatás: ezzel olcsóbbá válik a kábel. Kéziegységtől és motortól függően akár 6 mm tengelyátmérőig terjedő szerszámok rögzíthetők.

Az EneskaMicro 600 esetén egyébként használhatók mind kefe nélküli motorok, mind szénkefés motorok. Akinek egyébként sem a magas fordulatszámra, sem a kefés motorok csatlakozójára nincs szüksége, azok az EneskaMicro 450 személyében ennek a sorozatnak egy további új eszközével találkoznak, amely 45.000/perc fordulatszámmal még mindig egy széles felhasználási tartományt fed le, viszont csupán két csatlakozással és egy némileg könnyített vezérlőhardverrel van ellátva. Természetesen mindkét Eneska-Micro eszköz lábszabályzóval is használható.

ht_1

További információ:szabolcs.walter@helvet.hu, www.helvet.hu