Elektromos és elektronikus berendezések hulladékai

 

 

 

 

 

 

 

A WEEELABEX egy nemzetközi nonprofit szervezet, amelyet azért hoztak létre 2013-ban Prágában, hogy az elektromos és elektronikus berendezések hulladékaival foglalkozó követelményrendszereket összegyűjtsék és rendszerbe foglalják. Minden, a tárggyal foglalkozó és már publikált EN 50625 szabványt beépítettek a tanúsítási követelményeikbe, beleértve a fotovoltaikus elemeket is.

A szervezet a követelményeknek (amelyeket szabványba foglaltak) való megfelelés vizsgálatára auditorokat képzett ki, továbbá támogatja a vállalkozásokat és az uniós tagállamokat is a WEEE (elektromos és elektronikus berendezések hulladékaival foglalkozó) gyakorlatok fejlesztésében. A szervezet a nevét az angol WEEE „label of excellence” kifejezésből kapta, ami a „kiváló elektromos és elektronikus hulladék kezelő” védjegyeként fordítható.

 

A SZERVEZET CÉLJA KETTŐS

• egyrészt szabványokat dolgoz ki mindenféle elektromos és elektronikus hulladék gyűjtésére, válogatására, tárolására, szállítására és az újra használat, hasznosítás és ártalmatlanítás előkészítésére,

• másrészt cél az ezekkel foglalkozó vállalkozások monitorozása is olyan auditorok részvételével, akiket a WEEELABEX képez ki erre a feladatra. A sikeresen auditált vállalkozások nevét a szervezet a nyilvános honlapján közzéteszi.

 

Az előírások szervezeti, dokumentációs és műszaki követelményeket is tartalmaznak nemcsak a környezet védelme, hanem a munkahelyi egészség és biztonság érdekében is. Az irányítási rendszer szabványoktól eltérően normatív követelményeket is tartalmaz az előírások között, például a hasznosítási arányokkal tiltott anyagokkal kapcsolatban. Ez utóbbiak laboratóriumi vizsgálatait is szabályozza a WEEELABEX. Magyarországon az SGS tudja biztosítani a tanúsítást.

A Flex az idei évben – Magyarországon elsőként – sikeresen megszerezte az EN 50625 elektronikus hulladékkezelési szabványnak megfelelő tanúsítványt.A cég Magyarországon 5 városban, közel 10 000 munkavállalót foglalkoztat. Partnerei számára magas színvonalú, komplex szolgáltatásokat nyújt a terméktervezéstől, a gyártáson és logisztikai tevékenységen át, az értékesítés utáni szervizelésig. Ahogy egyre tudatosabbá válunk és figyelmet fordítunk a termékekből képződött hulladékok kezelése által okozott környezeti hatásokra, a Flex magyarországi vállalata olyan szolgáltatásokkal bővíti tevékenységi körét, amellyel segíteni tudja partnereit a környezeti hatások csökkentésében.

A budapesti gyár, a Flex egyik európai központja az elektronikai termékek javítása és felújítása területén. A gyáli telephely pedig – ahol elektronikai termékek összeszerelését végzik, valamint magas hozzáadott értékű logisztikai szolgáltatást nyújtanak partnereiknek – a WEEELABEX tanúsítványnak köszönhetően a jövőben elektronikus hulladékkezelésben is ügyfelei rendelkezésére tud állni.

A tanúsítvány megszerzését 4 hónapos felkészülési időszak előzte meg, mely során sikerült úgy kialakítani a folyamatokat, hogy az auditot nem megfelelőségek nélkül teljesítették. A Flex folyamatosan bővíti szolgáltatási körét az ügyfelek igényeinek lehető leghatékonyabb kiszolgálása érdekében. A fenntartható termelés és az elektronikai hulladékkezelés a jövőben központi szerepet tölt be portfóliójában.

 

 

 

Bárczi István vezető auditor – SGS Hungária Kft.
Elek Zoltán projekt menedzser – Flex

 

https://flex.com/

https://www.sgs.hu/