Egyszerű és optimális OPC kapcsolatok egyetlen termék közreműködésével

 

 

Ezen cikkünkben szeretnénk bemutatni a Softing Industrial német vállalat OPC-kommunikációt támogató szoftvercsomagjának, a dataFEED OPC Suite-nak a legfőbb képességeit és a termékkel kapcsolatos újdonságokat.

A Softing dataFEED olyan programok gyűjteménye, mely segíti a projekten belüli különféle verzióban használt  OPC kliensek és szerverek közti együttműködést, optimalizálja az OPC rendszerek teljesítményét. Olyan piacvezető PLC gyártók eszközeivel működik együtt, mint a Siemens, B&R, Rockwell, Schneider Electric és Mitsubishi. A dataFEED OPC Suite egyetlen termékben tartalmazza valamennyi, az OPC kommunikációhoz szükséges komponenst. A dataFEED OPC Suite legfrissebb verziója már a kétirányú adatkapcsolatot is támogatja, azaz nemcsak a termelési adatok adatgyüjtő rendszerbe, adatbázisba, felhő alkalmazásba juthatnak el optimális módon, nagy biztonsággal, hanem felülről például egy recept is leküldhető a vezérlés, termelés szintjére.

A programcsomagban elérhető hasznos opciók

Tunnel opciójával jelentősen csökkenti a távoli számítógépek OPC kommunikációjában gyakran jelentkező problémák előfordulását, megszünteti a Windows környezetben jelentkező DCOM beállítási problémákat, Mindezzel nagyban egyszerűsíti az OPC kliensek és szerverek üzembehelyezését és használatát.  A programcsomagban oyan  funkciók állnak rendelkezésre, mint az adatbázis hozzáférés, fájlba írás, adatcsere optimalizálása,” koncentrátor” és „bridge” képességek. A DataHandler opcióval a PLC-adatbázis kapcsolatban az írás és az olvasás is megvalósulhat. A dataFEED OPC-be integrált MQTT Publisher funkció lehetővé teszi a már meglévő és az új automatizálási eszközök IoT-megoldásokba (Internet of Things) történő könnyű integrálását (például az IBM Bluemix Cloudba). Az MQTT (MQ Telemetry Transport) protokoll így összekapcsolja a termelést az Ipar 4.0/IoT felhő alapú alkalmazásokkal.  Az MQTT-támogatás nélküli komponensek, például Siemens, B&R és Rockwell vezérlések integrációja is lehetséges. Az SSL/TLS titkosítási protokoll a legmagasabb fokú biztonságot garantálja az adatátvitel során.

Siemens vezérlőkkel való OPC kommunikáció esetén különösen hasznos fejlesztések

Közvetlen adathozzáférés a Siemens vezérlőkben A legfontosabb új funkció az optimalizált blokkelérés révén megvalósított közvetlen adathozzáférés a Siemens vezérlőkben. A felhasználók közvetlen szimbólumelérést is kapnak a Siemens Simatic S7-1200 és S7-1500 vezérlőhöz. Siemens S7-2 protokoll támogatása További újdonság, hogy a dataFeed OPC Suite már a Siemens S7-2 protokollt is támogatja, ami lehetővé teszi a szimbólumok közvetlenül a vezérlőből történő beolvasását. Ezzel megszűnt a korábban alkalmazott szimbólumimport vagy az időigényes kézi adatkonfiguráció. A most bemutatott rendszerbe integrálódott OPC szerveren vagy OPC UA szerveren keresztül jut az OPC kliens információhoz a szimbolikus címzésről. Ennek eredményeként a megfelelő adatblokkokhoz tartozó adatpontok már szimbólumnevekkel is elérhetővé váltak.

dataFeed Exporter funkció

Végül, de nem utolsósorban a dataFeed Exporter is új verzióval jelent meg, amely már a szimbólumok Siemens TIA Portal V14 projektből történő közvetlen exportjára, és azt követően az OPC Suite-ba történő importjára is alkalmazható. A legfrissebb Siemens vezérlőkön kívül a dataFeed Exporter 1.10 a korábbi vezérlőtípusokat, például a Simatic S7-300/-400 modellt is támogatja.

dataFEED uaGate SI átjáró

A Softing dataFeed OPC Suite megoldása OPC és IoT felhőalapú kommunikációs elemek teljes csomagját ötvözi ebben a hardver+szoftver termékben. A dataFEED uaGate SI átjáró új, firmware-verziójának MQTT Publisher protokolltámogatásának köszönhetően a Softing megtalálta a hidat az automatizálás és az IT között. A Siemens S7 rendszerek átjárója már könnyű és biztonságos adatintegrációt tesz lehetővé a felhőalapú megoldásokba és az ipar 4.0-kompatibilis alkalmazásokba. Ezzel a lépéssel a Softing az MQTT (Message Queue Telemetry Transport) protokoll mint IoT-kommunikációs szabvány egyre növekvő elfogadására reagált. A protokollt már a felhőalapú technológia számos elismert szereplője – közte az Amazon Web Services, az IBM Bluemix és a Microsoft Azure – támogatja.

www.controsys.hu