Folyamatállapotok egyértelmű jelzése

 

 

 

 

 

 

Az új Modlight Pro jelzőoszlopok különösen intenzív fényhasznosításukkal tűnnek ki

 

Egy vállalat alapigénye, hogy a gépek és berendezések kihasználtsága jó legyen és hatékonyan működjenek. A termelőeszközök üresjárata és állásideje nem járul hozzá a gazdasági sikerekhez. A gyártástervezők igyekeznek ezért minimálisra csökkenteni a kieső időket. Ahhoz, hogy szükség esetén gyorsan be tudjanak avatkozni, fontos egyértelműen jelezni a folyamatok állapotát.

 

Pro alkalmazás közben

 

Ez érvényes a rutin folyamatokra, és ugyanígy a nem tervezett vagy előre nem látható eseményekre, egészen a vészhelyzetekig. Ezeknek a jeleknek olyan egyértelműeknek kell lenniük, hogy a munkatársaknak olyankor is intuitív módon fel kell ismerniük őket, amikor a gyártócsarnokban feszült vagy stresszes helyzet uralkodik. A technika mai állása szerint erre jelzőoszlopokat használnak. Ilyenkor fontos azoknak a színeknek a használata, amit az emberek egyébként is bizonyos szituációkkal hoznak összefüggésbe. Egy egyszerű példa a gyalogos közlekedési lámpa: a zöld a ’mehet’, a piros azt jelenti ’állj’. Ugyanígy minden gépkezelő felismeri, hogy ha a gép státuszát zöld lámpa jelzi, akkor „normál állapotban” van, a pirosnál veszélyt jelentő állapotra kell gondolni. Bizonyos helyzetekben nem elég a tisztán csak vizuális jelzés a gépkezelők tájékoztatásához, és ezzel az első lépés megtételéhez az állásidő csökkentésére. Az épített környezet vagy a fényviszonyok is megnehezíthetik a vizuális érzékelést. Ebben az esetben szükséges az akusztikus jelzés is, mivel más érzékszervet szólít meg a célszemélyeknél. A Murrelektronik Modlight Pro szériájának új 50 vagy 70 milliméteres jelzőoszlopait igény szerint egyedileg akár öt színelemmel is össze lehet állítani. A fent említett piros és zöld szín mellett sárga, kék és színtelen elemek is kaphatók. A folyamatállapotok jelzését meghatározhatják például a gépekre vonatkozó szabvány (IEC 60204-1) előírásai alapján. A színes elemeket egy bajonettzár segítségével szerszám nélkül össze lehet illeszteni, a lehető legrövidebb idő alatt. A praktikus csatlakozókat színkódokkal láttuk el és a lámpatest színét reprezentálják. Ezzel is csökkentik a hibalehetőséget az összeszereléskor. A Modlight Pro gyakran használt színösszeállításai készre összeszerelt jelzőoszlopként is kaphatók.

 

A jelzőoszlopok színes elemeit egy bajonettzár segítségével szerszám nélkül egy kézmozdulattal összeilleszthetik

 

Az innovatív és energiatakarékos LED-technológiának köszönhetően nem kell többé égőt cserélni. A LEDek élettartama nagyon magas és legalább 40.000 órán át teljes fényerővel világítanak. Ezt követően is csak minimálisan csökken az intenzitás, ami emberi szemmel alig érzékelhető. Ezzel az oszlopok nem igényelnek karbantartást a gép teljes élettartama alatt. Így időt és pénzt takarít meg. A refl exiós rendszer továbbfejlesztett elrendezése az előző modellhez képest biztosítja, hogy a folyamatállapotok nagy távolságból is jól felismerhetők. Akusztikus jelzéshez beépíthető egy hangjelző modul. A Modlight Pro-ra kell felhelyezni záró elemként az alapelem fedele helyett. A hangjelző szirénája úgy lett kialakítva, hogy minden irányba jól hallható. Egy dip kapcsolóval minden jelzőoszlopon négy hangból lehet választani. Ennek köszönhetően világosan meg lehet különböztetni a gépeket, ha egy csarnokban több is található. A hangerőt is különféleképpen lehet beállítani. A 90 dB-es maximális hangerő biztosítja, hogy a hangjelzések nagy zajszint mellett is egyértelműen észlelhetők. A zárt kialakításnak köszönhetően a Modlight Pro jelzőoszlopok az IP65 védelmi besorolásnak megfelelően szigeteltek. A nagyszámú engedélynek és a vibrációval szembeni jó tűrőképességnek köszönhetően az egész világon használhatók és széleskörű felhasználási lehetőséget nyitnak meg az ipari ágazatokban, és még azon túl is. A jelzőoszlopok alkalmasak például az épületautomatizáláshoz is. A jelzőoszlopokat M12 dugós csatlakozóval szállítjuk. Különlegessége a mágneses láb, amivel az oszlop gyorsan felszerelhető és ideiglenesen gyorsan leszerelhető a szállításhoz. A teljesen sima felületnek köszönhetően az oszlopok nagyon könnyen tisztíthatók.

 

www.murrelektronik.hu

 

 

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Kíván hozzászólni?
Nyugodtan tegye meg most!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .